STUDIEARTIKEL 18
SÅNG 65 Gå framåt!
Unga bröder, efterlikna Markus och Timoteus
”Ta med dig Markus hit, för jag har stor hjälp av honom i min tjänst.” (2 TIM. 4:11)
FOKUS
Vi ska se hur Markus och Timoteus exempel kan hjälpa unga bröder att utveckla egenskaper som behövs för att kunna göra mer i församlingen.
1, 2. Vad kunde ha hindrat Markus och Timoteus från att göra mer i tjänsten?
ÄR DU en ung broder? Skulle du i så fall vilja göra mer för Jehova och för vännerna i församlingen? Det är en väldigt fin inställning, och det är uppmuntrande att se att det finns många unga bröder som är villiga att ställa upp. (Ps. 110:3) Men ibland kanske det inte känns så lätt att göra mer. Drar du dig till exempel för att göra mer för Jehova för att det känns läskigt att kasta sig ut utan att veta hur det ska gå? Har du tackat nej till en uppgift för att du känner att du inte skulle klara av den? I så fall är du inte ensam om att känna så.
2 Markus och Timoteus mötte liknande utmaningar. De visste inte alltid vad som skulle hända längre fram, och de hade inte så mycket erfarenhet. Men de lät inte det hindra dem. Markus bodde kanske hemma hos sin mamma när han fick frågan om att följa med Paulus och Barnabas på deras första missionsresa. (Apg. 12:12, 13, 25) Men han var villig att lämna sin trygga tillvaro för att göra mer i tjänsten. Först flyttade han till Antiokia, och sedan följde han med Paulus och Barnabas till andra avlägsna platser. (Apg. 13:1–5) Timoteus bodde förmodligen också hemma hos sina föräldrar när Paulus frågade om han ville följa med honom på hans resor. Timoteus var ung och oerfaren och kunde lätt ha känt sig okvalificerad. (Jämför 1 Korinthierna 16:10, 11 och 1 Timoteus 4:12.) Men han valde ändå att följa med Paulus, och det ledde till att han fick ett spännande liv. (Apg. 16:3–5)
3. a) Hur kände Paulus för Markus och Timoteus? (2 Timoteus 4:6, 9, 11) (Se också bilderna.) b) Vilka frågor ska vi behandla i den här artikeln?
3 Markus och Timoteus fick värdefull erfarenhet och lärde sig att sköta många olika ansvarsuppgifter i församlingen redan som unga. Paulus uppskattade de här bröderna väldigt mycket, så när han insåg att han snart skulle dö skrev han att han gärna ville att de skulle komma till honom. (Läs 2 Timoteus 4:6, 9, 11.) Vad var det som gjorde att Paulus tyckte så mycket om Markus och Timoteus? Hur kan unga bröder efterlikna dem? Och vad kan unga bröder lära sig av Paulus kärleksfulla råd?
Paulus uppskattade att Markus och Timoteus var villiga att ta på sig ansvarsuppgifter när de var unga. (Se paragraf 3.)b
EFTERLIKNA MARKUS – VAR VILLIG ATT STÄLLA UPP
4, 5. Hur visade Markus att han var villig att ställa upp?
4 Markus hade en fin och självuppoffrande inställning. Han var villig att anstränga sig för att ställa upp för andra. När Paulus inte ville ta med sig honom på sin andra missionsresa blev Markus antagligen ledsen och besviken. (Apg. 15:37, 38) Men det gjorde inte att han tappade gnistan och slutade hjälpa sina bröder och systrar.
5 Markus följde med sin kusin Barnabas för att göra mer i ett annat område. Och omkring elva år senare var Markus en av dem som hjälpte Paulus under hans första fångenskap i Rom. (Filem. 23, 24) Paulus uppskattade Markus hjälp så mycket att han skrev att han hade ”varit ett stort stöd” för honom. (Kol. 4:10, 11)
6. Vilken nytta hade Markus av att samarbeta med mogna kristna? (Se fotnoten.)
6 Markus hade stor nytta av att samarbeta mycket med mogna kristna. Efter att han hade varit tillsammans med Paulus i Rom en tid reste han till Babylon för att samarbeta med Petrus. De blev så nära vänner att Petrus omtalade honom som sin son. (1 Petr. 5:13) Petrus berättade säkert många intressanta saker om Jesus liv och tjänst, som Markus senare skrev ner i sitt evangelium.a
7. Hur efterliknade en ung broder Markus? (Se också bilden.)
7 Markus hade fullt upp i tjänsten för Jehova och umgicks mycket med mogna bröder. Hur kan du efterlikna honom? Du kanske vill göra mer i församlingen men har inte fått vissa ansvarsuppgifter som du skulle vilja ha. Ha då tålamod och fortsätt leta efter sätt att göra mer för Jehova och vännerna i församlingen. Tänk på hur det var för Seung-Woo. Idag är han äldste, men när han var yngre brukade han jämföra sig med andra unga bröder. Några av dem fick ansvarsuppgifter i församlingen före honom. Han kände sig besviken och förbisedd, och till slut berättade han för några mogna bröder i församlingen hur han kände det. En äldste föreslog att han skulle göra vad han kunde för att hjälpa vännerna, även om andra inte alltid lade märke till det. Seung-Woo följde det rådet och började hjälpa de äldre i församlingen och dem som behövde skjuts till mötena. När han tänker tillbaka säger han: ”Jag fick lära mig vad det egentligen innebär att ställa upp för andra, och jag upptäckte hur glad man blir av att hjälpa andra praktiskt.”
Vilken nytta kan unga bröder ha av att umgås och samarbeta med mogna bröder? (Se paragraf 7.)
EFTERLIKNA TIMOTEUS – VISA ATT DU BRYR DIG OM ANDRA
8. Varför ville Paulus att Timoteus skulle följa med honom på hans resor? (Filipperna 2:19–22)
8 Paulus behövde modiga reskamrater när han återvände till städer där han hade mött hårt motstånd. Till att börja med valde han ut Silas, som hade tjänat Jehova lojalt i många år. (Apg. 15:22, 40) Längre fram valde han också ut den unge Timoteus. Varför just honom? Bland annat för att han var väl omtalad av andra. (Apg. 16:1, 2) Dessutom brydde han sig verkligen om sina bröder och systrar. (Läs Filipperna 2:19–22.)
9. Hur visade Timoteus att han verkligen brydde sig om sina bröder och systrar?
9 Redan när Timoteus började samarbeta med Paulus visade han att han brydde sig mer om andra än om sig själv. Paulus hade så stort förtroende för Timoteus att han lät honom stanna i Berea för att uppmuntra de nya bröderna och systrarna där. (Apg. 17:13, 14) Silas stannade också kvar i Berea, och Timoteus lärde sig säkert väldigt mycket av honom. Men längre fram skickade Paulus Timoteus till Thessalonike på egen hand för att han skulle stärka församlingen där. (1 Thess. 3:2) Under de följande 15 åren blev hans kärlek till vännerna bara starkare och starkare. Han kände verkligen med dem och grät när de hade det svårt. (Rom. 12:15; 2 Tim. 1:4) Hur kan unga bröder efterlikna Timoteus?
10. Hur kunde en ung broder bli bättre på att intressera sig för andra?
10 En broder som heter Woo Jae lärde sig att bli mer intresserad av andra. När han var ung tyckte han att det var svårt att prata med de äldre vännerna före och efter mötena, så han brukade bara heja kort på dem och gå vidare. Men en äldstebroder gav honom några bra tips. Han sa att Woo Jae kunde berätta för sina bröder och systrar varför han tyckte om dem. Han uppmuntrade honom också att fundera på vad den han pratade med kunde vara intresserad av. Woo Jae gick in för att följa de här råden. Idag är han äldste och säger: ”Nu tycker jag att det är mycket lättare att ha meningsfulla samtal med människor i alla åldrar. Det här gör att jag vet vad bröderna och systrarna går igenom och kan finnas där för dem och hjälpa dem.”
11. Hur kan unga bröder bli bättre på att se andras behov? (Se också bilden.)
11 Du som är ung kan också jobba på att visa mer intresse för andra. I samband med mötena kanske du kan försöka prata med vänner i olika åldrar och med olika bakgrund. Du kan fråga dem hur det är med dem och sedan lyssna på det de säger. Då kanske du märker att du skulle kunna hjälpa dem på olika sätt. Det kan till exempel vara ett äldre par som berättar att de har lite svårt för någonting med appen JW Library®, eller så får du veta att de inte har någon att samarbeta med i tjänsten. Skulle du då kunna hjälpa dem med den tekniska biten eller bestämma tjänst med dem? När du tar initiativet till att hjälpa andra är du ett fint föredöme för alla i församlingen.
Unga bröder kan göra mycket för att hjälpa församlingen. (Se paragraf 11.)
TA TILL DIG AV PAULUS KÄRLEKSFULLA RÅD
12. Hur kan unga bröder dra nytta av Paulus råd till Timoteus?
12 Paulus gav Timoteus praktiska råd för att det skulle gå bra för honom i livet och i tjänsten för Jehova. (1 Tim. 1:18; 2 Tim. 4:5) Du som är en ung broder kan också dra nytta av Paulus råd. Hur då? Läs Paulus två brev till Timoteus som om de var skrivna till dig personligen och fundera på hur du kan tillämpa råden i dem i ditt eget liv. Vi ska se på några exempel.
13. Vad kan hjälpa oss att vara lojala mot Jehova?
13 ”Arbeta ... målmedvetet på att vara hängiven Gud.” (1 Tim. 4:7b) Vad betyder det att vara hängiven Gud? Det innebär att man är lojal mot Jehova och har en stark önskan att leva på ett sätt som han tycker om. Men gudhängivenhet är inget vi föds med, och därför måste vi arbeta på det. Det grekiska ordet för ”arbeta” användes ofta om den hårda träning som idrottare lade ner innan de var med i en tävling. Och det var något som krävde självdisciplin. Vi behöver också självdisciplin för att få igång bra andliga rutiner som kan stärka vår kärlek till Jehova.
14. Vad är vårt mål när vi läser Bibeln, och hur kan vi nå det?
14 En andlig rutin som är väldigt viktig är att läsa Bibeln varje dag. Men det är också viktigt att komma ihåg att målet med bibelläsningen är att komma närmare Jehova. Vad kan du till exempel lära dig av skildringen om när Jesus träffade en rik ung styresman? (Mark. 10:17–22) Den unge mannen trodde att Jesus var Messias, men han hade inte tillräckligt stark tro för att följa honom. Trots det sägs det att Jesus kände starkt för honom, och han talade vänligt till honom. Det är tydligt att Jesus ville att han skulle ta ett bra beslut. Jesus återspeglar ju Jehovas känslor, så vi förstår att även Jehova kände starkt för den unge mannen. (Joh. 14:9) När du tänker på den här skildringen och på dina omständigheter kan du fråga dig själv: Vad behöver jag göra för att komma närmare Jehova och kunna göra mer för andra?
15. Varför är det viktigt för en ung broder att bli ett föredöme för andra? (1 Timoteus 4:12, 13)
15 ”Bli ... ett föredöme för de trogna.” (Läs 1 Timoteus 4:12, 13.) Paulus uppmanade Timoteus att utveckla vissa förmågor, som att högläsa och undervisa, men han ville också att han skulle bli ett föredöme i bland annat kärlek, tro och renhet. Varför då? För att det viktigaste inte är vad man säger, utan vad man gör. Tänk dig att du ska hålla ett tal om hur man kan bli mer entusiastisk för tjänsten. Det kommer att vara mycket lättare för dig att tala om det ämnet om du själv brinner för tjänsten. Då kommer ditt exempel att ge tyngd åt dina ord. (1 Tim. 3:13)
16. a) På vilka fem områden kan en ung broder bli ett föredöme? b) Hur kan en ung broder bli ett föredöme ”i tal”?
16 I 1 Timoteus 4:12 nämner Paulus fem områden där en ung broder kan bli ett föredöme. Varför inte göra de områdena till ett studieprojekt? Om du till exempel skulle vilja bli ett föredöme i tal kan du fundera på hur du skulle kunna uppmuntra andra genom det du säger. Om du fortfarande bor hemma kanske du kan bli bättre på att tacka dina föräldrar för allt de gör för dig. Efter mötena skulle du kunna gå fram till någon som haft en uppgift under programmet och säga vad du uppskattade med hans eller hennes insats. Du kan också försöka svara med egna ord på mötena. När du anstränger dig för att bli ett föredöme på det här området kommer andra tydligt att se dina andliga framsteg. (1 Tim. 4:15)
17. Vad kan unga bröder göra för att nå sina andliga mål? (2 Timoteus 2:22)
17 ”Fly ... från ungdomens begär, men jaga efter rättfärdighet.” (Läs 2 Timoteus 2:22.) Paulus uppmanade Timoteus att hålla sig borta från allt som kunde skada hans relation till Jehova eller hindra honom från att göra mer för honom. Känner du att du lägger mycket tid på sådant som inte är fel i sig, men som kanske gör att du inte har så mycket tid över för andra saker? Fundera på hur mycket tid du till exempel lägger på att sporta, använda mobilen eller datorn eller spela tv-spel. Skulle du kunna använda en del av den tiden till att göra mer för Jehova och för andra? Du kanske kan erbjuda dig att hjälpa till med underhåll av Rikets sal eller lägga mer tid på vagntjänsten? Om du gör sådana här saker kommer du förmodligen att få nya vänner som hjälper dig att sätta upp och nå andliga mål.
ETT GIVANDE LIV
18. Vilket slags liv fick Markus och Timoteus?
18 Markus och Timoteus var villiga att anpassa sig för att kunna göra mer för andra, och det ledde till att de fick meningsfulla och väldigt spännande liv. (Apg. 20:35) Markus fick resa till många olika platser för att hjälpa sina bröder och systrar. Dessutom fick han skriva ner en livfull skildring av Jesus liv och tjänst. Timoteus hjälpte Paulus att bilda nya församlingar och att stärka bröderna och systrarna. Det är tydligt att Jehova uppskattade att Markus och Timoteus var så självuppoffrande och villiga att ställa upp.
19. Varför ska unga bröder ta till sig av Paulus råd till Timoteus, och vad kommer det att leda till?
19 När vi läser Paulus brev till Timoteus ser vi tydligt att han brydde sig väldigt mycket om honom. Men det var Jehova som såg till att han skrev de här breven. Så det vi kan läsa i dem visar hur Jehova känner för er unga bröder idag. Han älskar er och vill att det ska gå bra för er. Så ta till dig av Paulus kärleksfulla råd och gå in för att göra mer för Jehova och för att ställa upp för andra. Då kommer du att få ett väldigt bra liv redan nu och samtidigt ”gripa ett fast tag om det verkliga livet” som väntar i framtiden. (1 Tim. 6:18, 19)
SÅNG 56 Lev i sanningen
a Petrus var en känslomänniska och kunde på ett livfullt sätt berätta för Markus hur Jesus hade känt och agerat i olika situationer. Det kan vara därför Markus ofta beskriver Jesus känslor och reaktioner i sitt evangelium. (Markus 3:5; 7:34; 8:12)
b BILDBESKRIVNING: Markus hjälper Paulus och Barnabas på en missionsresa. Timoteus besöker en församling och stärker och uppmuntrar vännerna.