ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 13
ΥΜΝΟΣ 4 «Ο Ιεχωβά Είναι ο Ποιμένας Μου»
Το Χέρι του Ιεχωβά Δεν Είναι Ποτέ Πολύ Μικρό
«Μήπως το χέρι του Ιεχωβά είναι πολύ μικρό;»—ΑΡΙΘ. 11:23.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Αυτό το άρθρο θα μας βοηθήσει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά, βέβαιοι ότι θα φροντίζει για τις υλικές μας ανάγκες, και να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη που ήδη έχουμε.
1. Πώς έδειξε ο Μωυσής εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά όταν έβγαλε τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο;
ΑΝΑΜΕΣΑ σε εκείνους που αναφέρονται ως παραδείγματα πίστης στην Επιστολή Προς τους Εβραίους, ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι ο Μωυσής. (Εβρ. 3:2-5· 11:23-25) Εκείνος έδειξε πίστη όταν έβγαλε τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο. Δεν τρομοκρατήθηκε από τον Φαραώ και τον στρατό του. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά, οδήγησε τον λαό μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα και αργότερα στην έρημο. (Εβρ. 11:27-29) Οι περισσότεροι Ισραηλίτες έχασαν την πεποίθησή τους στην ικανότητα του Ιεχωβά να τους φροντίζει, αλλά ο Μωυσής συνέχισε να εμπιστεύεται στον Θεό του. Η πίστη του δεν ήταν αβάσιμη, διότι ο Θεός προμήθευσε θαυματουργικά τροφή και νερό για να συντηρεί τον λαό του στην άγονη έρημο.a—Έξοδ. 15:22-25· Ψαλμ. 78:23-25.
2. Γιατί ρώτησε ο Θεός τον Μωυσή: «Μήπως το χέρι του Ιεχωβά είναι πολύ μικρό»; (Αριθμοί 11:21-23)
2 Ωστόσο, περίπου έναν χρόνο μετά τη θαυματουργική απελευθέρωση του Ισραήλ, παρά την ισχυρή του πίστη, ο Μωυσής αμφέβαλε για την ικανότητα του Ιεχωβά να δώσει κρέας στον λαό Του. Δεν μπορούσε να φανταστεί πώς ο Ιεχωβά θα προμήθευε αρκετό κρέας για να χορτάσει τους εκατομμύρια ανθρώπους που στρατοπέδευαν στην έρημο. Ο Ιεχωβά απάντησε στον Μωυσή με μια ερώτηση: «Μήπως το χέρι του Ιεχωβά είναι πολύ μικρό;» (Διαβάστε Αριθμοί 11:21-23) Εδώ, η έκφραση «το χέρι του Ιεχωβά» αναφέρεται στο άγιο πνεύμα του Θεού, ή αλλιώς στην ενεργό του δύναμη. Στην ουσία, ο Ιεχωβά ρώτησε τον Μωυσή: “Πιστεύεις στ’ αλήθεια ότι δεν μπορώ να κάνω αυτό που λέω;”
3. Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει η εμπειρία του Μωυσή και των Ισραηλιτών;
3 Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν ο Ιεχωβά θα φροντίσει για τις υλικές ανάγκες τις δικές σας ή της οικογένειάς σας; Όπως και αν έχει, ας εξετάσουμε την εμπειρία του Μωυσή και των Ισραηλιτών, οι οποίοι έδειξαν έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα του Θεού να προμηθεύσει ό,τι είχαν ανάγκη. Οι Βιβλικές αρχές που περιλαμβάνονται θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την πεποίθησή μας ότι το χέρι του Ιεχωβά δεν είναι ποτέ πολύ μικρό.
ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΩΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ
4. Τι μπορεί να έκανε πολλούς να αμφιβάλλουν για την ικανότητα του Ιεχωβά να καλύπτει τις υλικές τους ανάγκες;
4 Εξετάστε τα συμφραζόμενα. Το έθνος του Ισραήλ και «μια τεράστια μεικτή ομάδα» μη Ισραηλιτών βρίσκονταν στη μεγάλη έρημο για κάποιο διάστημα καθώς ταξίδευαν από την Αίγυπτο προς την Υποσχεμένη Γη. (Έξοδ. 12:38· Δευτ. 8:15) Το μεικτό πλήθος βαρέθηκε να τρώει μάννα, όπως και πολλοί Ισραηλίτες, που άρχισαν και αυτοί να παραπονιούνται. (Αριθ. 11:4-6) Ο λαός άρχισε να λαχταράει τα τρόφιμα που ήταν διαθέσιμα στην Αίγυπτο. Ο Μωυσής, πιεσμένος από τον λαό, φαίνεται πως ένιωθε υποχρεωμένος να προμηθεύσει ο ίδιος ό,τι ζητούσαν.—Αριθ. 11:13, 14.
5, 6. Τι μαθαίνουμε από το πώς επηρέασε το μεικτό πλήθος πολλούς Ισραηλίτες;
5 Οι Ισραηλίτες προφανώς επηρεάστηκαν από την έλλειψη εκτίμησης που έδειξε το μεικτό πλήθος. Θα μπορούσαμε και εμείς επίσης να επηρεαστούμε από το πνεύμα αγνωμοσύνης που ίσως εκδηλώνουν άλλα άτομα και να μην είμαστε πια ικανοποιημένοι με όσα προμηθεύει ο Ιεχωβά. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν κοιτούσαμε πίσω με λαχτάρα σε αυτά που είχαμε άλλοτε ή αν ζηλεύαμε αυτά που έχουν οι άλλοι. Ωστόσο, θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι αν καλλιεργούμε αυτάρκεια, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις μας.
6 Οι Ισραηλίτες όφειλαν να θυμούνται πως ο Θεός τούς είχε διαβεβαιώσει ότι, όταν θα έφταναν στον καινούριο τους τόπο, θα είχαν άφθονα υλικά αγαθά. Αυτή η υπόσχεση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Υποσχεμένη Γη, όχι ενόσω ταξίδευαν στην έρημο. Παρόμοια, αντί να εστιάζουμε στο τι ίσως δεν έχουμε σε αυτό το σύστημα πραγμάτων, είναι καλό να συλλογιζόμαστε αυτά που ο Ιεχωβά έχει υποσχεθεί να μας δώσει στον νέο κόσμο. Μπορούμε επίσης να στοχαζόμαστε εδάφια τα οποία μας βοηθούν να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά.
7. Γιατί μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το χέρι του Ιεχωβά δεν είναι πολύ μικρό;
7 Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί ο Θεός ρώτησε τον Μωυσή: «Μήπως το χέρι του Ιεχωβά είναι πολύ μικρό;» Ο Ιεχωβά ίσως ήθελε να βοηθήσει τον Μωυσή να σκεφτεί, όχι μόνο τη δύναμη, αλλά και την εμβέλεια του κραταιού χεριού Του. Ο Θεός μπορούσε να προμηθεύσει άφθονο κρέας για τους Ισραηλίτες, παρότι βρίσκονταν στη μέση της ερήμου. «Με κραταιό χέρι και απλωμένο βραχίονα», έδειξε τη δύναμή Του. (Ψαλμ. 136:11, 12) Επομένως, όταν αντιμετωπίζουμε δοκιμασίες, δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε ότι το χέρι του Ιεχωβά θα φτάσει και σε εμάς προσωπικά.—Ψαλμ. 138:6, 7.
8. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος που έκαναν πολλοί στην έρημο; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
8 Ο Ιεχωβά σύντομα προμήθευσε κρέας στον λαό. Τους έδωσε άφθονα ορτύκια. Οι Ισραηλίτες όμως δεν ευχαρίστησαν τον Θεό για αυτό το θαύμα. Απεναντίας, πολλοί κυριεύτηκαν από απληστία. Δουλεύοντας μέρα νύχτα, μάζεψαν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα από ορτύκια. Ο Ιεχωβά εξοργίστηκε με εκείνους που “εκδήλωσαν ιδιοτελή λαχτάρα” και τους τιμώρησε. (Αριθ. 11:31-34) Μπορούμε να διδαχτούμε από αυτό το παράδειγμα. Χρειάζεται να προσέχουμε να μην πέσουμε στην παγίδα της απληστίας. Είτε είμαστε πλούσιοι είτε φτωχοί, πρέπει να το κάνουμε προτεραιότητά μας να συσσωρεύουμε «θησαυρούς στον ουρανό», οικοδομώντας μια στενή φιλία με τον Ιεχωβά και τον Ιησού. (Ματθ. 6:19, 20· Λουκ. 16:9) Αν ενεργούμε έτσι, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα προμηθεύει αυτά που έχουμε ανάγκη.
Τι πνεύμα έδειξαν πολλοί στην έρημο, και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό το περιστατικό; (Βλέπε παράγραφο 8)
9. Για ποιο πράγμα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ως προς τη στήριξη του Θεού;
9 Ο Ιεχωβά απλώνει το χέρι του για να βοηθάει τον λαό του σήμερα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ποτέ δεν θα υποστούμε υλικές απώλειες ή ότι ποτέ δεν θα πεινάσουμε.b Αλλά ο Ιεχωβά ποτέ δεν θα μας εγκαταλείψει. Θα μας στηρίζει στις διάφορες δοκιμασίες μας. Ας εξετάσουμε δύο καταστάσεις στις οποίες μπορούμε να δείχνουμε τη βεβαιότητά μας ότι ο Ιεχωβά θα απλώνει το χέρι του ώστε να φροντίζει για τις υλικές μας ανάγκες: (1) όταν αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα και (2) όταν κάνουμε σχέδια για τις μελλοντικές μας υλικές ανάγκες.
ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
10. Τι είδους οικονομικά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουμε;
10 Καθώς το τέλος του παρόντος συστήματος πραγμάτων πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, μπορούμε να αναμένουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες θα χειροτερέψουν. Πολιτικές αναταραχές, ένοπλες συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές ή νέες πανδημίες μπορεί να οδηγήσουν σε απρόσμενα έξοδα ή στην απώλεια της δουλειάς μας, των αποκτημάτων μας ή του σπιτιού μας. Ίσως χρειαστεί να βρούμε καινούρια εργασία εκεί όπου μένουμε τώρα ή ίσως σκεφτούμε το ενδεχόμενο να μετακομίσουμε οικογενειακώς σε κάποια άλλη περιοχή ώστε να βγάζουμε τα προς το ζην. Τι θα μας βοηθήσει να πάρουμε αποφάσεις που θα δείξουν ότι έχουμε εμπιστοσύνη στο χέρι του Ιεχωβά;
11. Τι μπορεί να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στα οικονομικά προβλήματα; (Λουκάς 12:29-31)
11 Ένα βασικό και αποτελεσματικό βήμα είναι να θέσετε τις ανησυχίες σας στον Ιεχωβά. (Παρ. 16:3) Ζητήστε του την αναγκαία σοφία για να πάρετε καλές αποφάσεις και ήρεμη καρδιά ώστε να «μην αγωνιάτε» για την κατάστασή σας. (Διαβάστε Λουκάς 12:29-31) Ικετέψτε τον να σας βοηθήσει να μάθετε να μένετε ικανοποιημένοι με τα αναγκαία. (1 Τιμ. 6:7, 8) Κάντε έρευνα στις εκδόσεις μας σχετικά με το πώς να αντεπεξέλθετε στα οικονομικά προβλήματα. Πολλοί έχουν ωφεληθεί από ύλη σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο jw.org.
12. Ποια ερωτήματα μπορούν να βοηθήσουν έναν Χριστιανό να πάρει την καλύτερη απόφαση για την οικογένειά του;
12 Μερικοί έχουν μπει στον πειρασμό να δεχτούν εργασία η οποία απαιτεί να μετακομίσουν μακριά από την οικογένειά τους, αλλά αυτό έχει αποδειχτεί πολλές φορές άσοφη απόφαση. Προτού αναλάβετε μια καινούρια δουλειά, σκεφτείτε, όχι μόνο τα πιθανά οικονομικά οφέλη, αλλά και το πνευματικό κόστος. (Λουκ. 14:28) Αναρωτηθείτε: “Πώς μπορεί να επηρεαστεί ο γάμος μου αν θα είμαι μακριά από τον σύντροφό μου; Θα μπορώ να έχω αρκετή συναναστροφή με αδελφούς; Θα μπορώ να πηγαίνω τακτικά στις συναθροίσεις και στο έργο;” Αν έχετε παιδιά, χρειάζεται επίσης να θέσετε στον εαυτό σας το εξής σημαντικό ερώτημα: “Πώς θα αναθρέψω τα παιδιά μου «με τη διαπαιδαγώγηση και τη νουθεσία του Ιεχωβά» αν δεν είμαι μαζί τους;” (Εφεσ. 6:4) Να καθοδηγείστε από τον τρόπο σκέψης του Θεού, όχι από τον τρόπο σκέψης συγγενών ή φίλων οι οποίοι δεν σέβονται τις Βιβλικές αρχές.c Ο Τόνι, ο οποίος ζει στη δυτική Ασία, έλαβε αρκετές δελεαστικές προτάσεις για να εργαστεί στο εξωτερικό. Ωστόσο, αφού προσευχήθηκε για αυτό το θέμα και το συζήτησε με τη σύζυγό του, αποφάσισε να απορρίψει τις προτάσεις και αντί για αυτό να προσπαθήσει να μειώσει τα έξοδα της οικογένειας. Τώρα ο Τόνι λέει: «Είχα το προνόμιο να βοηθήσω αρκετά άτομα να γνωρίσουν τον Ιεχωβά, και τα παιδιά μας έχουν ενθουσιασμό για την αλήθεια. Ως οικογένεια, μάθαμε ότι, αν ζούμε σύμφωνα με τα λόγια του εδαφίου Ματθαίος 6:33, ο Ιεχωβά θα μας φροντίζει».
ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΥΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
13. Ποια λογικά βήματα μπορούμε να κάνουμε τώρα για να μπορούμε να καλύπτουμε τις υλικές μας ανάγκες όταν περάσουν τα χρόνια;
13 Η εμπιστοσύνη μας στο χέρι του Ιεχωβά θα μπορούσε επίσης να δοκιμαστεί καθώς σκεφτόμαστε πώς θα είναι η οικονομική μας κατάσταση όταν περάσουν τα χρόνια. Η Αγία Γραφή μάς προτρέπει να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να μπορούμε να φροντίζουμε για τις υλικές μας ανάγκες στο μέλλον. (Παρ. 6:6-11) Είναι λογικό, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, να βάζουμε κάτι στην άκρη για το μέλλον. Τα χρήματα προσφέρουν προστασία ως έναν βαθμό. (Εκκλ. 7:12) Εντούτοις, δεν πρέπει να κάνουμε την επιδίωξη υλικών πραγμάτων επίκεντρο της ζωής μας.
14. Γιατί πρέπει να λαβαίνουμε υπόψη μας το εδάφιο Εβραίους 13:5 όταν κάνουμε σχέδια για τις μελλοντικές μας οικονομικές ανάγκες;
14 Ο Ιησούς έδειξε παραστατικά πόσο ανόητο είναι να συσσωρεύουμε χρήματα χωρίς να είμαστε “πλούσιοι ως προς τον Θεό”. (Λουκ. 12:16-21) Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το αύριο. (Παρ. 23:4, 5· Ιακ. 4:13-15) Εμείς ως ακόλουθοι του Χριστού αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερη πρόκληση. Ο Ιησούς είπε ότι πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να “απαρνηθούμε” όλα μας τα υπάρχοντα για να είμαστε μαθητές του. (Λουκ. 14:33, υποσ.) Οι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα στην Ιουδαία δέχτηκαν μια τέτοια απώλεια με χαρά. (Εβρ. 10:34) Στους σύγχρονους καιρούς, πολλοί αδελφοί αναγκάστηκαν να θυσιάσουν την οικονομική τους εξασφάλιση επειδή αρνήθηκαν να υποστηρίξουν κάποιο πολιτικό σύστημα. (Αποκ. 13:16, 17) Τι τους βοήθησε να το κάνουν αυτό; Η απόλυτη πεποίθησή τους στην υπόσχεση του Ιεχωβά: «Δεν πρόκειται ποτέ να σε αφήσω ούτε πρόκειται ποτέ να σε εγκαταλείψω». (Διαβάστε Εβραίους 13:5) Προσπαθούμε όσο καλύτερα μπορούμε να κάνουμε σχέδια για τις μελλοντικές μας ανάγκες, και αν προκύψουν απροσδόκητα γεγονότα, είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα μας στηρίξει.
15. Ποια ισορροπημένη άποψη πρέπει να έχουν οι Χριστιανοί γονείς για τα παιδιά τους; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
15 Σε ορισμένους πολιτισμούς, ο κύριος λόγος για τον οποίο τα αντρόγυνα κάνουν παιδιά είναι για να τους παρέχουν αυτά οικονομική υποστήριξη όταν γεράσουν. Κατά μία έννοια, αυτά τα αντρόγυνα βλέπουν τα παιδιά τους ως «συνταξιοδοτικό πρόγραμμα». Η Αγία Γραφή λέει ότι οι γονείς πρέπει να φροντίζουν για τις ανάγκες των παιδιών τους. (2 Κορ. 12:14) Βέβαια, οι γονείς ίσως χρειάζονται κάποια πρακτική βοήθεια καθώς γερνούν, και πολλά παιδιά την προσφέρουν μετά χαράς. (1 Τιμ. 5:4) Αλλά οι Χριστιανοί γονείς αναγνωρίζουν ότι θα έχουν πολύ μεγαλύτερη χαρά αν βοηθήσουν τα παιδιά τους να γίνουν υπηρέτες του Ιεχωβά παρά αν τα μεγαλώσουν με σκοπό να λαβαίνουν οικονομική υποστήριξη από αυτά.—3 Ιωάν. 4.
Τα πιστά αντρόγυνα λαβαίνουν σοφά υπόψη Βιβλικές αρχές όταν παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους (Βλέπε παράγραφο 15)d
16. Πώς μπορούν οι γονείς να προετοιμάσουν τα παιδιά τους ώστε να είναι σε θέση να συντηρούν τον εαυτό τους; (Εφεσίους 4:28)
16 Καθώς βοηθάτε τα παιδιά σας να προετοιμαστούν για να συντηρούν τον εαυτό τους, διδάξτε τα με το παράδειγμά σας να θέτουν την εμπιστοσύνη τους στον Ιεχωβά. Από πολύ νωρίς, δείξτε τους την αξία της σκληρής εργασίας. (Παρ. 29:21· διαβάστε Εφεσίους 4:28) Καθώς μεγαλώνουν και πηγαίνουν στο σχολείο, να τα βοηθάτε να είναι όσο το δυνατόν καλύτεροι μαθητές. Οι Χριστιανοί γονείς είναι καλό να κάνουν έρευνα και να εφαρμόσουν Βιβλικές αρχές προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν την εκπαίδευση σοφά. Έτσι τα παιδιά θα αποκτήσουν τα αναγκαία εφόδια για να συντηρούν τον εαυτό τους και να συμμετέχουν πλήρως στη Χριστιανική διακονία.
17. Για ποιο πράγμα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι;
17 Οι όσιοι υπηρέτες του Ιεχωβά μπορούν να είναι βέβαιοι ότι εκείνος και μπορεί και θέλει να ικανοποιεί τις υλικές τους ανάγκες. Καθώς πλησιάζει το τέλος αυτού του συστήματος πραγμάτων, μπορούμε να αναμένουμε ότι η εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά θα δοκιμαστεί. Ό,τι και αν συμβεί όμως, ας είμαστε ακλόνητα πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή του ώστε να φροντίσει για τις υλικές μας ανάγκες. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορούν να μας φτάσουν το κραταιό του χέρι και ο απλωμένος του βραχίονας.
ΥΜΝΟΣ 150 Εκζητείτε τον Θεό για την Απελευθέρωσή Σας
a Βλέπε «Ερωτήσεις από Αναγνώστες» στη Σκοπιά του Οκτωβρίου 2023.
b Βλέπε «Ερωτήσεις από Αναγνώστες» στη Σκοπιά 15 Σεπτεμβρίου 2014.
c Βλέπε το άρθρο «Κανείς Δεν Μπορεί να Υπηρετεί Δύο Κυρίους» στη Σκοπιά 15 Απριλίου 2014.
d ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ένα πιστό αντρόγυνο Χριστιανών διατηρούν την επαφή με την κόρη τους, η οποία υπηρετεί μαζί με τον σύζυγό της σε ένα έργο οικοδόμησης Αίθουσας Βασιλείας.