ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 49
Μπορούμε να Ζούμε για Πάντα
«Αυτό σημαίνει αιώνια ζωή».—ΙΩΑΝ. 17:3.
ΥΜΝΟΣ 147 Υπόσχεση για Αιώνια Ζωή
ΠΕΡΙΛΗΨΗa
1. Πώς μας επηρεάζει ο στοχασμός γύρω από την υπόσχεση του Ιεχωβά για αιώνια ζωή;
Ο ΙΕΧΩΒΑ υπόσχεται ότι εκείνοι που υπακούν σε αυτόν θα έχουν «αιώνια ζωή». (Ρωμ. 6:23) Όταν στοχαζόμαστε αυτό που μας προσφέρει ο Ιεχωβά, η αγάπη μας για εκείνον ασφαλώς δυναμώνει. Σκεφτείτε: Ο ουράνιος Πατέρας μας μάς αγαπάει τόσο βαθιά ώστε δεν θα χωριστούμε ποτέ από αυτόν.
2. Πώς μας βοηθάει η υπόσχεση της αιώνιας ζωής;
2 Η υπόσχεση του Θεού για αιώνια ζωή μάς βοηθάει να υπομένουμε τις τωρινές μας δοκιμασίες. Ακόμα και όταν οι εχθροί μας απειλούν να μας σκοτώσουν, δεν συμβιβαζόμαστε. Γιατί; Εν μέρει επειδή ξέρουμε ότι, αν πεθάνουμε πιστοί στον Ιεχωβά, εκείνος θα μας αναστήσει με την προοπτική να μην πεθάνουμε ποτέ. (Ιωάν. 5:28, 29· 1 Κορ. 15:55-58· Εβρ. 2:15) Γιατί μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι εφικτό να ζούμε για πάντα; Εξετάστε τους ακόλουθους λόγους.
Ο ΙΕΧΩΒΑ ΖΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
3. Γιατί μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά έχει τη δυνατότητα να μας διατηρεί στη ζωή για πάντα; (Ψαλμός 102:12, 24, 27)
3 Ξέρουμε ότι ο Ιεχωβά έχει τη δυνατότητα να μας διατηρεί στη ζωή για πάντα επειδή είναι η Πηγή της ζωής και ο ίδιος ζει για πάντα. (Ψαλμ. 36:9) Προσέξτε μερικές μόνο Βιβλικές περικοπές που επιβεβαιώνουν ότι ο Ιεχωβά υπήρχε ανέκαθεν και θα υπάρχει για πάντα. Το εδάφιο Ψαλμός 90:2 λέει ότι ο Ιεχωβά είναι «από πάντα και για πάντα». Ο Ψαλμός 102 αναφέρει κάτι παρόμοιο. (Διαβάστε Ψαλμός 102:12, 24, 27) Ο δε προφήτης Αββακούμ έγραψε αναφορικά με τον ουράνιο Πατέρα μας: «Δεν υπάρχεις ανέκαθεν, Ιεχωβά; Θεέ μου, Άγιέ μου, εσύ δεν πεθαίνεις».—Αββακ. 1:12.
4. Χρειάζεται να ανησυχούμε αν δυσκολευόμαστε να συλλάβουμε την ιδέα ότι ο Ιεχωβά υπήρχε ανέκαθεν; Εξηγήστε.
4 Μήπως δυσκολεύεστε να συλλάβετε την ιδέα ότι ο Ιεχωβά υπάρχει «σε όλη την αιωνιότητα»; (Ησ. 40:28) Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Ο Ελιού είπε σχετικά με τον Θεό: «Ο αριθμός των ετών του είναι ασύλληπτος». (Ιώβ 36:26) Αλλά το ότι εμείς δεν κατανοούμε κάτι δεν σημαίνει και ότι δεν αληθεύει. Για παράδειγμα, ίσως δεν κατανοούμε πλήρως πώς λειτουργεί το φως. Σημαίνει όμως αυτό ότι το φως δεν υπάρχει; Κάθε άλλο! Παρόμοια, εμείς οι άνθρωποι μπορεί να μην κατανοήσουμε ποτέ πλήρως το ότι ο Ιεχωβά υπήρχε ανέκαθεν και θα υπάρχει για πάντα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Θεός δεν ζει αιώνια. Ο Δημιουργός δεν περιορίζεται από το τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να καταλάβουμε εμείς. (Ρωμ. 11:33-36) Και υπήρχε προτού έρθει σε ύπαρξη το υλικό σύμπαν, περιλαμβανομένων και πηγών φωτός όπως ο ήλιος. Ο Ιεχωβά μάς διαβεβαιώνει ότι αυτός είναι «ο Δημιουργός της γης, την οποία έφτιαξε με τη δύναμή του». Ναι, εκείνος υπήρχε προτού “εκτείνει τους ουρανούς”. (Ιερ. 51:15· Πράξ. 17:24) Ποιος είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι εφικτό να ζούμε για πάντα;
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
5. Ποια προοπτική είχε το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι;
5 Ο Ιεχωβά δημιούργησε τους ζωντανούς οργανισμούς στη γη με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Εξαίρεση αποτελούν οι άνθρωποι, στους οποίους έδωσε τη μοναδική προοπτική να μην πεθάνουν ποτέ. Ωστόσο, ο Ιεχωβά προειδοποίησε τον Αδάμ: «Από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού δεν πρέπει να φας, διότι την ημέρα που θα φας από αυτό οπωσδήποτε θα πεθάνεις». (Γέν. 2:17) Αν ο Αδάμ και η Εύα είχαν υπακούσει στον Ιεχωβά, δεν θα είχαν πεθάνει. Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι, κάποια στιγμή, ο Ιεχωβά θα τους επέτρεπε να φάνε από «το δέντρο της ζωής». Αυτό θα σήμαινε πως θα είχαν τη διαβεβαίωσή του ότι θα “ζούσαν για πάντα”.b—Γέν. 3:22.
6, 7. (α) Τι άλλο δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν δημιουργήθηκαν για να πεθαίνουν; (β) Με τι λαχταράτε να ασχοληθείτε στο μέλλον; (Βλέπε εικόνα.)
6 Είναι ενδιαφέρον ότι κάποιοι ερευνητές έχουν βρει επιστημονικές αποδείξεις ότι ο εγκέφαλός μας έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες μπορούμε να συλλέξουμε στην τωρινή διάρκεια της ζωής μας. Το 2010, ένα άρθρο στο περιοδικό Σαϊεντίφικ Αμέρικαν Μάιντ (Scientific American Mind) ανέφερε ότι, σύμφωνα με έναν υπολογισμό, η χωρητικότητα του εγκεφάλου μας είναι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια γιγαμπάιτ. Αυτό ισοδυναμεί με 3 εκατομμύρια ώρες (πάνω από 300 χρόνια) τηλεοπτικού προγράμματος. Είναι δε πιθανό η πραγματική χωρητικότητα του εγκεφάλου μας να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ιεχωβά σχεδίασε τον εγκέφαλό μας έτσι ώστε να διαχειρίζεται πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες συλλέγουμε σε 70 ή 80 χρόνια μόνο.—Ψαλμ. 90:10.
7 Ο Ιεχωβά έχει επίσης δημιουργήσει μέσα μας μια έντονη επιθυμία να μένουμε ζωντανοί. Η Γραφή λέει σχετικά με τους ανθρώπους ότι ο Θεός «έβαλε . . . την αιωνιότητα στην καρδιά τους». (Εκκλ. 3:11) Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο βλέπουμε τον θάνατο ως εχθρό. (1 Κορ. 15:26) Αν πάθουμε κάποια σοβαρή ασθένεια, μήπως αποδεχόμαστε την κατάσταση και παραιτούμαστε; Όχι. Συνήθως, πηγαίνουμε στον γιατρό και ίσως παίρνουμε φάρμακα για να καταπολεμήσουμε την ασθένεια. Μάλιστα, κάνουμε ό,τι είναι λογικά δυνατόν για να μην πεθάνουμε. Και όταν πεθαίνει κάποιος που αγαπάμε, νέος ή ηλικιωμένος, δεν νιώθουμε βαθύ και διαρκή συναισθηματικό πόνο; (Ιωάν. 11:32, 33) Ασφαλώς, ο στοργικός μας Δημιουργός δεν θα μας έδινε την επιθυμία και τη δυνατότητα να μένουμε ζωντανοί αν δεν ήταν σκοπός του να μένουν οι άνθρωποι ζωντανοί. Υπάρχουν όμως και άλλοι βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε ατελείωτη ζωή. Ας εξετάσουμε κάποιες πράξεις του Ιεχωβά στο παρελθόν και στο παρόν, οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο αρχικός σκοπός του δεν έχει αλλάξει.
Έχοντας την αιώνια ζωή μπροστά μας, μας αρέσει να φανταζόμαστε πράγματα που θα μπορέσουμε να κάνουμε στο μέλλον (Βλέπε παράγραφο 7)c
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ
8. Ποια διαβεβαίωση μας δίνει το εδάφιο Ησαΐας 55:11 όσον αφορά τον σκοπό του Ιεχωβά για εμάς;
8 Παρότι ο Αδάμ και η Εύα αμάρτησαν και έφεραν τον θάνατο στα παιδιά τους, ο Ιεχωβά δεν άλλαξε γνώμη όσον αφορά τον σκοπό του. (Διαβάστε Ησαΐας 55:11) Εξακολουθεί να είναι σκοπός του να ζουν οι πιστοί άνθρωποι για πάντα. Αυτό το συμπέρασμα είναι προφανές αν λάβουμε υπόψη τα όσα έχει πει και έχει κάνει ο Ιεχωβά για να εκπληρώσει τον σκοπό του.
9. Τι έχει υποσχεθεί ο Θεός; (Δανιήλ 12:2, 13)
9 Ο Ιεχωβά έχει υποσχεθεί ότι θα αναστήσει τους νεκρούς και θα τους δώσει την προοπτική να λάβουν αιώνια ζωή. (Πράξ. 24:15· Τίτο 1:1, 2) Ο πιστός Ιώβ ήταν βέβαιος ότι ο Ιεχωβά λαχταράει να αναστήσει εκείνους που έχουν πεθάνει. (Ιώβ 14:14, 15) Ο προφήτης Δανιήλ ήξερε ότι οι άνθρωποι έχουν την προοπτική να αναστηθούν και να τους δοθεί η ευκαιρία να ζήσουν για πάντα. (Ψαλμ. 37:29· διαβάστε Δανιήλ 12:2, 13) Οι Ιουδαίοι των ημερών του Ιησού επίσης ήξεραν ότι ο Ιεχωβά μπορούσε να χορηγήσει στους πιστούς υπηρέτες του «αιώνια ζωή». (Λουκ. 10:25· 18:18) Ο Ιησούς μίλησε επανειλημμένα για αυτή την υπόσχεση, ενώ και ο ίδιος αναστήθηκε από τον Πατέρα του.—Ματθ. 19:29· 22:31, 32· Λουκ. 18:30· Ιωάν. 11:25.
Ποια διαβεβαίωση σας δίνει η ανάσταση που έκανε ο Ηλίας; (Βλέπε παράγραφο 10)
10. Τι αποδεικνύουν οι αναστάσεις που έγιναν στο παρελθόν; (Βλέπε εικόνα.)
10 Ο Ιεχωβά είναι ο Ζωοδότης και έχει τη δύναμη να επαναφέρει ανθρώπους στη ζωή. Έδωσε στον προφήτη Ηλία τη δύναμη να αναστήσει τον γιο της χήρας από τα Σαρεπτά. (1 Βασ. 17:21-23) Αργότερα, με τη βοήθεια του Θεού, ο προφήτης Ελισαιέ επανέφερε στη ζωή τον γιο μιας Σουναμίτισσας. (2 Βασ. 4:18-20, 34-37) Αυτές και άλλες αναστάσεις αποδεικνύουν ότι ο Ιεχωβά έχει τη δύναμη να επαναφέρει ανθρώπους στη ζωή. Όταν ο Ιησούς βρισκόταν στη γη, απέδειξε ότι ο Πατέρας του τού είχε δώσει αυτή τη δύναμη. (Ιωάν. 11:23-25, 43, 44) Τώρα, ο Ιησούς βρίσκεται στον ουρανό και του έχει δοθεί «όλη η εξουσία στον ουρανό και στη γη». Ως εκ τούτου, είναι σε θέση να εκπληρώσει την υπόσχεση ότι όλοι όσοι είναι στα μνήματα θα αναστηθούν με την προοπτική να παραμείνουν ζωντανοί για πάντα.—Ματθ. 28:18· Ιωάν. 5:25-29.
11. Πώς καθίσταται εφικτή η αιώνια ζωή χάρη στο λύτρο;
11 Γιατί επέτρεψε ο Ιεχωβά να πεθάνει ο αγαπημένος του Γιος με επώδυνο τρόπο; Ο Ιησούς αποκάλυψε τον λόγο όταν είπε: «Ο Θεός αγάπησε τον κόσμο τόσο πολύ ώστε έδωσε τον μονογενή του Γιο, για να μην καταστραφεί όποιος εκδηλώνει πίστη σε αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή». (Ιωάν. 3:16) Προσφέροντας τον Γιο του ως λύτρο για την κάλυψη των αμαρτιών μας, ο Θεός το καθιστά εφικτό να αποκτήσουμε αιώνια ζωή. (Ματθ. 20:28) Ο απόστολος Παύλος συνόψισε αυτό το σημαντικό μέρος του σκοπού του Θεού όταν έγραψε: «Εφόσον ο θάνατος ήρθε μέσω ενός ανθρώπου, η ανάσταση των νεκρών έρχεται και αυτή μέσω ενός ανθρώπου. Διότι όπως σε σχέση με τον Αδάμ όλοι πεθαίνουν, έτσι και σε σχέση με τον Χριστό όλοι θα ζωοποιηθούν».—1 Κορ. 15:21, 22.
12. Πώς θα συμβάλει η Βασιλεία στην επιτέλεση του σκοπού του Ιεχωβά για εμάς;
12 Ο Ιησούς δίδαξε τους ακολούθους του να προσεύχονται να έρθει η Βασιλεία του Θεού και να γίνει το θέλημα του Θεού στη γη. (Ματθ. 6:9, 10) Μέρος του σκοπού του Θεού είναι να ζουν οι άνθρωποι για πάντα στη γη. Για να επιτελεστεί αυτό, ο Ιεχωβά έχει διορίσει τον Γιο του Βασιλιά της Μεσσιανικής Βασιλείας. Ο Θεός συγκεντρώνει 144.000 ανθρώπους από τη γη για να εργαστούν μαζί με τον Ιησού για την εκπλήρωση του θελήματος του Θεού.—Αποκ. 5:9, 10.
13. Τι κάνει τώρα ο Ιεχωβά, και πώς περιλαμβάνεστε εσείς σε αυτό;
13 Ο Ιεχωβά συγκεντρώνει τώρα «ένα μεγάλο πλήθος» ανθρώπων τους οποίους εκπαιδεύει ως υπηκόους της Βασιλείας του. (Αποκ. 7:9, 10· Ιακ. 2:8) Παρότι σήμερα ζουν σε έναν κόσμο διαιρεμένο από τον φόβο και τον πόλεμο, εκείνοι που αποτελούν αυτή την ομάδα αγωνίζονται να υπερνικήσουν κάθε εθνικό, φυλετικό και προσωπικό μίσος. Ήδη σφυρηλατούν συμβολικά τα σπαθιά τους σε υνιά. (Μιχ. 4:3) Αντί να συμμετέχουν σε πολέμους, οι οποίοι προξενούν τόσο πολλούς θανάτους, βοηθούν ανθρώπους να βρουν «την πραγματική ζωή» διδάσκοντάς τους για τον αληθινό Θεό και για τους σκοπούς του. (1 Τιμ. 6:19) Ίσως αντιμετωπίζουν εναντίωση από μέλη της οικογένειάς τους ή μπορεί να υφίστανται υλικές απώλειες επειδή υποστηρίζουν τη Βασιλεία του Θεού, αλλά ο Ιεχωβά φροντίζει να έχουν ό,τι χρειάζονται. (Ματθ. 6:25, 30-33· Λουκ. 18:29, 30) Όλα αυτά μας διαβεβαιώνουν ότι η Βασιλεία του Θεού είναι μια πραγματικότητα και ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον σκοπό του Ιεχωβά.
ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΕΛΛΟΝ
14, 15. Πώς θα εκπληρωθεί τελικά η υπόσχεση του Ιεχωβά να εξαλείψει τον θάνατο για πάντα;
14 Ο Ιησούς έχει τώρα πάρει τη θέση του στον ουρανό και θα εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει ο Ιεχωβά. (2 Κορ. 1:20) Από το 1914, ο Ιησούς κατακυριεύει ανάμεσα στους εχθρούς του. (Ψαλμ. 110:1, 2) Σύντομα, εκείνος και οι συγκυβερνήτες του θα ολοκληρώσουν τη νίκη τους και θα καταστρέψουν τους πονηρούς.—Αποκ. 6:2.
15 Στη διάρκεια της Χιλιετούς Βασιλείας του Ιησού, οι νεκροί θα αναστηθούν και η υπάκουη ανθρωπότητα θα οδηγηθεί σε τελειότητα. Μετά την τελική δοκιμή, όσοι κριθούν δίκαιοι από τον Ιεχωβά «θα γίνουν κάτοχοι της γης και θα ζουν για πάντα σε αυτήν». (Ψαλμ. 37:10, 11, 29) Ευτυχώς, «ο τελευταίος εχθρός, ο θάνατος, θα εκμηδενιστεί».—1 Κορ. 15:26.
16. Πρωτίστως με ποιο κίνητρο πρέπει να υπηρετούμε τον Ιεχωβά;
16 Όπως είδαμε, η ελπίδα μας να ζούμε για πάντα έχει γερή βάση στον Λόγο του Θεού. Αυτή η ελπίδα μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε όσιοι σε αυτές τις δύσκολες τελευταίες ημέρες. Αλλά για να ευαρεστούμε τον Ιεχωβά, πρέπει να μας υποκινεί κάτι περισσότερο από την επιθυμία να μείνουμε ζωντανοί. Ο πρώτιστος λόγος για τον οποίο παραμένουμε όσιοι στον Ιεχωβά και στον Ιησού είναι ότι τους αγαπάμε βαθιά. (2 Κορ. 5:14, 15) Αυτή η αγάπη μάς ωθεί να τους μιμούμαστε και να μεταδίδουμε σε άλλους την ελπίδα που έχουμε. (Ρωμ. 10:13-15) Καθώς μαθαίνουμε να είμαστε ανιδιοτελείς και γενναιόδωροι, γινόμαστε το είδος ανθρώπων που ο Ιεχωβά θέλει να είναι φίλοι του για πάντα.—Εβρ. 13:16.
17. Ποια προσωπική ευθύνη έχουμε; (Ματθαίος 7:13, 14)
17 Θα είμαστε ανάμεσα σε εκείνους που θα αποκτήσουν αιώνια ζωή; Ο Ιεχωβά έχει κάνει διαθέσιμη αυτή τη δυνατότητα. Τώρα, εξαρτάται από εμάς να παραμείνουμε στον δρόμο που οδηγεί στη ζωή. (Διαβάστε Ματθαίος 7:13, 14) Πώς θα είναι η ζωή όταν θα ζούμε για πάντα; Θα δούμε την απάντηση στο επόμενο άρθρο.
ΥΜΝΟΣ 141 Το Θαύμα της Ζωής
a Αποβλέπετε εσείς στο να ζήσετε για πάντα; Ο Ιεχωβά μάς έχει υποσχεθεί ότι κάποια μέρα θα μπορούμε να ζούμε χωρίς ποτέ να φοβόμαστε ότι θα πεθάνουμε. Αυτό το άρθρο θα αναλύσει μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του.
b Βλέπε το πλαίσιο «Ο Όρος “για Πάντα” στην Αγία Γραφή».
c ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ένας ηλικιωμένος αδελφός φαντάζεται κάποια από τα πράγματα που θα μπορέσει να κάνει στο αιώνιο μέλλον.