TUTKITTAVA KIRJOITUS 26
Pysy valmiina Jehovan päivään
”Jehovan päivä tulee juuri niin kuin varas yöllä.” (1. TESS. 5:2)
LAULU 143 Aion pysyä valveilla
ESITTELYa
1. Mitä täytyy tehdä, jotta voi selviytyä Jehovan päivästä?
RAAMATUSSA ”Jehovan päivä” tarkoittaa aikaa, jolloin Jehova tuhoaa vihollisensa ja pelastaa palvelijansa. Hän on tehnyt niin ennenkin. (Jes. 13:1, 6; Hes. 13:5; Sef. 1:8.) Meidän aikanamme ”Jehovan päivä” alkaa siitä, kun Suuren Babylonin kimppuun hyökätään, ja huipentuu Harmageddonin taisteluun. Jotta ”Jehovan päivästä” voi selviytyä, täytyy valmistautua nyt. Kun Jeesus puhui ”suuresta ahdingosta”, hän sanoi, että meidän täytyy myös pysyä valmiina (Matt. 24:21; Luuk. 12:40).
2. Mitä hyötyä 1. Tessalonikalaiskirjeestä on meille?
2 Paavali esitti 1. Tessalonikalaiskirjeessä useita vertauksia, jotka voivat auttaa kristittyjä pysymään valmiina, kun he odottavat Jehovan päivää. Hän tiesi, ettei Jehovan päivä tulisi heti, mutta hän neuvoi veljiä ja sisaria valmistautumaan siihen aivan kuin se tulisi huomenna (2. Tess. 2:1–3). Mekin voimme hyötyä hänen neuvoistaan. Mietitään nyt, 1) miten Jehovan päivä tulee, 2) ketkä eivät selviydy siitä ja 3) miten me voimme valmistautua siihen.
MITEN JEHOVAN PÄIVÄ TULEE?
Paavali käytti 1. Tessalonikalaiskirjeessä opettavia vertauksia. (Ks. kpl 3.)
3. Miten Jehovan päivä tulee niin kuin varas yöllä? (Ks. myös kuva.)
3 ”Niin kuin varas yöllä” (1. Tess. 5:2). Tämä on ensimmäinen kolmesta vertauksesta, jotka kuvailevat Jehovan päivän tuloa. Varkaat iskevät usein nopeasti ja pimeän turvin silloin, kun kukaan ei sitä odota. Myös Jehovan päivä tulee yhtäkkiä ja yllättää suurimman osan ihmisistä. Tosi kristitytkin saattavat yllättyä siitä, miten nopeasti tapahtumat etenevät. He kuitenkin säästyvät tuholta, joka odottaa pahoja ihmisiä.
4. Miten Jehovan päivän tulo muistuttaa synnytyskipuja?
4 ”Niin kuin synnytyskivut” (1. Tess. 5:3). Raskaana oleva nainen ei tiedä täsmälleen, milloin synnytys alkaa, mutta hän tietää, että se tapahtuu väistämättä. Synnytys alkaa usein yllättäen, se on kivuliasta, eikä sitä voi pysäyttää. Mekään emme tiedä Jehovan päivän tarkkaa alkamishetkeä, mutta olemme aivan varmoja siitä, että se tulee. Jehova tuhoaa pahat yllättäen, eivätkä he voi paeta tuomiotaan.
5. Miten suuri ahdinko muistuttaa aamunkoittoa?
5 Kuin aamunkoitto. Kolmannessa vertauksessa Paavali mainitsee taas varkaat, jotka varastavat yöllä. Hän kuitenkin muuttaa näkökulmaa ja ilmeisesti vertaa Jehovan päivää aamunkoittoon (1. Tess. 5:4). Varkaat voisivat uppoutua siihen, mitä ovat tekemässä, niin että menettävät ajantajunsa. Uusi päivä voisi alkaa valjeta yllättäen, ja he voisivat jäädä kiinni. Vastaavasti suuri ahdinko paljastaa ne, jotka varkaiden tavoin pysyvät pimeydessä ja tekevät sellaista, mitä Jehova ei hyväksy. Me voimme olla valmiita Jehovan päivän tuloon, kun pysymme erossa kaikesta tällaisesta ja teemme sitä, mikä on ”hyvää, oikeaa ja totta” (Ef. 5:8–12). Seuraavaksi Paavali kertoo kahden vertauksen avulla, millaiset ihmiset eivät selviydy Jehovan päivästä.
KETKÄ EIVÄT SELVIYDY JEHOVAN PÄIVÄSTÄ?
6. Millä tavalla useimmat ihmiset ovat unessa? (1. Tessalonikalaisille 5:6, 7.)
6 ”Ne, jotka nukkuvat.” (Lue 1. Tessalonikalaiskirjeen 5:6, 7.) Paavalin sanojen mukaan sellaiset, jotka ovat ikään kuin unessa, eivät selviydy Jehovan päivästä. Nukkuvalla ihmisellä ei ole ajantajua. Hän ei tiedä, mitä ympärillä tapahtuu, eikä pysty reagoimaan siihen. Nykyään useimmat ihmiset ovat hengellisessä unessa (Room. 11:8). He jättävät huomiotta selvät todisteet siitä, että elämme ”viimeisiä päiviä” ja suuri ahdinko on aivan lähellä. Mullistavat tapahtumat voivat havahduttaa heidät hetkeksi ja saada heidät kiinnostumaan hyvästä uutisesta, mutta hyvin pian monet vaipuvat takaisin uneen. Jotkut niistäkin, jotka uskovat tulevaan tuomioon, ajattelevat sen olevan vielä kaukana (2. Piet. 3:3, 4). Me kuitenkin ymmärrämme, että hereillä pysymisestä tulee päivä päivältä tärkeämpää.
7. Miksi pahoja ihmisiä verrataan juoppoihin?
7 ”Ne, jotka juovat itsensä humalaan.” Paavali vertasi pahoja ihmisiä juoppoihin. Humalassa oleva reagoi hitaasti ja tekee huonoja ratkaisuja. Pahat ihmiset eivät reagoi Jumalan varoituksiin vaan ovat päättäneet elää tavalla, joka johtaa tuhoon. Sitä vastoin kristittyjä käsketään pysymään järkevinä, toisin sanoen raittiina (1. Tess. 5:6). Erään raamatunoppineen mukaan se merkitsee ”tyyntä, vakaata mielentilaa, jonka ansiosta kykenee punnitsemaan ja arvioimaan asioita oikein ja näin tekemään oikean ratkaisun”. Miksi on tärkeää pysyä tyynenä ja vakaana? Koska vaarana on, että tämän maailman yhteiskunnalliset ja poliittiset asiat menisivät ihon alle. Sitä mukaa kun loppu lähenee, paine ottaa kantaa näihin kysymyksiin kasvaa koko ajan. Meidän ei kuitenkaan tarvitse huolestua. Jehova antaa meille pyhää henkeä niin että voimme pysyä rauhallisina ja tehdä viisaita ratkaisuja. (Luuk. 12:11, 12.)
MITEN VOIMME VALMISTAUTUA JEHOVAN PÄIVÄÄN?
Olemme valmiita Jehovan päivään, kun meillä on päällämme uskon ja rakkauden rintahaarniska ja toivon kypärä. (Ks. kpl:t 8, 12.)
8. Mikä auttaa 1. Tessalonikalaiskirjeen 5:8:n mukaan pysymään valveilla ja järkevänä? (Ks. myös kuva.)
8 Pue päällesi ”rintahaarniska” ja ”kypärä”. Paavali vertaa kristittyjä valppaisiin sotilaisiin, jotka ovat varustautuneet taisteluun. (Lue 1. Tessalonikalaiskirjeen 5:8.) Palveluksessa olevan sotilaan täytyy olla valmis taistelemaan milloin tahansa. Me olemme samanlaisessa tilanteessa. Pysymme valmiina Jehovan päivään, kun meillä on päällämme uskon ja rakkauden rintahaarniska ja toivon kypärä. Näistä varusteista on meille paljon hyötyä.
9. Miten usko suojelee meitä?
9 Aivan niin kuin rintahaarniska suojeli sotilaan sydäntä, usko ja rakkaus suojelevat meidän kuvaannollista sydäntämme. Nämä ominaisuudet auttavat meitä jatkamaan Jehovan palvelemista ja Jeesuksen seuraamista. Usko saa meidät vakuuttumaan siitä, että Jehova palkitsee meidät, kun yritämme parhaamme (Hepr. 11:6). Sen avulla voimme seurata johtajaamme Jeesusta silloinkin, kun meillä on vaikeuksia. Uskoa voi kasvattaa miettimällä sellaisten veljien ja sisarten kokemuksia, jotka ovat pysyneet uskollisina Jehovalle vainosta tai taloudellisista vaikeuksista huolimatta. Voimme välttyä materialismilta, kun yritämme jäljitellä niitä ystäviä, jotka ovat onnistuneet yksinkertaistamaan elämää ja keskittymään Jehovan työhön.b
10. Miten rakkaus Jumalaan ja ihmisiin auttaa kestämään?
10 Myös rakkautta tarvitaan, jotta voimme pysyä hereillä ja järkevinä (Matt. 22:37–39). Koska rakastamme Jehovaa, jatkamme kenttätyötä, vaikka siitä koituisi meille vaikeuksia (2. Tim. 1:7, 8). Rakastamme myös alueen ihmisiä, ja siksi kerromme totuudesta ovelta ovelle ja tarvittaessa puhelimitse tai kirjeitse. Emme luovu toivosta, koska tiedämme, että ihmiset voivat muuttua ja alkaa toimia oikein. (Hes. 18:27, 28.)
11. Miksi on tärkeää rakastaa veljiä ja sisaria? (1. Tessalonikalaisille 5:11.)
11 Rakastamme veljiä ja sisaria, ja siksi rohkaisemme toisiamme ja vahvistamme toisiamme. (Lue 1. Tessalonikalaiskirjeen 5:11.) Aivan kuten sotilaat pysyvät taistelussa toistensa rinnalla, mekin olemme toistemme tukena. Taistelun tiimellyksessä sotilas voi joskus vahingossa satuttaa toista samalla puolella olevaa sotilasta, mutta hän ei koskaan tekisi niin tahallaan. Mekään emme koskaan loukkaa veljiä ja sisaria tieten tahtoen emmekä maksa pahaa pahalla (1. Tess. 5:13, 15). Rakkaus näkyy myös siitä, että kunnioitamme veljiä, joilla on vastuutehtäviä seurakunnassa (1. Tess. 5:12). Kun Paavali kirjoitti Tessalonikan seurakunnalle, se oli ollut olemassa vasta vajaan vuoden. Sen vastuuveljet olivat luultavasti kokemattomia ja tekivät välillä virheitä. He ansaitsivat silti seurakunnan kunnioituksen. Suuren ahdingon lähestyessä tarvitaan entistä enemmän luottamusta seurakunnan vanhimpiin, koska saatamme jossain vaiheessa menettää yhteyden päätoimistoon ja haaratoimistoon. Meidän täytyy kasvattaa rakkautta ja kunnioitusta vanhimpia kohtaan nyt. Tapahtuupa mitä tahansa, emme keskity heidän epätäydellisyyteensä vaan siihen, että heidän ohjeensa tulevat Jeesukselta, joka puolestaan saa ne Jehovalta.
12. Miten toivo suojelee mieltämme?
12 Samoin kuin kypärä suojeli sotilaan päätä, toivo paremmasta tulevaisuudesta suojelee mieltämme. Kun meillä on vahva toivo, ymmärrämme, että tällä maailmalla ei ole meille mitään hyvää tarjottavaa (Fil. 3:8). Afrikassa palvelevien Wallacen ja Laurindan kokemus osoittaa, että toivo auttaa pysymään vakaana ja rauhallisena. Kolmen viikon sisään Wallacelta kuoli isä ja Laurindalta äiti, ja koronapandemian takia he eivät päässeet perheidensä luokse. Wallace kirjoitti: ”Ylösnousemustoivon ansiosta en mieti niinkään sitä, millaisia isä ja Laurindan äiti olivat elämänsä viimeisinä päivinä, vaan sitä, millaisia he ovat paratiisissa uuden elämänsä ensimmäisinä päivinä. Toivo rauhoittaa minua, kun suru ja ikävä painavat mieltä.”
13. Miten voimme saada pyhää henkeä?
13 ”Älkää sammuttako hengen tulta” (1. Tess. 5:19). Paavali vertasi pyhää henkeä sisällämme palavaan tuleen. Kun meillä on pyhää henkeä, olemme palavan innokkaita oikeiden asioiden puolesta ja meillä on voimaa tehdä Jehovan työtä (Room. 12:11). Miten pyhää henkeä voi saada? Voimme rukoilla sitä Jehovalta ja tutkia Raamattua, joka on kirjoitettu hänen henkensä ohjauksessa. Voimme myös pysyä lähellä järjestöä, jota hän tukee hengellään. Kaikki tämä auttaa meitä kasvattamaan ”hengen hedelmää” (Gal. 5:22, 23).
Näkyykö elämästäsi, että haluat saada Jehovalta pyhää henkeä? (Ks. kpl 14.)
14. Mitä meidän täytyy varoa, jotta pyhän hengen saaminen ei lakkaisi? (Ks. myös kuva.)
14 Meidän täytyy varoa, ettemme omalla toiminnallamme ”sammuta hengen tulta”. Jehova antaa pyhää henkeä vain niille, jotka pitävät ajatuksensa ja käytöksensä puhtaina. Pyhän hengen tulo lakkaa, jos haudomme epäpuhtaita ajatuksia ja toimimme niiden mukaan. (1. Tess. 4:7, 8.) Saadaksemme pyhää henkeä meidän on myös varottava, ettemme ”halveksi profetioita” (1. Tess. 5:20). ”Profetioilla” tarkoitetaan tässä pyhän hengen ohjauksessa esitettyjä sanomia, jotka koskevat esimerkiksi sitä, miten lähellä Jehovan päivä on. Olisi vaarallista työntää Jehovan päivä pois mielestä ja ajatella, että Harmageddon ei tule omana elinaikanamme. Sen sijaan meidän pitäisi ajatella sen olevan aivan kulman takana. Silloin pidämme käytöksemme hyvänä ja palvelemme Jumalaa antaumuksellisesti joka päivä. (2. Piet. 3:11, 12.)
”VARMISTAUTUKAA KAIKESTA”
15. Mitä voimme tehdä, jotta demonien valheet eivät vaikuttaisi meihin? (1. Tessalonikalaisille 5:21.)
15 Lähitulevaisuudessa Jumalan vastustajat julistavat jollain tavalla: ”Rauha ja turvallisuus!” (1. Tess. 5:3.) Demoneista lähtöisin olevaa propagandaa on silloin joka puolella, ja useimmat ihmiset uskovat siihen (Ilm. 16:13, 14). Meitä ei kuitenkaan johdeta harhaan, jos ”varmistaudumme kaikesta”, toisin sanoen koettelemme kaiken. (Lue 1. Tessalonikalaiskirjeen 5:21.) Sanalla ”varmistautua” käännettyä kreikan sanaa käytettiin, kun puhuttiin arvokkaiden metallien aitouden testaamisesta. Meidän täytyy siis ikään kuin testata kaikki, mitä kuulemme tai luemme, niin että huomaamme, onko se aitoa. Tessalonikalaisten oli tärkeää tehdä näin, ja se on meille vielä tärkeämpää, kun suuri ahdinko lähenee. Emme niele purematta kaikkea, mitä luemme tai kuulemme, vaan vertaamme sitä siihen, mitä Raamattu ja Jehovan järjestö ovat sanoneet. Silloin demonien valheet eivät vaikuta meihin. (Sananl. 14:15; 1. Tim. 4:1.)
16. Mikä varma toivo meillä on, ja mitä se saa meidät tekemään?
16 Tiedämme, että Jumalan kansa selviytyy suuren ahdingon läpi, mutta yksilöinä emme voi olla varmoja, mitä huominen tuo tullessaan (Jaak. 4:14). Yksi asia on kuitenkin selvä. Säilymmepä elossa suuresta ahdingosta tai kuolemme ennen sitä, saamme ikuisen elämän, jos pysymme uskollisina Jehovalle. Voidellut tulevat hallitsemaan taivaassa Jeesuksen kanssa, ja muut lampaat saavat elää paratiisissa maan päällä. Pidä tämä toivo mielessä ja pysy valmiina Jehovan päivään!
LAULU 150 Etsi Jehovaa, vapautuksen Jumalaa
a 1. Tessalonikalaiskirjeen luvussa 5 on joukko vertauksia, jotka kertovat tulevasta Jehovan päivästä. Mikä tuo ”päivä” on, ja miten se tulee? Ketkä selviytyvät siitä ja ketkä eivät? Miten voimme valmistautua siihen? Paavalin sanat vastaavat näihin kysymyksiin.
b Ks. artikkelisarja ”He tarjoutuivat palvelemaan”.