STUDIEARTIKEL 28
SÅNG 123 Vi följer lojalt Guds vägledning
Känner du igen sanningen?
”Stå ... fasta, med sanningens bälte kring era höfter.” (EF. 6:14)
FOKUS
Bli bättre på att se skillnaden mellan de sanningar Jehova har lärt oss och de lögner som Satan och våra motståndare sprider.
1. Hur känner du för sanningen?
VI SOM tjänar Jehova älskar sanningen i Bibeln. Vi har byggt vår tro på den. (Rom. 10:17) Vi är övertygade om att Jehova använder församlingen som ”en pelare och ett stöd för sanningen”. (1 Tim. 3:15) Och vi vill gärna vara lydiga mot dem som har ledningen i organisationen när de förklarar sanningarna i Bibeln och ger oss vägledning för att vi ska kunna göra Jehovas vilja. (Hebr. 13:17)
2. Vad skulle kunna hända efter att vi har lärt oss sanningen, enligt Jakob 5:19?
2 Men när vi har lärt oss sanningen och inser att vi behöver följa vägledningen från Jehovas organisation skulle vi ändå kunna bli vilseledda. (Läs Jakob 5:19.) Djävulen vill verkligen att vi ska tappa förtroendet för Bibeln och den vägledning vi får från organisationen. (Ef. 4:14)
3. Varför måste vi hålla fast vid sanningen? (Efesierna 6:13, 14)
3 Läs Efesierna 6:13, 14. Djävulen kommer snart att använda intensiv propaganda för att vilseleda världens nationer och få dem att ta ställning emot Jehova. (Upp. 16:13, 14) Vi kan också räkna med att djävulen kommer att anstränga sig ännu mer för att vilseleda oss. (Upp. 12:9) Så det är viktigt att vi övar på att se skillnaden mellan sanning och lögn och på att hålla fast vid sanningen. (Rom. 6:17; 1 Petr. 1:22) Under den stora prövningen kommer vårt liv att hänga på det!
4. Vad ska vi gå igenom i den här artikeln?
4 I den här artikeln ska vi se på två saker vi behöver arbeta på för att kunna känna igen sanningen i Bibeln och följa vägledningen från Jehovas organisation. Vi ska också se på tre saker vi måste göra för att kunna fortsätta hålla fast vid sanningen.
VAD HJÄLPER OSS ATT KÄNNA IGEN SANNINGEN?
5. På vilket sätt kan respekt för Jehova hjälpa oss?
5 Respekt för Jehova. När vi älskar och respekterar Jehova vill vi inte göra något som sårar honom. Så vi vill lära oss att se skillnaden mellan rätt och fel, mellan sanning och lögn, så att Jehova kan godkänna oss. (Ords. 2:3–6; Hebr. 5:14) Vi får aldrig låta människofruktan bli starkare än kärleken till Jehova, för om vi försöker bli accepterade av människor leder det ofta till att vi gör sådant som Jehova inte accepterar.
6. Hur påverkades tio hövdingar i Israel av människofruktan?
6 Om vår människofruktan skulle bli starkare än vår respekt för Jehova skulle vi kunna börja tro på sådant som inte är sant. Tänk till exempel på de tolv hövdingarna i Israel som skulle utforska det utlovade landet. Tio av dem var så rädda för kananéerna att de sa till israeliterna: ”Vi kan inte dra upp mot dem, för de är starkare än vi.” (4 Mos. 13:27–31) Ur ett mänskligt perspektiv var kanaanéerna starkare än israeliterna. Men när de sa att de inte kunde besegra dem glömde de att ta med Jehova i beräkningen. De här tio männen borde ha fokuserat på vad Jehova ville att de skulle göra. De borde också ha reflekterat över vad han nyss hade gjort för dem. Då skulle de ha insett att kanaanéerna inte hade någonting att sätta emot Jehovas enorma kraft. Men Josua och Kaleb var annorlunda. De ville bli godkända av Jehova, så därför sa de till folket: ”Om Jehova är nöjd med oss kommer han att leda oss in i landet och ge oss det.” (4 Mos. 14:6–9)
7. Hur kan vi få större respekt för Jehova? (Se också bilden.)
7 För att få större respekt för Jehova behöver vi väga in vad han tycker och tänker varje gång vi fattar ett beslut. (Ps. 16:8) När du läser olika skildringar i Bibeln, fråga dig själv: Vilket beslut skulle jag ha fattat om jag hade varit i den här situationen? Tänk dig att du hade varit där när de tio hövdingarna kom med sin negativa rapport. Skulle du ha trott på dem och gett efter för människofruktan? Eller skulle din kärlek till Jehova ha fått dig att göra hans vilja? En hel generation israeliter trodde inte på Josua och Kaleb, och därför fick de inte komma in i det utlovade landet. (4 Mos. 14:10, 22, 23)
Vem skulle du ha trott på? (Se paragraf 7.)
8. Vilken egenskap behöver vi anstränga oss för att utveckla, och varför det?
8 Ödmjukhet. Jehova uppenbarar sanningen för dem som är ödmjuka. (Matt. 11:25) Vi var ödmjuka när vi tog emot hjälp för att förstå sanningen. (Apg. 8:30, 31) Men om vi inte är försiktiga skulle vi med tiden kunna bli stolta. Vi skulle kunna börja tycka att våra egna uppfattningar väger lika tungt som bibliska principer och vägledningen från Jehovas organisation.
9. Hur kan vi bevara vår ödmjukhet?
9 För att bevara ödmjukheten behöver vi tänka på hur små vi är i jämförelse med Jehova. (Ps. 8:3, 4) Vi kan också be till Jehova om att bli mer ödmjuka och formbara. Då kommer han att hjälpa oss att tycka att hans tankar, som han förmedlar genom sitt ord och sin organisation, är viktigare än våra egna tankar. När du läser Bibeln, håll utkik efter sådant som visar att Jehova älskar ödmjukhet och hatar stolthet, arrogans och högmod. Tänk på att det är extra viktigt att vara ödmjuk om du får en uppgift som för med sig ett visst ansvar eller gör att du hamnar lite mer i fokus.
HUR KAN VI HÅLLA FAST VID SANNINGEN?
10. Vilka har Jehova använt för att vägleda sitt folk?
10 Fortsätt lita på vägledningen från Jehovas organisation. I det forntida Israel använde Jehova först Mose och sedan Josua för att vägleda sitt folk. (Jos. 1:16, 17) Och det gick bra för israeliterna så länge de såg de här männen som Guds representanter. När den kristna församlingen bildades många hundra år senare var det de tolv apostlarna som gav vägledning. (Apg. 8:14, 15) Med tiden ingick också andra äldste i Jerusalem i den gruppen. När församlingarna följde vägledningen från de här trogna männen fortsatte de att ”stärkas i tron och växte från dag till dag”. (Apg. 16:4, 5) Om vi i dag följer vägledningen från Jehovas organisation kommer det att gå bra för oss också. Men om vi inte lyssnar på dem som har ledningen i organisationen, hur skulle Jehova känna då? För att få svar på den frågan ska vi se vad som hände när israeliterna var på väg till det utlovade landet.
11. Vad hände med de israeliter som gjorde uppror mot Mose? (Se också bilden.)
11 Vid ett tillfälle under israeliternas vandring mot det utlovade landet var det några framträdande män som ifrågasatte Mose och den uppgift som Jehova hade gett honom. De sa: ”Hela folket är faktiskt heligt [inte bara Mose], och Jehova är mitt ibland dem.” (4 Mos. 16:1–3) Det var visserligen sant att hela folket var heligt i Jehovas ögon, men han hade ändå utvalt Mose som ledare för dem. (4 Mos. 16:28) Så när de kritiserade Mose kritiserade de faktiskt Jehova. De fokuserade inte på Jehovas vilja, utan på vad de själva ville ha – mer makt och myndighet. Jehova dödade dem som ledde upproret och även tusentals andra som hade ställt sig på deras sida. (4 Mos. 16:30–35, 41, 49) Vi förstår att Jehova fortfarande har samma syn på sådana som inte respekterar vägledningen från hans organisation.
Vems sida skulle du ha ställt dig på? (Se paragraf 11.)
12. Varför kan vi fortsätta lita på Jehovas organisation?
12 Vi kan fortsätta lita på Jehovas organisation. När de bröder som tar ledningen inser att det behöver göras justeringar när det gäller hur vi förstår en viss sanning i Bibeln eller hur vi organiserar vårt arbete, så tvekar de inte att göra de förändringarna. (Ords. 4:18) Det viktigaste för dem är att de har Jehovas godkännande. De är också noga med att grunda besluten på Bibeln, det mönster som alla som tillhör Jehovas folk måste följa.
13. Vad är ”mönstret av sunda ord”, och varför är det viktigt för oss?
13 ”Håll fast vid mönstret av sunda ord.” (2 Tim. 1:13) ”Mönstret av sunda ord” syftar på de kristna lärorna, som finns i Bibeln. (Joh. 17:17) De lärorna är själva grunden för hela vår tro. Jehovas organisation har lärt oss att hålla fast vid det här mönstret. Så länge vi gör det kommer det att gå bra för oss.
14. Varför höll en del kristna inte fast vid ”mönstret av sunda ord”?
14 Vad skulle kunna hända om vi inte höll fast vid ”mönstret av sunda ord”? Vi kan tänka på något som hände i det första århundradet. Då var det tydligen ett rykte som cirkulerade bland en del kristna om att Jehovas dag hade kommit. Och bakgrunden kan ha varit att det fanns ett brev som man menade var från Paulus som innehöll den här tanken. En del kristna i Thessalonike tog sig inte tid att få de här uppgifterna bekräftade. De trodde på ryktet och spred det också till andra. Men om de hade kommit ihåg det som Paulus hade lärt dem när han fortfarande var hos dem skulle de inte ha blivit lurade. (2 Thess. 2:1–5) Paulus hade gett dem rådet att inte tro på allt de hörde. Och för att hjälpa dem framöver så avslutade Paulus sitt andra brev till thessalonikerna med orden: ”Här skriver jag, Paulus, min hälsning med egen hand. Detta är ett kännetecken i alla mina brev, det är så jag skriver.” (2 Thess. 3:17)
15. Vad kan hjälpa oss att genomskåda vilseledande information? (Se också bilderna.)
15 Vad kan vi lära oss av det Paulus skrev till thessalonikerna? Om vi hör något som inte stämmer med det vi har lärt oss från Bibeln eller om vi hör något sensationellt behöver vi stanna upp och tänka till. I forna Sovjetunionen cirkulerade under en period ett brev bland vännerna. Det såg ut att komma från huvudkontoret, men det var i själva verket våra motståndare som låg bakom det. I brevet uppmanades bröderna att bilda en separat, oberoende organisation. Brevet verkade äkta, men bröderna lät sig inte luras. De insåg att innehållet i brevet inte stämde med det de redan visste. I dag använder våra motståndare bland annat internet och sociala medier för att försöka vilseleda och splittra oss. Men om vi stannar upp och funderar på om det vi hör eller läser stämmer med de sanningar som vi redan har lärt oss, behöver vi inte gå på det här. (2 Thess. 2:2; 1 Joh. 4:1)
Låt dig inte luras av vilseledande information. (Se paragraf 15.)a
16. Vad ska vi göra om någon inte håller fast vid sanningen enligt Romarna 16:17, 18?
16 Håll dig nära dem som är lojala mot Jehova. Jehova vill att vi ska vara sammansvetsade, och det kan vi vara så länge vi håller fast vid sanningen och tillber honom tillsammans. Om någon sprider information som inte stämmer med sanningen skapar det splittring i församlingen. Därför uppmanar Jehova oss att undvika sådana personer. Om vi inte gör det skulle vi själva kunna dras bort från sanningen. (Läs Romarna 16:17, 18.)
17. Vilken nytta har vi av att känna igen sanningen och att hålla fast vid den?
17 När vi känner igen sanningen och håller fast vid den kommer vi att kunna hålla oss nära Jehova och ha en stark tro. (Ef. 4:15, 16) Vi kommer inte att bli lurade av de falska läror och den propaganda som Satan ligger bakom. Och vi kommer att kunna känna oss helt trygga under den stora prövningen, eftersom Jehova tar hand om oss. Så släpp aldrig taget om sanningen, för då ”kommer fridens Gud att vara med er”. (Fil. 4:8, 9)
SÅNG 88 Visa mig dina vägar
a BILDBESKRIVNING: Bröder i forna Sovjetunionen fick ett brev som såg ut att komma från huvudkontoret, men det var i själva verket våra motståndare som låg bakom det. I vår tid kan våra motståndare använda internet för att sprida vilseledande information om Jehovas organisation. (Bilderna är arrangerade.)