ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 18
Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον στις Συναθροίσεις
«Ας σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλον . . . , ενθαρρύνοντας ο ένας τον άλλον».—ΕΒΡ. 10:24, 25.
ΥΜΝΟΣ 88 Μάθε μου τις Οδούς Σου
ΠΕΡΙΛΗΨΗa
1. Γιατί κάνουμε σχόλια στις συναθροίσεις;
ΓΙΑΤΙ παρακολουθούμε τις συναθροίσεις; Πρωτίστως για να αινούμε τον Ιεχωβά. (Ψαλμ. 26:12· 111:1) Επίσης, παρακολουθούμε τις συναθροίσεις για να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. (1 Θεσ. 5:11) Όταν σηκώνουμε το χέρι μας και κάνουμε ένα σχόλιο, εξυπηρετούνται και οι δύο αυτοί σκοποί.
2. Ποιες ευκαιρίες έχουμε να κάνουμε σχόλια στις συναθροίσεις μας;
2 Κάθε εβδομάδα, έχουμε ευκαιρίες να κάνουμε σχόλια στις συναθροίσεις μας. Για παράδειγμα, τα σαββατοκύριακα μπορούμε να συμμετέχουμε στη Μελέτη Σκοπιάς. Στις μεσοβδόμαδες συναθροίσεις μας μπορούμε να κάνουμε σχόλια στα Πνευματικά Πετράδια, στην Εκκλησιαστική Γραφική Μελέτη και σε άλλα μέρη που περιλαμβάνουν συζήτηση.
3. Ποιες δυσκολίες ίσως αντιμετωπίζουμε, και πώς μας βοηθούν τα εδάφια Εβραίους 10:24, 25;
3 Όλοι θέλουμε να αινούμε τον Ιεχωβά και να ενθαρρύνουμε τους συλλάτρεις μας. Αλλά όσον αφορά τα σχόλια, ίσως αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες. Μπορεί να μας αγχώνει η προοπτική να κάνουμε σχόλια. Ή ίσως επιθυμούμε διακαώς να συμμετέχουμε αλλά δεν μας δίνεται ο λόγος όσο συχνά θα θέλαμε. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες; Βρίσκουμε την απάντηση στην επιστολή του αποστόλου Παύλου προς τους Εβραίους. Όταν εξήγησε γιατί είναι σημαντικό να συναθροιζόμαστε, είπε ότι πρέπει να εστιάζουμε στο να “ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον”. (Διαβάστε Εβραίους 10:24, 25) Αν αντιλαμβανόμαστε ότι οι άλλοι στο ακροατήριο μπορούν να ενθαρρυνθούν ακόμα και από μια απλή έκφραση της πίστης μας, θα μας είναι ευκολότερο να σηκώσουμε το χέρι μας. Από την άλλη πλευρά, αν δεν μας δίνεται ο λόγος συχνά, μπορούμε να χαιρόμαστε που άλλοι στην εκκλησία θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν.—1 Πέτρ. 3:8.
4. Ποια τρία σημεία θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;
4 Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πρώτα πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον σε μια μικρή εκκλησία όπου ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Έπειτα, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον σε μια μεγάλη εκκλησία, όπου πολλοί σηκώνουν το χέρι τους για να κάνουν σχόλια. Τέλος, θα δούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε το περιεχόμενο των σχολίων μας πραγματικά ενθαρρυντικό για τους άλλους.
ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
5. Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον αν οι παρευρισκόμενοι είναι λίγοι;
5 Σε μια μικρή εκκλησία ή όμιλο, ο οδηγός δεν έχει πολλές επιλογές. Κάποιες φορές, ίσως χρειάζεται να περιμένει λίγο ώσπου κάποιος να σηκώσει το χέρι του για να απαντήσει. Η συνάθροιση ίσως φαίνεται πως «κάνει κοιλιά», πράγμα καθόλου ενθαρρυντικό. Τι μπορείτε να κάνετε; Να είστε πρόθυμοι να σηκώνετε το χέρι σας συχνά. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως υποκινήσετε και άλλους να συμμετέχουν συχνότερα.
6, 7. Πώς μπορούμε να μειώσουμε το άγχος που έχουμε για τα σχόλια;
6 Τι γίνεται αν αγχώνεστε και μόνο στη σκέψη να κάνετε ένα σχόλιο; Πολλοί νιώθουν έτσι. Εντούτοις, προκειμένου να ενθαρρύνετε περισσότερο τους αδελφούς και τις αδελφές σας, θα ήταν καλό να αναζητήσετε τρόπους για να μειώσετε αυτό το άγχος. Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό;
7 Ίσως το βρείτε χρήσιμο να ανασκοπήσετε κάποιες συμβουλές που έχουν δημοσιευτεί σε παλιότερα τεύχη της Σκοπιάς.b Για παράδειγμα, να προετοιμάζεστε καλά. (Παρ. 21:5) Όσο πιο εξοικειωμένοι είστε με την ύλη τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να σηκώσετε το χέρι σας. Επίσης, να κάνετε σύντομα σχόλια. (Παρ. 15:23· 17:27) Μια σύντομη απάντηση θα σας αγχώσει λιγότερο. Ένα σύντομο σχόλιο, το οποίο αποτελείται ίσως από μία ή δύο μόνο προτάσεις, μπορεί να είναι πιο ευκολονόητο για τους αδελφούς και τις αδελφές σας από ό,τι ένα μακροσκελές σχόλιο που αναπτύσσει πολλές σκέψεις. Κάνοντας ένα σύντομο σχόλιο με δικά σας λόγια, θα δείξετε ότι έχετε προετοιμαστεί καλά και ότι έχετε σαφή κατανόηση της ύλης.
8. Πώς βλέπει ο Ιεχωβά τις προσπάθειές μας όταν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε;
8 Τι γίνεται αν δοκιμάσετε κάποιες από αυτές τις συμβουλές αλλά και πάλι το άγχος δεν σας αφήνει να κάνετε πάνω από ένα ή δύο σχόλια; Να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα εκτιμήσει τις ειλικρινείς προσπάθειες που θα καταβάλετε για να κάνετε ό,τι μπορείτε. (Λουκ. 21:1-4) Το να δίνετε το καλύτερο που μπορείτε δεν σημαίνει να πιέζετε αφόρητα τον εαυτό σας. (Φιλιπ. 4:5) Εξακριβώστε τι μπορείτε να κάνετε, βάλτε στόχο να το κάνετε και προσευχηθείτε για ήρεμη καρδιά. Αρχικά, αυτός ο στόχος ίσως είναι να κάνετε ένα σύντομο σχόλιο.
ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
9. Ποια δυσκολία ίσως υπάρχει στις μεγάλες εκκλησίες;
9 Αν η εκκλησία σας έχει πολλούς ευαγγελιζομένους, ίσως αντιμετωπίζετε μια διαφορετική δυσκολία. Μπορεί να σηκώνουν χέρι τόσο πολλοί αδελφοί και αδελφές ώστε το δικό σας χέρι να παραβλέπεται συχνά. Για παράδειγμα, στην Ντανιέλ ανέκαθεν άρεσε να κάνει σχόλια στις συναθροίσεις.c Το θεωρεί μέρος της λατρείας της, τρόπο να ενθαρρύνει τους άλλους και μέσο για να εντυπώνει τις Βιβλικές αλήθειες στη δική της διάνοια. Αλλά όταν μετακόμισε σε μεγαλύτερη εκκλησία, της δινόταν ο λόγος λιγότερο συχνά—ενίοτε ούτε μία φορά σε ολόκληρη τη συνάθροιση. «Απογοητεύτηκα», είπε η Ντανιέλ. «Ένιωθα σαν να είχα χάσει ένα προνόμιο. Όταν συμβαίνει ξανά και ξανά, αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν είναι σκόπιμο».
10. Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουμε ένα σχόλιο;
10 Μήπως συμμερίζεστε τα αισθήματα της Ντανιέλ; Αν ναι, ίσως μπαίνετε στον πειρασμό να μην προσπαθείτε πια να κάνετε σχόλια και απλώς να κάθεστε και να ακούτε τη συνάθροιση. Αλλά μην παραιτείστε. Τι μπορείτε να κάνετε; Ίσως το βρείτε χρήσιμο να προετοιμάζετε αρκετά σχόλια για κάθε συνάθροιση. Τότε, αν δεν σας δοθεί ο λόγος στην αρχή της μελέτης, θα έχετε και άλλες ευκαιρίες στη συνέχεια. Όταν προετοιμάζεστε για τη Μελέτη Σκοπιάς, να σκέφτεστε πώς συνδέεται κάθε παράγραφος με το θέμα του άρθρου. Αν το κάνετε αυτό, πιθανότατα θα έχετε κάτι καλό να πείτε σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Επιπρόσθετα, θα μπορούσατε να προετοιμάζεστε για να κάνετε σχόλια σε παραγράφους που αναλύουν βαθύτερες αλήθειες τις οποίες είναι δυσκολότερο να εξηγήσει κάποιος. (1 Κορ. 2:10) Γιατί; Επειδή σε εκείνο το μέρος του μαθήματος ίσως να υπάρχουν λιγότερα χέρια. Τι γίνεται αν, παρότι εφαρμόζετε αυτές τις συμβουλές, περνούν αρκετές συναθροίσεις χωρίς να σας έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία να κάνετε ένα σχόλιο; Θα μπορούσατε να πλησιάσετε τον οδηγό πριν από τη συνάθροιση και να του πείτε σε ποια ερώτηση θα θέλατε να απαντήσετε.
11. Τι μας προτρέπει να κάνουμε το εδάφιο Φιλιππησίους 2:4;
11 Διαβάστε Φιλιππησίους 2:4. Υπό θεϊκή έμπνευση, ο απόστολος Παύλος πρότρεψε τους Χριστιανούς να φροντίζουν για τα συμφέροντα των άλλων. Πώς μπορούμε να εφαρμόζουμε αυτή τη συμβουλή στις συναθροίσεις; Με το να θυμόμαστε ότι και άλλοι θέλουν να συμμετέχουν όπως εμείς.
Όπως αφήνετε άλλους να συμμετέχουν σε μια συζήτηση, έτσι να αφήνετε άλλους να συμμετέχουν στις συναθροίσεις (Βλέπε παράγραφο 12)
12. Ποιος είναι ένας καλός τρόπος να ενθαρρύνουμε τους άλλους στις συναθροίσεις; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
12 Σκεφτείτε το ως εξής: Στις συζητήσεις με τους φίλους σας, θα μιλούσατε τόσο πολύ ώστε εκείνοι να μην παίρνουν σειρά να πουν κάτι; Και βέβαια όχι! Θέλετε να συμμετέχουν στη συζήτηση. Παρόμοια, στις συναθροίσεις θέλουμε να δίνουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα το περιθώριο να κάνουν σχόλια. Μάλιστα, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενθαρρύνουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας είναι το να τους δίνουμε την ευκαιρία να εκφράσουν την πίστη τους. (1 Κορ. 10:24) Ας δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
13. Πώς μπορούμε να αφήνουμε περιθώριο ώστε να κάνουν σχόλια περισσότερα άτομα;
13 Κατ’ αρχάς, μπορούμε να κάνουμε σύντομα σχόλια, αφήνοντας έτσι χρόνο για να συμμετάσχουν περισσότερα άτομα. Οι πρεσβύτεροι και άλλοι έμπειροι ευαγγελιζόμενοι μπορούν να δίνουν το παράδειγμα. Ακόμα και όταν κάνετε κάποιο σύντομο σχόλιο, μην καλύπτετε πάρα πολλά σημεία. Αν καλύψετε ολόκληρη την παράγραφο, δεν θα μείνουν και πολλά για να πουν οι άλλοι. Για παράδειγμα, σε αυτή την παράγραφο δίνονται δύο συμβουλές: να κάνετε σύντομα σχόλια και να μην καλύπτετε πάρα πολλά σημεία. Αν είστε ο πρώτος που θα απαντήσει σε αυτή την παράγραφο, θα μπορούσατε να σχολιάσετε μόνο ένα από αυτά τα σημεία.
Πότε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να μη σηκώσουμε το χέρι μας στη συνάθροιση; (Βλέπε παράγραφο 14)f
14. Τι θα μας βοηθάει να αποφασίζουμε πόσο συχνά να σηκώνουμε το χέρι μας; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
14 Να ασκείτε διάκριση όταν αποφασίζετε πόσο συχνά θα επιδιώκετε να κάνετε σχόλια. Αν σηκώνουμε το χέρι μας υπερβολικά συχνά, ίσως κάνουμε τον οδηγό να νιώσει ότι πιέζεται να μας δίνει τον λόγο επανειλημμένα, παρότι υπάρχουν άλλοι που δεν είχαν ακόμα την ευκαιρία να απαντήσουν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους άλλους και να τους κάνει να μη σηκώνουν το χέρι τους.—Εκκλ. 3:7.
15. (α) Πώς πρέπει να αντιδρούμε αν δεν μας δίνεται ο λόγος; (β) Πώς μπορεί ο οδηγός να δείχνει περίσκεψη για όλους; (Βλέπε το πλαίσιο «Αν Είστε ο Οδηγός».)
15 Όταν πολλοί ευαγγελιζόμενοι σηκώνουν το χέρι τους στη διάρκεια μιας μελέτης, ίσως δεν είναι δυνατόν να κάνουμε σχόλια όσο συχνά θα θέλαμε. Κάποιες φορές, ο οδηγός ίσως να μην καταφέρει να μας δώσει καθόλου τον λόγο. Αυτό ίσως είναι απογοητευτικό, αλλά πρέπει να προσπαθούμε να μην το παίρνουμε προσωπικά.—Εκκλ. 7:9.
16. Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους άλλους που κάνουν σχόλια;
16 Αν δεν είναι δυνατόν να κάνετε σχόλια όσο συχνά θα θέλατε, θα μπορούσατε να ακούτε προσεκτικά όταν συμμετέχουν οι άλλοι και μετά τη συνάθροιση να τους επαινείτε για τα σχόλιά τους. Ο έπαινός σας μπορεί να είναι για τους αδελφούς και τις αδελφές σας εξίσου ενθαρρυντικός με τα σχόλια που θα κάνατε. (Παρ. 10:21) Ο έπαινος είναι άλλος ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον.
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ
17. (α) Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθούν τα παιδιά τους να προετοιμάζουν κατάλληλα σχόλια; (β) Σύμφωνα με το βίντεο, ποια είναι τα τέσσερα βήματα της προετοιμασίας ενός σχολίου; (Βλέπε επίσης υποσημείωση.)
17 Πώς αλλιώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον στις συναθροίσεις μας; Αν είστε γονέας, να βοηθάτε τα παιδιά σας να προετοιμάζουν σχόλια κατάλληλα για την ηλικία τους. (Ματθ. 21:16) Κάποιες φορές, εξετάζονται σε μια μελέτη σοβαρά θέματα όπως γαμήλια προβλήματα ή ηθικά ζητήματα, αλλά πιθανότατα θα υπάρχουν μια δυο παράγραφοι όπου μπορεί να κάνει σχόλια ένα παιδί. Επίσης, βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν γιατί δεν είναι πιθανό να τους δίνεται ο λόγος κάθε φορά που σηκώνουν το χέρι τους. Αν τους το εξηγήσετε αυτό, δεν θα απογοητεύονται όταν επιλέγονται άλλοι αντί για εκείνα.—1 Τιμ. 6:18.d
18. Πώς μπορούμε να μην τραβάμε την προσοχή στον εαυτό μας όταν κάνουμε σχόλια; (Παροιμίες 27:2)
18 Όλοι μπορούμε να προετοιμάζουμε εποικοδομητικά σχόλια που τιμούν τον Ιεχωβά και ενθαρρύνουν τους συγχριστιανούς μας. (Παρ. 25:11) Αν και περιστασιακά ίσως μπορούμε να αφηγούμαστε μια σύντομη προσωπική εμπειρία, δεν πρέπει να μιλάμε πάρα πολύ για τον εαυτό μας. (Διαβάστε Παροιμίες 27:2· 2 Κορ. 10:18) Απεναντίας, προσπαθούμε να εστιάζουμε στον Ιεχωβά, στον Λόγο του και στον λαό του ως σύνολο. (Αποκ. 4:11) Βέβαια, αν η ερώτηση σε κάποια παράγραφο μας ζητάει να εκφραστούμε προσωπικά, τότε είναι κατάλληλο να το κάνουμε αυτό. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα βρείτε στην επόμενη παράγραφο αυτού του άρθρου.
19. (α) Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν δείχνουμε περίσκεψη για όλους τους παρευρισκομένους; (Ρωμαίους 1:11, 12) (β) Γιατί εκτιμάτε εσείς προσωπικά το προνόμιο να κάνετε σχόλια στις συναθροίσεις;
19 Αν και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το πώς να κάνουμε σχόλια, όλοι μπορούμε να καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε η συμμετοχή μας να είναι ενθαρρυντική. Αυτό ίσως σημαίνει να κάνουμε σχόλια λίγο συχνότερα. Ή ίσως σημαίνει να μένουμε ικανοποιημένοι με τις ευκαιρίες που έχουμε να κάνουμε σχόλια και να χαιρόμαστε που οι άλλοι εκτιμούν αυτό το προνόμιο όσο και εμείς. Αν εστιάζουμε στα συμφέροντα των άλλων στις συναθροίσεις, θα μπορούμε όλοι να “ενθαρρυνόμαστε αμοιβαία”.—Διαβάστε Ρωμαίους 1:11, 12.
ΥΜΝΟΣ 93 Ευλόγησε τις Συνάξεις Μας
a Ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον όταν κάνουμε σχόλια στις συναθροίσεις. Μερικοί όμως αγχώνονται με την προοπτική να κάνουν ένα σχόλιο. Σε άλλους αρέσει να κάνουν σχόλια, αλλά θα ήθελαν να τους δίνεται ο λόγος συχνότερα. Είτε στη μία είτε στην άλλη κατάσταση, πώς μπορούμε να δείχνουμε περίσκεψη ο ένας για τον άλλον, ώστε όλοι να ενθαρρυνόμαστε; Και πώς μπορούμε να κάνουμε σχόλια που παρακινούν τους αδελφούς και τις αδελφές μας σε αγάπη και καλά έργα; Το άρθρο μας θα ασχοληθεί με αυτά τα ερωτήματα.
b Για επιπρόσθετες συμβουλές, ανασκοπήστε τη Σκοπιά του Ιανουαρίου 2019, σελ. 8-13 και τη Σκοπιά 1 Σεπτεμβρίου 2003, σελ. 19-22.
c Το όνομα έχει αλλαχτεί.
d Παρακολουθήστε το βίντεο Γίνετε Φίλοι του Ιεχωβά—Να Προετοιμάζεις το Σχόλιό Σου στον ιστότοπο jw.org.
e Βλέπε Σκοπιά 15 Ιουλίου 2013, σελ. 32 και Σκοπιά 1 Σεπτεμβρίου 2003, σελ. 21, 22.
f ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Σε μια μεγάλη εκκλησία, ένας αδελφός που έχει ήδη απαντήσει αφήνει περιθώριο να συμμετάσχουν και άλλοι στη συνάθροιση.