STUDIEARTIKEL 41
SÅNG 14 Prisa jordens nye kung!
Vad kan vi lära oss av Jesus sista 40 dagar på jorden?
”Han visade sig för dem under 40 dagar och berättade om Guds rike.” (APG. 1:3)
FOKUS
Hur vi kan efterlikna det Jesus gjorde under sina sista 40 dagar på jorden.
1, 2. Vad hände när två av Jesus lärjungar var på väg mot Emmaus?
DET är den 16 nisan år 33 v.t. Jesus lärjungar är helt förkrossade och rädda. Två av dem lämnar Jerusalem och börjar gå mot Emmaus, en by som ligger ungefär 11 kilometer bort. De är väldigt ledsna därför att Jesus, deras ledare, har blivit dödad. De hade hoppats att han – Messias – skulle göra fantastiska saker för judarna, men nu var han död. Men de skulle snart få en överraskning.
2 En man kommer gående och slår följe med dem. De två lärjungarna berättar hur ledsna och besvikna de är över allt det som har hänt Jesus. Då börjar ett samtal som de aldrig skulle glömma. ”Med början från Mose och alla profeterna” förklarar han för dem varför Messias behövde lida och dö. Och när de kommer fram till Emmaus inser de att den här mannen är Jesus, som Gud har uppväckt. Vi kan bara föreställa oss hur glada de blev när de förstod att Messias levde! (Luk. 24:13–35)
3, 4. a) Vad hände med Jesus lärjungar? (Apostlagärningarna 1:3) b) Vad ska vi gå igenom i den här artikeln?
3 Jesus visade sig för sina lärjungar många gånger under sina sista 40 dagar på jorden. (Läs Apostlagärningarna 1:3.) Och under den perioden förvandlades hans lärjungar från en grupp sorgsna och rädda människor till glada, trygga och modiga förkunnare som också kunde undervisa andra.a
4 Vi kan lära oss mycket av det Jesus gjorde under den här perioden. I den här artikeln ska vi se hur Jesus använde tiden till att 1) uppmuntra sina lärjungar, 2) hjälpa dem att förstå Skrifterna bättre och 3) öva dem för det arbete som låg framför dem. Och efter varje punkt ska vi se hur vi kan efterlikna Jesus.
UPPMUNTRA ANDRA
5. Varför behövde Jesus lärjungar uppmuntran?
5 Jesus lärjungar behövde uppmuntran. Varför det? En del av dem hade lämnat sitt hem, sin familj och sin försörjning för att vara med Jesus på heltid. (Matt. 19:27) Andra hade blivit utstötta ur samhället när de blev hans lärjungar. (Joh. 9:22) De hade gjort alla de här uppoffringarna därför att de trodde att Jesus var Messias. (Matt. 16:16) Så när han avrättades blev de väldigt ledsna och allt kändes hopplöst.
6. Vad gjorde Jesus efter att han hade uppstått?
6 Jesus förstod att det var helt normalt att hans lärjungar sörjde när han hade dött, och han såg det inte som ett tecken på andlig svaghet. Så redan samma dag som han uppstod började han uppmuntra sina vänner. Han visade sig till exempel för Maria Magdalena när hon grät vid hans grav. (Joh. 20:11, 16) Han visade sig också för de två lärjungarna som nämndes i början av artikeln. Och han visade sig för Petrus. (Luk. 24:34) Vi ska se vad vi kan lära oss av Jesus exempel, och vi ska börja med det som hände när han visade sig för Maria Magdalena.
7. Vad såg Jesus Maria Magdalena göra, och vad gjorde han för henne? (Johannes 20:11–16) (Se också bilden.)
7 Läs Johannes 20:11–16. Tidigt på morgonen den 16 nisan gick några kvinnor till graven där Jesus hade legat livlös. (Luk. 24:1, 10) En av kvinnorna var Maria Magdalena. När hon kom till graven såg hon att den var tom, så hon skyndade sig till Petrus och Johannes för att berätta det för dem, och sedan sprang hon tillsammans med dem tillbaka till graven. När Petrus och Johannes hade konstaterat att graven var tom gick de hem igen, men det gjorde inte Maria Magdalena. Hon stannade kvar och stod och grät. Hon hade ingen aning om att Jesus var där. Han såg hur ledsen hon var, och det påverkade honom djupt. Så han visade sig för henne, och så gjorde han något enkelt men väldigt uppmuntrande. Han pratade med henne och gav henne en viktig uppgift: att berätta för hans bröder att han levde. (Joh. 20:17, 18)
8. Hur kan vi efterlikna Jesus?
8 Hur kan vi efterlikna Jesus? Vi efterliknar Jesus när vi uppmuntrar våra bröder och systrar att fortsätta tjäna Jehova. Vi behöver precis som Jesus lägga märke till vilken situation andra har och försöka förstå hur de känner det och trösta dem. En syster som heter Jocelyn hade en väldigt jobbig period efter att hennes syster hade dött i en tragisk olycka. Hon berättar: ”I flera månader var jag väldigt ledsen precis hela tiden.” Men så var det ett par i församlingen som bjöd hem henne. De var medkännande och lyssnade uppmärksamt när hon berättade hur hon mådde, och de försäkrade henne om att Jehova älskade henne. Jocelyn säger: ”Det kändes som att Jehova hade använt dem för att hjälpa mig upp ur ett mörkt, stormigt hav och upp i livbåten. De hjälpte mig att få tillbaka motivationen till att tjäna Jehova.” Om vi verkligen lyssnar när andra berättar hur de tänker och känner, och om vi är medkännande och uppmuntrar dem, så kan vi trösta dem och hjälpa dem att fortsätta tjäna Jehova. (Rom. 12:15)
Efterlikna Jesus genom att lägga märke till andras situation och göra vad du kan för att trösta dem. (Se paragraf 8.)
HJÄLP ANDRA ATT FÖRSTÅ BIBELN
9. Vad behövde lärjungarna, och hur hjälpte Jesus dem med det?
9 Jesus lärjungar trodde på Guds ord och gjorde sitt bästa för att tillämpa det i sitt liv. (Joh. 17:6) Men de kunde ändå inte förstå varför Jesus behövde dö som en brottsling. Jesus visste att de hade tro och älskade Jehova – de behövde bara förstå Skrifterna bättre. (Luk. 9:44, 45; Joh. 20:9) Så han hjälpte dem att förstå vad det de hade läst egentligen betydde. Vi ska se hur han gjorde det när han visade sig för lärjungarna på vägen till Emmaus.
10. Hur hjälpte Jesus lärjungarna att förstå att han verkligen var Messias? (Lukas 24:18–27)
10 Läs Lukas 24:18–27. Tänkte du på att Jesus inte berättade på en gång vem han var? I stället ställde han frågor. Varför gjorde han det? Han kanske ville att de skulle sätta ord på hur de tänkte och kände, och det gjorde de. De berättade att de hade hoppats att Jesus skulle befria Israel från romarna. Jesus lät dem prata om hur de kände, och sedan hjälpte han dem att förstå att det som hade hänt uppfyllde många profetior. Senare samma kväll träffade Jesus de andra lärjungarna och förklarade profetiorna även för dem. (Luk. 24:33–48) Vad kan vi lära oss av den här skildringen?
11, 12. a) Vad kan vi lära oss av Jesus sätt att undervisa? (Se också bilderna.) b) Hur fick Nortey hjälp av sin handledare?
11 Hur kan vi efterlikna Jesus? När du leder bibelkurser är det viktigt att du ställer respektfulla frågor som hjälper dem du studerar med att berätta hur de tänker och känner. (Ords. 20:5) Och när du har förstått hur de känner kan du hjälpa dem att hitta bibelverser som passar in på deras situation. Hejda sedan impulsen att tala om för dem vad de ska göra. Formulera i stället frågor om innehållet i verserna, och uppmuntra dem att fundera på vad de har läst och hur de kan tillämpa det i sitt eget liv. En broder i Ghana som heter Nortey fick hjälp på det här sättet.
12 Nortey började studera Bibeln när han var 16. Det dröjde inte länge förrän hans familj började motarbeta honom. Vad hjälpte honom att ändå fortsätta studera? Hans handledare hade använt Matteus, kapitel 10, för att förklara att sanna kristna kommer att bli motarbetade. ”Så när motståndet i familjen började”, säger Nortey, ”var jag helt övertygad om att jag hade hittat sanningen.” Hans handledare hjälpte honom också att analysera Matteus 10:16, där det står att vi behöver vara försiktiga. De pratade om hur den versen kunde hjälpa Nortey att vara respektfull när han pratade om religion hemma. När Nortey hade döpt sig ville han bli pionjär, men hans pappa förväntade att han skulle läsa vidare på universitet. Hans handledare sa inte åt honom vad han skulle göra. I stället ställde han frågor för att hjälpa honom att fundera över olika verser, så att han kunde ta ett bra beslut. Nortey bestämde sig för att börja som pionjär, och det gjorde att hans pappa kastade ut honom. Hur känner Nortey för det som har hänt? Han säger: ”Jag är övertygad om att jag tog rätt beslut.” När vi tar oss tid att hjälpa andra att analysera bibliska principer så kan vi hjälpa dem att bli stabila kristna. (Ef. 3:16–19)
Efterlikna Jesus genom att hjälpa andra att förstå Bibeln. (Se paragraf 11.)c
HJÄLP BRÖDER ATT BLI MER ANVÄNDBARA I FÖRSAMLINGEN
13. Vad gjorde Jesus för att se till att predikoarbetet fortsatte efter att han återvänt till himlen? (Efesierna 4:8)
13 Jesus gjorde exakt vad hans Far ville att han skulle göra medan han var här på jorden. (Joh. 17:4) Men Jesus tänkte aldrig: ”Om man ska få något ordentligt gjort så får man göra det själv.” Under de tre och ett halvt åren som han vittnade här på jorden så övade han också andra. Jesus litade på sina lärjungar, och han gav dem ansvaret att predika och undervisa om de goda nyheterna och ta hand om Jehovas dyrbara folk. Och då ska man komma ihåg att en del av de här lärjungarna som fick ansvar förmodligen inte ens var 30 år. (Läs Efesierna 4:8.) De här männen hade arbetat hårt tillsammans med Jesus och var lojala mot honom. Men innan han återvände till himlen gav han dem ännu mer övning så att de kunde bli ”som gåvor”. Hur gjorde han det? (Efesierna 4:8)
14. Vad lärde Jesus sina lärjungar under sina sista 40 dagar på jorden? (Se också bilden.)
14 Jesus gav sina lärjungar råd som de behövde höra, och han gjorde det på ett kärleksfullt sätt. En del av dem kämpade till exempel med tvivel, så han gav dem råd om det. (Luk. 24:25–27; Joh. 20:27) Han betonade också för dem att de behövde prioritera att ta hand om sina bröder och systrar framför sitt arbete. (Joh. 21:15) Och han påminde dem om att inte tänka så mycket på vad andra kunde få för uppgifter i tjänsten för Jehova. (Joh. 21:20–22) Han rättade också till felaktiga förväntningar som de hade på Guds rike och hjälpte dem att fokusera på att predika de goda nyheterna. (Apg. 1:6–8) Vad kan äldste lära sig av Jesus?
15, 16. a) Hur kan äldste efterlikna Jesus? b) Vilken nytta hade Patrick av att han fick råd?
15 Hur kan äldste efterlikna Jesus? De behöver öva bröder, även dem som är väldigt unga, att kunna göra mer i församlingen och kunna ta mer ansvar.b De äldste förväntar naturligtvis inte att de här bröderna ska göra allt perfekt. De behöver öva dem på ett kärleksfullt sätt så att de får erfarenhet och kan lära sig att bli ödmjuka, pålitliga och hjälpsamma. (1 Tim. 3:1; 2 Tim. 2:2; 1 Petr. 5:5)
Efterlikna Jesus genom att hjälpa bröder att bli mer användbara i församlingen. (Se paragraf 15.)
16 En broder som heter Patrick hade stor nytta av att få råd. När han var yngre kunde han vara burdus och ganska hård mot andra, även systrar. En mogen äldstebroder lade märke till de här sidorna hos Patrick och gav honom raka råd på ett kärleksfullt sätt. Patrick säger: ”Jag är så glad att han gjorde det. Tidigare blev jag ledsen när jag såg andra bröder få uppgifter som jag ville ha. Men äldstebroderns råd hjälpte mig att förstå att jag behövde fokusera på att betjäna mina bröder och systrar och inte på att få någon position eller något privilegium i församlingen.” Det här ledde till att Patrick kunde bli förordnad som äldste när han var 23. (Ords. 27:9)
17. Hur visade Jesus att han litade på sina lärjungar?
17 Jesus gav sina lärjungar ansvaret att sprida de goda nyheterna och att förklara Skrifterna för andra. (Matteus 28:20) Lärjungarna kanske inte kände sig kvalificerade för den här uppgiften. Men Jesus tvivlade inte en sekund på att de skulle klara av det, och han berättade också det för dem. Han hade fullt förtroende för dem och sa: ”Som Fadern har sänt mig sänder jag er.” (Joh. 20:21)
18. Hur kan äldste efterlikna Jesus?
18 Hur kan äldste efterlikna Jesus? Erfarna äldste delegerar. (Fil. 2:19–22) Äldste kan till exempel engagera yngre i städning och underhåll av Rikets sal. När de har delegerat en uppgift kan de visa sitt förtroende genom att öva dem och sedan lita på att de kommer att utföra uppgiften på ett bra sätt. En broder som heter Matthew, som precis har blivit äldste, berättar att han verkligen uppskattar att erfarna äldste har gett honom bra övning och att de sedan har litat på att han ska kunna utföra uppgiften på egen hand. Han berättar: ”Det har varit bra för mig när de äldste har sett mina misstag som en del av utbildningen och sedan hjälpt mig att utvecklas.”
19. Vad vill vi göra?
19 Jesus använde sina sista 40 dagar här på jorden till att uppmuntra, undervisa och öva andra. Vi vill efterlikna honom så bra vi bara kan. (1 Petr. 2:21) Och han kommer att hjälpa oss med det. Han har ju trots allt lovat: ”Jag är med er alla dagar ända till slutet för världsordningen.” (Matt. 28:20)
SÅNG 16 Prisa Jah för hans smorde son
a I evangelierna och andra bibelböcker kan man läsa om flera tillfällen då den uppväckte Jesus visade sig för andra. Han visade sig till exempel för Maria Magdalena (Joh. 20:11–18); för andra kvinnor (Matt. 28:8–10; Luk. 24:8–11); för två lärjungar (Luk. 24:13–15); för Petrus (Luk. 24:34); för apostlarna när Tomas inte var med (Joh. 20:19–24); för apostlarna när Tomas var med (Joh. 20:26); för sju lärjungar (Joh. 21:1, 2); för mer än 500 lärjungar (Matt. 28:16; 1 Kor. 15:6); för sin bror Jakob (1 Kor. 15:7); för alla apostlarna (Apg. 1:4) och för apostlarna i närheten av Betania. (Luk. 24:50–52) Han kan ha visat sig för sina efterföljare vid fler tillfällen som det inte berättas om i Bibeln. (Joh. 21:25)
b Ibland kan äldstebröder som är 25–30 år bli förordnade som kretstillsyningsmän. Men de behöver hinna få erfarenhet av att vara äldste först.
c BILDBESKRIVNING: En man som har studerat Bibeln och fått hjälp att förstå principerna bestämmer sig för att göra sig av med julpyntet.