ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 43
Η Αληθινή Σοφία Φωνάζει Δυνατά
«Η αληθινή σοφία φωνάζει δυνατά στον δρόμο. Υψώνει τη φωνή της στις πλατείες».—ΠΑΡ. 1:20.
ΥΜΝΟΣ 88 Μάθε μου τις Οδούς Σου
ΠΕΡΙΛΗΨΗa
1. Πώς αντιδρούν πολλοί στη φωνή της σοφίας σήμερα; (Παροιμίες 1:20, 21)
ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ χώρες, οι χαρούμενοι διαγγελείς της Βασιλείας που προσφέρουν έντυπα στους περαστικούς σε πολυσύχναστους δρόμους είναι σύνηθες θέαμα. Έχετε συμμετάσχει ποτέ σε αυτή την ενδιαφέρουσα μορφή της διακονίας; Αν ναι, αναμφίβολα έχετε σκεφτεί τη λεκτική εικόνα που υπάρχει στο βιβλίο των Παροιμιών: Η σοφία φωνάζει δημοσίως στους ανθρώπους να ακούσουν τις συμβουλές της. (Διαβάστε Παροιμίες 1:20, 21) Η Γραφή και οι εκδόσεις μας περιέχουν «αληθινή σοφία»—τη σοφία του Ιεχωβά. Αυτές ακριβώς τις πληροφορίες χρειάζονται οι άνθρωποι για να κάνουν το πρώτο βήμα προς την οδό για τη ζωή. Χαιρόμαστε πολύ όταν ένα άτομο δέχεται κάποια έκδοσή μας. Αλλά δεν το κάνουν όλοι αυτό. Μερικοί προτιμούν να μην ξέρουν τι λέει η Γραφή. Άλλοι μας περιγελούν. Νομίζουν ότι η Γραφή είναι απαρχαιωμένη. Άλλοι πάλι αποδοκιμάζουν τη διδασκαλία της Γραφής σε σχέση με τα ηθικά ζητήματα και ισχυρίζονται πως όσοι την ακολουθούν είναι σκληροί και επικριτικοί. Εντούτοις, ο Ιεχωβά εξακολουθεί στοργικά να κάνει την αληθινή σοφία διαθέσιμη σε όλους. Με ποιους τρόπους;
2. Πώς γίνεται διαθέσιμη η αληθινή σοφία σήμερα, αλλά τι επιλέγουν οι περισσότεροι άνθρωποι;
2 Ένας τρόπος με τον οποίο ο Ιεχωβά φροντίζει να ακούγεται η αληθινή σοφία είναι μέσω του Λόγου του, της Αγίας Γραφής. Αυτό το βιβλίο είναι διαθέσιμο σχεδόν σε όλους. Και τι θα πούμε για τις Bιβλικές μας εκδόσεις; Χάρη στην ευλογία του Ιεχωβά, είναι διαθέσιμες σε 1.000 και πλέον γλώσσες. Εκείνοι που ακούν, δηλαδή διαβάζουν και εφαρμόζουν όσα μαθαίνουν, ωφελούνται. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αγνοούν τη φωνή της αληθινής σοφίας. Όταν έχουν να πάρουν αποφάσεις, προτιμούν να στηρίζονται στον εαυτό τους ή να ακούν άλλους ανθρώπους. Μπορεί μάλιστα να μας περιφρονούν επειδή επιλέγουμε να ακολουθούμε ό,τι λέει η Γραφή. Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει γιατί αντιδρούν έτσι οι άνθρωποι. Πρώτα όμως ας εξετάσουμε πώς μπορούμε να λάβουμε σοφία από τον Ιεχωβά.
Η ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
3. Τι περιλαμβάνει η αληθινή σοφία;
3 Μια πτυχή της σοφίας είναι η ικανότητα να χρησιμοποιούμε όσα γνωρίζουμε για να παίρνουμε καλές αποφάσεις. Ωστόσο, η αληθινή σοφία περιλαμβάνει περισσότερα. Η Γραφή δηλώνει: «Ο φόβος του Ιεχωβά είναι η αρχή της σοφίας, και η γνώση για τον Αγιότατο είναι κατανόηση». (Παρ. 9:10) Επομένως, όταν έχουμε να πάρουμε μια σημαντική απόφαση, πρέπει να τη βασίζουμε στον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά—στη «γνώση για τον Αγιότατο». Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με το να συμβουλευόμαστε τη Γραφή και τις Βιβλικές εκδόσεις μας. Αυτό αποτελεί ένδειξη αληθινής σοφίας.—Παρ. 2:5-7.
4. Γιατί είναι ο Ιεχωβά ο μόνος που μπορεί να μας δώσει αληθινή σοφία;
4 Ο Ιεχωβά είναι ο μόνος που μπορεί να μας δώσει αληθινή σοφία. (Ρωμ. 16:27) Γιατί είναι εκείνος η Πηγή της σοφίας; Πρώτον, ως ο Δημιουργός, έχει απεριόριστη γνώση και κατανόηση της δημιουργίας του. (Ψαλμ. 104:24) Δεύτερον, όλες οι πράξεις του Ιεχωβά φανερώνουν σοφία. (Ρωμ. 11:33) Τρίτον, οι σοφές συμβουλές του Ιεχωβά πάντοτε ωφελούν όσους τις εφαρμόζουν. (Παρ. 2:10-12) Αν θέλουμε να αποκτήσουμε αληθινή σοφία, πρέπει να αποδεχτούμε αυτές τις βασικές αλήθειες και να τις αφήνουμε να καθοδηγούν τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας.
5. Ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν οι άνθρωποι αρνούνται να αναγνωρίσουν τον Ιεχωβά ως την Πηγή της αληθινής σοφίας;
5 Πολλοί άνθρωποι που συναντούμε στη διακονία παραδέχονται ότι υπάρχει αξιοθαύμαστο σχέδιο στη φύση. Εντούτοις, αρνούνται την ύπαρξη Δημιουργού και αποδίδουν τα πάντα στην εξέλιξη. Άλλοι ισχυρίζονται ότι πιστεύουν στον Θεό, αλλά θεωρούν τους Βιβλικούς κανόνες απαρχαιωμένους και προτιμούν να ακολουθούν τη δική τους πορεία. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Έχει γίνει ο κόσμος καλύτερος επειδή οι άνθρωποι στηρίζονται στη δική τους σοφία και όχι στου Θεού; Έχουν βρει αληθινή ευτυχία ή βάσιμη ελπίδα για το μέλλον; Τα όσα βλέπουμε γύρω μας αποδεικνύουν πόσο αληθινά είναι τα εξής λόγια: «Δεν υπάρχει ούτε σοφία ούτε διάκριση ούτε συμβουλή ενάντια στον Ιεχωβά». (Παρ. 21:30) Αυτό είναι ισχυρό κίνητρο για να αποβλέπουμε στον Ιεχωβά για αληθινή σοφία! Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν αυτό. Γιατί;
ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΟΦΙΑ
6. Σύμφωνα με τα εδάφια Παροιμίες 1:22-25, ποιοι αρνούνται να ακούσουν τη φωνή της αληθινής σοφίας;
6 Πολλοί αρνούνται να ακούσουν όταν η αληθινή σοφία «φωνάζει δυνατά στον δρόμο». Σύμφωνα με τη Γραφή, υπάρχουν τρεις ομάδες ανθρώπων οι οποίοι απορρίπτουν τη σοφία: οι «άπειροι», οι «χλευαστές» και οι «ανόητοι». (Διαβάστε Παροιμίες 1:22-25) Ας εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτούς τους ανθρώπους να απορρίπτουν τη θεϊκή σοφία και ας δούμε επίσης τι μπορούμε να κάνουμε για να μην τα αποκτήσουμε και εμείς.
7. Γιατί επιλέγουν μερικοί να παραμένουν «άπειροι»;
7 Οι «άπειροι» είναι οι αφελείς, εκείνοι που πείθονται ή εξαπατώνται εύκολα. (Παρ. 14:15, υποσ.) Συναντάμε συχνά τέτοιους ανθρώπους στη διακονία μας. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τους εκατομμύρια ανθρώπους που παραπλανούνται από θρησκευτικούς ή πολιτικούς ηγέτες. Μερικοί φρίττουν όταν μαθαίνουν ότι έχουν εξαπατηθεί από τέτοιους ηγέτες. Αλλά εκείνοι που αναφέρονται στο εδάφιο Παροιμίες 1:22 επιλέγουν να παραμένουν άπειροι επειδή αυτό τους είναι ευχάριστο. (Ιερ. 5:31) Τους αρέσει να ακολουθούν τις δικές τους τάσεις και δεν θέλουν να μάθουν τι λέει η Γραφή ούτε να υπόκεινται στους δικούς της κανόνες. Πολλοί νιώθουν όπως μια θρησκόληπτη γυναίκα στο Κεμπέκ του Καναδά, η οποία είπε σε κάποιον Μάρτυρα που την επισκέφτηκε: «Αν ο ιερέας μας μάς έχει παραπλανήσει, εκείνος φταίει, όχι εμείς!» Ασφαλώς δεν θέλουμε να μιμούμαστε εκείνους που παραμένουν σκόπιμα σε άγνοια!—Παρ. 1:32· 27:12.
8. Τι θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε το σωστό είδος πείρας;
8 Εύλογα, η Γραφή μάς προτρέπει να μην παραμένουμε άπειροι, αλλά να “γινόμαστε πλήρως αναπτυγμένοι όσον αφορά την κατανόησή μας”. (1 Κορ. 14:20) Αποκτούμε το σωστό είδος πείρας εφαρμόζοντας τις Βιβλικές αρχές στη ζωή μας. Λίγο λίγο, διαπιστώνουμε προσωπικά πώς μας βοηθούν αυτές οι αρχές να αποφεύγουμε προβλήματα και να παίρνουμε σοφές αποφάσεις. Είναι καλό να ελέγχουμε την πρόοδό μας σε αυτόν τον τομέα. Αν μελετούμε τη Γραφή και παρακολουθούμε συναθροίσεις εδώ και κάποιο διάστημα, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε γιατί δεν έχουμε κάνει ακόμα βήματα για να αφιερωθούμε στον Ιεχωβά και να βαφτιστούμε. Αν είμαστε βαφτισμένοι, κάνουμε πρόοδο ως κήρυκες και δάσκαλοι των καλών νέων; Δείχνουν οι αποφάσεις μας ότι καθοδηγούμαστε από τις Bιβλικές αρχές; Εκδηλώνουμε Χριστιανικές ιδιότητες στις σχέσεις μας με τους άλλους; Αν βλέπουμε περιθώριο βελτίωσης, ας δώσουμε προσοχή στις υπενθυμίσεις του Ιεχωβά, οι οποίες “κάνουν τον άπειρο σοφό”.—Ψαλμ. 19:7.
9. Πώς δείχνουν οι «χλευαστές» ότι απορρίπτουν τη σοφία;
9 Η δεύτερη ομάδα ανθρώπων που απορρίπτουν τη θεϊκή σοφία είναι οι «χλευαστές». Κατά καιρούς, συναντάμε τέτοια άτομα στο έργο κηρύγματος. Τους αρέσει να χλευάζουν τους άλλους. (Ψαλμ. 123:4) Η Γραφή προειδοποίησε ότι, στις τελευταίες ημέρες, θα υπήρχαν πολλοί χλευαστές. (2 Πέτρ. 3:3, 4) Σαν τους γαμπρούς του δίκαιου Λωτ, κάποιοι άνθρωποι σήμερα δεν δίνουν προσοχή στις θεϊκές προειδοποιήσεις. (Γέν. 19:14) Πολλοί περιγελούν εκείνους που ζουν σύμφωνα με τις Βιβλικές αρχές. Οι χλευαστές υποκινούνται από «τις επιθυμίες τους για ασεβή πράγματα». (Ιούδα 7, 17, 18) Η περιγραφή της Γραφής για τους χλευαστές ταιριάζει γάντι στους αποστάτες και σε άλλους που έχουν απορρίψει τον Ιεχωβά!
10. Σύμφωνα με το εδάφιο Ψαλμός 1:1, πώς μπορούμε να αποφεύγουμε την πορεία των χλευαστών;
10 Πώς μπορούμε να φυλαγόμαστε ώστε να μην ακολουθούμε την πορεία των χλευαστών; Ένας τρόπος είναι να αποφεύγουμε τη συναναστροφή με εκείνους που δείχνουν επικριτική στάση. (Διαβάστε Ψαλμός 1:1) Αυτό σημαίνει ότι δεν ακούμε ούτε διαβάζουμε τίποτα που προέρχεται από τους αποστάτες. Αντιλαμβανόμαστε ότι, αν δεν προσέχουμε, θα μπορούσαμε εύκολα να αναπτύξουμε επικριτικό πνεύμα και να αρχίσουμε να αμφισβητούμε τον Ιεχωβά και την κατεύθυνση που λαβαίνουμε μέσω της οργάνωσής του. Για να αποφύγουμε μια τέτοια πορεία, ας αναρωτηθούμε: “Μήπως έχω συνήθως κάτι αρνητικό να πω όταν λαβαίνουμε νέες οδηγίες ή κάποια νέα κατανόηση; Μήπως έχω την τάση να επικρίνω εκείνους που ασκούν την ηγεσία;” Αν διορθώνουμε αμέσως τέτοιες τάσεις, ο Ιεχωβά θα ευαρεστείται μαζί μας.—Παρ. 3:34, 35.
11. Πώς βλέπουν οι «ανόητοι» τους ηθικούς κανόνες του Ιεχωβά;
11 Η τρίτη ομάδα ανθρώπων που απορρίπτουν τη σοφία είναι οι «ανόητοι». Είναι ανόητοι επειδή αρνούνται να ζήσουν σύμφωνα με τους ηθικούς νόμους του Θεού. Κάνουν ό,τι φαίνεται ορθό στα δικά τους μάτια. (Παρ. 12:15) Αυτοί οι άνθρωποι απορρίπτουν τον Ιεχωβά, την Πηγή της σοφίας. (Ψαλμ. 53:1) Όταν τους συναντούμε στο έργο κηρύγματος, πολλές φορές μάς επικρίνουν έντονα για το ότι σεβόμαστε τους Βιβλικούς κανόνες. Αλλά δεν έχουν τίποτα καλύτερο να προσφέρουν. Η Γραφή δηλώνει: «Η αληθινή σοφία είναι ανέφικτη για τον ανόητο· στην πύλη της πόλης δεν έχει να πει τίποτα». (Παρ. 24:7) Οι ανόητοι δεν έχουν να προσφέρουν λόγια γνήσιας σοφίας. Να γιατί ο Ιεχωβά μάς προειδοποιεί να “μένουμε μακριά από τον ανόητο”!—Παρ. 14:7.
12. Τι θα μας βοηθάει να απορρίπτουμε την πορεία των ανόητων;
12 Ανόμοια με εκείνους που μισούν τις θεϊκές συμβουλές, εμείς καλλιεργούμε αγάπη για τις οδούς του Θεού, περιλαμβανομένων και των ηθικών του κανόνων. Μπορούμε να ενισχύουμε αυτή την αγάπη αντιπαραβάλλοντας τα αποτελέσματα της υπακοής με τα αποτελέσματα της ανυπακοής. Παρατηρήστε τα προβλήματα που προξενούν οι άνθρωποι στον εαυτό τους επειδή απορρίπτουν ανόητα τις σοφές συμβουλές του Ιεχωβά. Έπειτα, σκεφτείτε πόσο καλύτερη είναι η δική σας ζωή επειδή υπακούτε στον Θεό.—Ψαλμ. 32:8, 10.
13. Μας εξαναγκάζει ο Ιεχωβά να υπακούμε στις σοφές συμβουλές του;
13 Ο Ιεχωβά κάνει τη σοφία διαθέσιμη σε όλους, αλλά δεν εξαναγκάζει κανέναν να την αποδεχτεί. Ωστόσο, περιγράφει τα αποτελέσματα που προκύπτουν όταν οι άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή στη σοφία. (Παρ. 1:29-32) Εκείνοι που επιλέγουν να μην υπακούν στον Ιεχωβά «θα υποστούν τις συνέπειες της πορείας τους». Με τον καιρό, ο τρόπος ζωής τους θα τους φέρει μόνο στενοχώρια, προβλήματα και τελικά καταστροφή. Από την άλλη πλευρά, σε εκείνους που δίνουν προσοχή στις σοφές συμβουλές του Ιεχωβά και τις εφαρμόζουν, δίνεται η υπόσχεση: «Αυτός . . . που με ακούει θα κατοικεί με ασφάλεια και δεν θα τον ανησυχεί ο τρόμος της συμφοράς».—Παρ. 1:33.
Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΟΦΙΑ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ
Η συμμετοχή στις συναθροίσεις μάς ενισχύει πνευματικά (Βλέπε παράγραφο 15)
14, 15. Τι μαθαίνουμε από το εδάφιο Παροιμίες 4:23;
14 Όταν εφαρμόζουμε τη σοφία του Θεού, πάντοτε ωφελούμαστε. Όπως είδαμε, ο Ιεχωβά έχει φροντίσει να είναι οι σοφές συμβουλές του εύκολα διαθέσιμες. Λόγου χάρη, στο βιβλίο των Παροιμιών παρέχει διαχρονικές συμβουλές οι οποίες βελτιώνουν τη ζωή μας αν τις εφαρμόζουμε. Ας εξετάσουμε τέσσερα μόνο παραδείγματα.
15 Να προστατεύετε τη συμβολική σας καρδιά. Η Γραφή δηλώνει: «Περισσότερο από όλα όσα φυλάς, προφύλασσε την καρδιά σου, γιατί από αυτήν αναβλύζουν οι πηγές της ζωής». (Παρ. 4:23) Σκεφτείτε τι χρειάζεται για να προστατέψουμε την κυριολεκτική μας καρδιά. Χρειάζεται να τρεφόμαστε υγιεινά, να ασκούμαστε επαρκώς και να αποφεύγουμε τις κακές συνήθειες. Κάτι παρόμοιο κάνουμε και για να προστατέψουμε τη συμβολική μας καρδιά. Τρεφόμαστε καθημερινά από τον Λόγο του Θεού. Προετοιμαζόμαστε για τις συναθροίσεις, τις παρακολουθούμε και συμμετέχουμε σε αυτές. Μένουμε δραστήριοι καταβάλλοντας τακτικά ένθερμες προσπάθειες στη διακονία. Και αποφεύγουμε τις κακές συνήθειες μένοντας μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε να διαφθείρει τον τρόπο σκέψης μας, όπως είναι η ανήθικη ψυχαγωγία και οι κακές συναναστροφές.
Η ισορροπημένη άποψη για τα χρήματα μας βοηθάει να είμαστε ικανοποιημένοι με ό,τι έχουμε (Βλέπε παράγραφο 16)
16. Γιατί είναι τα εδάφια Παροιμίες 23:4, 5 τόσο πρακτικά σήμερα;
16 Να είστε ικανοποιημένοι με ό,τι έχετε. Η Γραφή δίνει την εξής συμβουλή: «Μην εξαντλείσαι προσπαθώντας να πλουτίσεις. . . . Όταν γυρίσεις να κοιτάξεις τον πλούτο, δεν θα είναι πια εκεί, διότι σίγουρα θα βγάλει φτερά σαν αετός και θα πετάξει στον ουρανό». (Παρ. 23:4, 5) Ο υλικός πλούτος μπορεί εύκολα να χαθεί. Ωστόσο, πλούσιοι και φτωχοί σήμερα έχουν εμμονή με την απόκτηση χρημάτων. Αυτή η εμμονή τούς κάνει πολλές φορές να συμπεριφέρονται με τρόπο που βλάπτει την υπόληψή τους, τις σχέσεις τους, ακόμα και την υγεία τους. (Παρ. 28:20· 1 Τιμ. 6:9, 10) Από την άλλη πλευρά, η σοφία μάς βοηθάει να έχουμε ισορροπημένη άποψη για τα χρήματα. Αυτή η άποψη μας προστατεύει από την απληστία και μας οδηγεί στην ικανοποίηση και στην ευτυχία.—Εκκλ. 7:12.
Αν σκεφτόμαστε προτού μιλήσουμε, αποφεύγουμε να βλάπτουμε τους άλλους με τα λόγια μας (Βλέπε παράγραφο 17)
17. Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε τη «γλώσσα των σοφών» που αναφέρεται στο εδάφιο Παροιμίες 12:18;
17 Να σκέφτεστε προτού μιλήσετε. Αν δεν προσέχουμε, μπορούμε να προξενήσουμε μεγάλη ζημιά με τα λόγια μας. Η Γραφή δηλώνει: «Τα αστόχαστα λόγια είναι σαν χτυπήματα σπαθιού, αλλά η γλώσσα των σοφών είναι γιατρειά». (Παρ. 12:18) Διατηρούμε καλές σχέσεις όταν δεν κουτσομπολεύουμε για τα ελαττώματα των άλλων. (Παρ. 20:19) Προκειμένου η ομιλία μας να γιατρεύει αντί να πληγώνει, πρέπει να γεμίζουμε την καρδιά μας με γνώση από τον Λόγο του Θεού. (Λουκ. 6:45) Αν στοχαζόμαστε τα όσα λέει η Γραφή, τα λόγια μας μπορούν να γίνουν σαν «πηγή της σοφίας» που αναζωογονεί τους άλλους.—Παρ. 18:4.
Αν ακολουθούμε τις οδηγίες της οργάνωσης, βελτιώνουμε τη διακονία μας (Βλέπε παράγραφο 18)
18. Πώς μας βοηθάει η εφαρμογή του εδαφίου Παροιμίες 24:6 να έχουμε επιτυχία στη διακονία;
18 Να ακολουθείτε τις οδηγίες. Η Γραφή δίνει την εξής πρακτική συμβουλή για να έχουμε επιτυχία: «Με σοφή καθοδηγία θα διεξάγεις τον πόλεμό σου, και μέσω πολλών συμβούλων έρχεται η επιτυχία». (Παρ. 24:6, υποσ.) Σκεφτείτε πώς μας βοηθάει η εφαρμογή αυτής της αρχής να έχουμε επιτυχία στο έργο κηρύγματος και διδασκαλίας. Αντί να επιτελούμε τη διακονία με τον δικό μας τρόπο, προσπαθούμε να ακολουθούμε τις υποδείξεις που μας έχουν δοθεί. Λαβαίνουμε σοφές οδηγίες στις συναθροίσεις μας, όπου έμπειροι σύμβουλοι μας εκπαιδεύουν με Βιβλικές ομιλίες και παρουσιάσεις. Επιπρόσθετα, η οργάνωση του Ιεχωβά παρέχει χρήσιμα εργαλεία—εκδόσεις και βίντεο—τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη Γραφή. Μαθαίνετε εσείς να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά αυτά τα εργαλεία;
19. Πώς νιώθετε εσείς για τη σοφία που παρέχει ο Ιεχωβά; (Παροιμίες 3:13-18)
19 Διαβάστε Παροιμίες 3:13-18. Πόσο ευγνώμονες είμαστε για τις ωφέλιμες συμβουλές που βρίσκονται στον Λόγο του Θεού! Πού θα ήμασταν χωρίς αυτές; Σε αυτό το άρθρο, εξετάσαμε παραδείγματα πρακτικής σοφίας από το βιβλίο των Παροιμιών. Βέβαια, ο Ιεχωβά έχει δώσει λόγια σοφίας μέσα σε ολόκληρη τη Γραφή. Ας είμαστε αποφασισμένοι να ενεργούμε πάντα σύμφωνα με τη σοφία που παρέχει ο Ιεχωβά. Η άποψη του κόσμου για αυτή τη σοφία δεν μετράει για εμάς. Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι «όσοι την κρατούν σφιχτά θα αποκαλούνται ευτυχισμένοι».
ΥΜΝΟΣ 36 Προφυλάσσουμε την Καρδιά Μας
a Η σοφία την οποία παρέχει ο Ιεχωβά είναι πολύ ανώτερη από οτιδήποτε έχει να προσφέρει ο κόσμος. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε μια ενδιαφέρουσα λεκτική εικόνα που υπάρχει στο βιβλίο των Παροιμιών: Η σοφία παρουσιάζεται να φωνάζει δυνατά σε μια πλατεία. Θα δούμε πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αληθινή σοφία, γιατί αρνούνται μερικοί να ακούσουν τη σοφία και πώς ωφελούμαστε όταν ανταποκρινόμαστε στη φωνή της.