STUDIEARTIKEL 51
Du kan känna frid även under en kris
”Var inte oroliga och var inte rädda.” (JOH. 14:27)
SÅNG 113 Den frid Gud ger
ÖVERSIKTa
1. Vad är Guds frid, och hur hjälper den oss? (Filipperna 4:6, 7)
DET finns en slags frid som är helt okänd i den här världen. Det är ”Guds frid”, och det är ett inre lugn som vi får när vi är vänner med Jehova. När vi har Guds frid känner vi oss trygga. (Läs Filipperna 4:6, 7.) Vi har nära vänner som också älskar Jehova, och vi får ha ett nära och starkt förhållande till Jehova, som är ”fridens Gud”. (1 Thess. 5:23) Vi känner honom, vi litar på honom och vi gör gärna det han vill att vi ska göra, för han är vår Far och han kommer att ge oss lugn i svåra situationer.
2. Hur vet vi att vi kan få Guds frid?
2 Kan man verkligen få Guds frid när en kris slår till, till exempel under en epidemi, en naturkatastrof, oroligheter i landet eller förföljelse? Alla de här sakerna kan naturligtvis göra oss rädda. Men Jesus sa så här till sina efterföljare: ”Var inte oroliga och var inte rädda.” (Joh. 14:27) Många bröder och systrar har lyckats följa Jesus uppmaning. Med Jehovas hjälp har de kunnat känna frid trots stora problem.
SÅ FÅR DU FRID UNDER EN EPIDEMI
3. Hur kan en epidemi eller pandemi påverka oss?
3 En epidemi eller pandemi kan vända upp och ner på livet. Många påverkades till exempel väldigt mycket av covid-19-pandemin. En undersökning visar att över femtio procent fick sömnproblem under pandemin. Dessutom blev det mycket vanligare med oro, depression, alkohol- och drogmissbruk, våld i hemmet och självmordsförsök. Hur kan du ta kontrollen över din oro och få Guds frid om det bryter ut en epidemi där du bor?
4. Varför kan Jesus förutsägelse om de sista dagarna göra oss lugna?
4 Jesus förutsade att det skulle vara epidemier under de sista dagarna ”på den ena platsen efter den andra”. (Luk. 21:11) Hur kan det hjälpa oss att känna oss lugna? Vi blir inte överraskade när det uppstår epidemier, för det var ju det Jesus sa skulle hända. Och det är därför vi vill följa uppmaningen han gav till oss som lever under de sista dagarna: ”Akta er så att ni inte blir uppskrämda.” (Matt. 24:6)
Du kan få frid under en epidemi genom att lyssna på inspelningar av Bibeln. (Se paragraf 5.)
5. a) Vilka tips på vad vi kan be om under en epidemi finns i Filipperna 4:8, 9? b) Hur kan inspelningar av Bibeln hjälpa dig?
5 Det är lätt hänt att en epidemi skapar känslor av osäkerhet och till och med panik. Så blev det för en syster som heter Desi.b Hennes farbror, kusin och läkare dog av covid-19. Så hon var orolig för att hon skulle bli smittad och att hon sedan skulle smitta sin gamla mamma. Pandemin gjorde också att hon riskerade att bli av med jobbet, så hon oroade sig för hur hon skulle ha råd med mat och hyra. Hon var så orolig att hon inte kunde sova på nätterna. Men Desi lyckades få tillbaka lugnet igen. Hur då? Hon bad specifikt till Jehova om hjälp att känna sig lugn och att tänka positivt. (Läs Filipperna 4:8, 9.) Hon lyssnade på inspelningar av Bibeln och lät på så sätt Jehova prata till henne. Hon säger: ”Läsarnas lugna röster var som balsam för själen och påminde mig om att Jehova bryr sig om mig.” (Ps. 94:19)
6. Vilken hjälp får vi av att studera och gå på möten?
6 En epidemi kan göra att din vardag förändras helt och hållet, men se till att den inte får påverka dina studievanor och din mötesnärvaro. I vår litteratur och i olika videor finns det många exempel på bröder och systrar som har varit lojala mot Jehova trots att de går igenom liknande saker som du gör. (1 Petr. 5:9) Och mötena hjälper dig att fokusera på positiva tankar från Bibeln. De ger dig också möjligheter att uppmuntra andra och att själv bli uppmuntrad. (Rom. 1:11, 12) Reflektera över hur Jehova har hjälpt sina tjänare när de har varit sjuka, rädda eller ensamma. Det kommer att stärka din tro och göra dig övertygad om att han kommer att hjälpa dig också.
7. Vad lär du dig av aposteln Johannes?
7 Håll kontakten med dina bröder och systrar. En epidemi kan göra att vi inte kan träffas fysiskt, inte ens inom församlingen, och då kanske du känner som aposteln Johannes gjorde. Han ville gärna träffa sin vän Gajus. (3 Joh. 13, 14) Men han insåg att det inte gick, så han gjorde det han kunde – han skrev ett brev till Gajus. Så om du inte kan träffa dina bröder och systrar fysiskt kanske du kan ringa, sms:a eller ringa ett videosamtal. Du kommer att känna dig lugnare och tryggare om du håller kontakten med vännerna i församlingen. Och om du är extra orolig kan du kontakta de äldste, så kommer de att uppmuntra dig. (Jes. 32:1, 2)
SÅ FÅR DU FRID NÄR DET INTRÄFFAR EN KATASTROF
8. Hur skulle en katastrof kunna få oss att känna?
8 Har du någon gång varit med om en översvämning, en jordbävning eller en stor brand? Då kanske du mådde väldigt dåligt under en ganska lång period. Om en närstående dog eller du förlorade mycket av det du ägde är det inte konstigt om du kände sorg, hopplöshet eller till och med ilska. Det betyder inte att du är materialistisk eller har svag tro. Du gick igenom någonting väldigt svårt, och det är helt normalt att ha sådana känslor då. (Job 1:11) Men även när man går igenom väldigt svåra prövningar kan man få frid. Hur då?
9. Hur har Jesus förberett oss för katastrofer?
9 En del har svårt att föreställa sig att de någonsin kommer att drabbas av en katastrof. Men vi räknar med att det bara kommer att bli fler katastrofer och att de naturligtvis kan drabba oss också. Tänk på vad Jesus förutsade. Han sa att det skulle inträffa ”stora jordbävningar” och andra katastrofer innan slutet kom. (Luk. 21:11) Han förutsåg också att ondskan skulle breda ut sig, och så är det verkligen. (Matt. 24:12) Tänk bara på all brottslighet, allt våld och alla terroristattacker. Jesus sa aldrig att sådana saker bara skulle drabba personer som Jehova inte brydde sig om. Vi vet ju att många av Jehovas lojala tjänare har drabbats av katastrofer. (Jes. 57:1; 2 Kor. 11:25) Jehova kanske inte skyddar oss på ett mirakulöst sätt, men han ger oss alltid det vi behöver så att vi kan känna oss lugna och trygga.
10. Hur kan vi visa att vi tror på Jehova? (Ordspråksboken 22:3)
10 Det blir lättare för oss att vara lugna i en nödsituation om vi har förberett oss. Men någon kanske tycker att man litar för mycket på sig själv om man förbereder sig och att man inte tar med Jehova i beräkningen. Men det är inte sant. Om vi förbereder oss för en katastrof visar det att vi tror att Jehova kan ta hand om oss. Varför är det så? Bibeln ger oss rådet att förbereda oss för sådant som skulle kunna hända. (Läs Ordspråksboken 22:3.) Och Jehovas organisation har gång på gång uppmanat oss att förbereda oss för katastrofer. Vi har fått sådana uppmaningar i tidskrifterna, på mötena och på andra sätt.c Litar vi på Jehova? I så fall följer vi de råden nu, innan katastrofen kommer.
Dina chanser att överleva en katastrof kan öka om du är förberedd. (Se paragraf 11.)d
11. Vad tar du med dig av det Margaret var med om?
11 En syster som heter Margaret hamnade plötsligt i en nödsituation. Det bröt ut en skogsbrand i närheten av där hon bodde, och myndigheterna uppmanade alla i området att evakuera. Men eftersom det var så många som försökte fly samtidigt, blev det bilköer och trafiken stod helt stilla. Den tjocka, svarta brandröken nådde fram till bilkön, och Margaret kunde inte lämna bilen. Men hon hade förberett sig, och det var därför hon klarade sig. Hon hade en karta i handväskan som hon kunde använda för att hitta en annan evakueringsväg, och hon hade till och med kört den vägen tidigare för att hon lättare skulle hitta den i en nödsituation. Så Margaret var förberedd och det räddade hennes liv.
12. Varför följer vi anvisningar från myndigheterna och från organisationen?
12 Myndigheterna vill skydda oss och andra, och därför kanske de inför ett utegångsförbud eller rekommenderar att vi ska evakuera eller göra någonting annat. En del följer inte sådana rekommendationer för att de inte vill lämna det de äger. Hur ska vi som tjänar Jehova göra? Svaret finns i Bibeln: ”Underordna er för Herrens skull allt som människor har skapat. Det gäller oavsett om det är kungen, som är den högste, eller ståthållarna, som är sända av honom.” (1 Petr. 2:13, 14) Jehovas organisation är också mån om att vi ska vara trygga, och därför får vi en del anvisningar. Vi blir ofta påminda om att äldstebröderna ska ha uppdaterad kontaktinformation till oss så att de kan få tag på oss under en kris. Har du gett dem det? Vi kanske också får vägledning om att hålla oss hemma, att evakuera eller att skaffa en del förnödenheter. Vi kan också få råd om hur vi ska hjälpa andra och när vi ska göra det. Om vi inte följer den här vägledningen kan vi riskera vårt eget liv och äldstebrödernas liv. Kom ihåg att de här fina bröderna ”vakar omsorgsfullt över” oss. (Hebr. 13:17) Margaret säger: ”Jag är helt övertygad om att jag överlevde för att jag följde anvisningarna från de äldste och från organisationen.”
13. Vad har hjälpt många vänner som har fått lämna sina hem att känna glädje och frid?
13 En del av våra bröder och systrar har varit tvungna att lämna sina hem på grund av krig, oroligheter eller katastrofer. Och de har gjort sitt bästa för att anpassa sig till sin nya situation och komma i gång med andliga aktiviteter så fort som möjligt. De gör precis som de första kristna som skingrades på grund av förföljelse. Det sägs att de fortsatte förkunna de goda nyheterna. (Apg. 8:4) Tjänsten hjälper dem att inte fokusera på sin svåra situation, utan på andliga saker, och det hjälper dem att känna glädje och frid.
SÅ FÅR DU FRID UNDER FÖRFÖLJELSE
14. Hur kan förföljelse ta ifrån oss friden?
14 Det finns många saker som i normala fall ger oss frid, men som vi under förföljelse kanske inte kan göra. Vi mår till exempel bra av att kunna gå på möten utan begränsningar, att vittna öppet och att göra andra saker i sanningen. Men om vi inte har den friheten, skulle vi kunna bli oroliga och rädda för vad som kommer att hända längre fram. Det är helt naturligt att känna så. Men vi måste ändå vara försiktiga, för Jesus sa att hans efterföljare skulle kunna tappa tron på grund av förföljelse. (Joh. 16:1, 2) Så vad kan vi göra för att ha frid även under förföljelse?
15. Varför behöver vi inte vara rädda för förföljelse? (Johannes 15:20; 16:33)
15 I Bibeln står det: ”Alla som vill vara hängivna Gud som lärjungar till Kristus Jesus kommer att bli förföljda.” (2 Tim. 3:12) En broder som heter Andrej bodde i ett land där vår verksamhet blev förbjuden, och han hade svårt att tro att alla som tjänade Jehova skulle bli förföljda. Han tänkte: ”Det finns för många vittnen här. Hur skulle myndigheterna kunna gripa alla?” Men gjorde den här tanken att Andrej kände sig lugn? Nej, tvärtom gick han omkring med en ständig oro. Andra bröder lade allt i Jehovas händer och försökte inte intala sig att de skulle slippa bli gripna. De insåg att de kanske skulle bli det, men de var ändå mindre oroliga än Andrej. Så han bestämde sig för att försöka tänka som de och lita helt på Jehova. Det dröjde inte länge förrän han kände sig lugn, och nu är han till och med glad trots en del utmaningar. Vi kan också känna så. Jesus sa visserligen att vi kunde förvänta oss att bli förföljda, men han försäkrade oss också om att vi skulle kunna klara av det. (Läs Johannes 15:20; 16:33.)
16. Vilka anvisningar behöver vi följa under förföljelse?
16 När vår verksamhet blir förbjuden eller begränsad kan vi få en del anvisningar från avdelningskontoret och de äldste. Syftet med dem är att skydda oss, se till att vi fortsätter få andlig mat och hjälpa oss att hålla i gång i tjänsten så mycket som möjligt. Gör så gott du kan för att följa de här anvisningarna även om du inte riktigt förstår bakgrunden till dem. (Jak. 3:17) En annan viktig sak är att aldrig avslöja information om våra bröder och systrar eller om församlingens verksamhet till personer som inte har rätt till den. (Pred. 3:7)
Vad kan hjälpa dig att känna frid under svåra perioder? (Se paragraf 17.)e
17. Hur kan vi efterlikna apostlarna?
17 En av de viktigaste anledningarna till att Satan krigar mot Guds folk är att de ”har uppdraget att vittna om Jesus”. (Upp. 12:17) Låt inte Satan och hans värld skrämma dig. När vi håller i gång i tjänsten, även under förföljelse, kan vi få glädje och frid. Under det första århundradet beordrade de judiska myndigheterna apostlarna att sluta vittna, men de valde att lyda Gud. De fortsatte vittna, och det gjorde dem glada. (Apg. 5:27–29, 41, 42) Vi måste naturligtvis vara försiktiga i tjänsten om vår verksamhet är begränsad. (Matt. 10:16) Men om vi gör så gott vi kan i tjänsten blir Jehova glad, och det ger oss inre frid.
”DÅ KOMMER FRIDENS GUD ATT VARA MED ER”
18. Vem kan ge oss verklig frid?
18 Du kan vara säker på att du kan känna en inre frid även när livet är väldigt svårt. Under sådana perioder är det viktigt att du kommer ihåg att det är Guds frid du behöver, det vill säga den frid som bara Jehova kan ge dig. Håll dig nära honom och låt honom hjälpa dig under en epidemi, en katastrof eller förföljelse. Håll dig nära hans organisation och fokusera på den fantastiska framtid som han har lovat dig. ”Då kommer fridens Gud att vara med” dig. (Fil. 4:9) I nästa artikel ska vi se hur vi kan hjälpa bröder och systrar som går igenom svårigheter att få Guds frid.
SÅNG 30 Min Fader, min Gud och vän
a Jehova lovar att ge frid till dem som älskar honom. Vad är ”Guds frid”, och hur kan vi få den? Och hur kan den hjälpa oss under en epidemi, en katastrof eller förföljelse? Det ska vi få svar på i den här artikeln.
b Några namn har ändrats.
c Läs mer i artikeln ”När krisen slår till – steg som kan rädda liv” i Vakna! nr 5 2017.
d BILDBESKRIVNING: En syster som är förberedd på att lämna sitt hem.
e BILDBESKRIVNING: En broder som bor i ett land där vår verksamhet är begränsad fortsätter vittna på ett smidigt sätt.