ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 52
Να Βοηθάτε τους Άλλους να Υπομένουν σε Δύσκολους Καιρούς
«Μην αρνείσαι να κάνεις το καλό σε εκείνους που πρέπει αν έχεις τη δυνατότητα να τους βοηθήσεις».—ΠΑΡ. 3:27.
ΥΜΝΟΣ 103 Ποιμένες—Δώρα σε Μορφή Ανθρώπων
ΠΕΡΙΛΗΨΗa
1. Πώς απαντάει συχνά ο Ιεχωβά στις προσευχές των υπηρετών του;
ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ότι μπορεί να σας χρησιμοποιήσει ο Ιεχωβά για να απαντήσει στην ένθερμη προσευχή κάποιου; Αυτό αληθεύει είτε είστε πρεσβύτερος είτε διακονικός υπηρέτης είτε σκαπανέας είτε ευαγγελιζόμενος. Αληθεύει είτε είστε νέος είτε ηλικιωμένος, είτε είστε αδελφός είτε αδελφή. Όταν κάποιος που αγαπάει τον Ιεχωβά κραυγάζει σε εκείνον για βοήθεια, ο Θεός μας συχνά χρησιμοποιεί τους πρεσβυτέρους και άλλους πιστούς υπηρέτες ως «πηγή μεγάλης παρηγοριάς» για εκείνο το άτομο. (Κολ. 4:11) Τι υπέροχο προνόμιο είναι να υπηρετούμε τον Ιεχωβά και τους αδελφούς μας με αυτόν τον τρόπο! Ίσως είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό όταν ξεσπάει μια ασθένεια, μια καταστροφή ή διωγμός.
ΝΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΤΑΝ ΞΕΣΠΑΕΙ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
2. Γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να βοηθάμε τους άλλους όταν ξεσπάει μια ασθένεια;
2 Το ξέσπασμα μιας ασθένειας μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητές μας να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Για παράδειγμα, μπορεί να επιθυμούμε να επισκεφτούμε τους φίλους μας, αλλά κάτι τέτοιο να μην είναι ασφαλές. Ίσως θέλουμε να καλέσουμε για φαγητό κάποια άτομα που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αλλά και αυτό να μην είναι εφικτό. Ίσως θέλουμε να βοηθήσουμε τους άλλους, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν κάποια μέλη της δικής μας οικογένειας είναι άρρωστα. Παρ’ όλα αυτά, θέλουμε να βοηθάμε τους αδελφούς μας, και ο Ιεχωβά χαίρεται όταν κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτούς. (Παρ. 3:27· 19:17) Τι μπορούμε να κάνουμε;
3. Τι μαθαίνουμε από το παράδειγμα των πρεσβυτέρων στην εκκλησία της Ντέζι; (Ιερεμίας 23:4)
3 Τι μπορούν να κάνουν οι πρεσβύτεροι. Αν είστε πρεσβύτερος, γνωρίστε καλά τα πρόβατα. (Διαβάστε Ιερεμίας 23:4) Η Ντέζι, που αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο, λέει: «Στο παρελθόν, οι πρεσβύτεροι στον όμιλό μου συνεργάζονταν μαζί μου και με άλλους στη διακονία και επίσης έκαναν παρέα μαζί μας».b Χάρη στις προσπάθειες που έκαναν εκείνοι οι ποιμένες, τους ήταν πιο εύκολο να βοηθήσουν την Ντέζι όταν ξέσπασε η πανδημία COVID-19 και έχασε κάποιους δικούς της εξαιτίας του ιού.
4. Γιατί ήταν σε θέση οι πρεσβύτεροι να βοηθήσουν την Ντέζι, και ποιο είναι το δίδαγμα;
4 Η Ντέζι εξηγεί: «Επειδή ήδη έβλεπα τους πρεσβυτέρους ως φίλους, μου ήταν εύκολο να τους πω τι νιώθω και τι με απασχολεί». Ποιο είναι το δίδαγμα για τους πρεσβυτέρους; Να ποιμαίνετε εκείνους που είναι υπό τη φροντίδα σας προτού ξεσπάσει μια κρίσιμη κατάσταση. Να είστε φίλοι τους. Αν ξεσπάσει μια ασθένεια και δεν μπορείτε να πάτε να τους δείτε από κοντά, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί τους με άλλους τρόπους. «Μερικές φορές την ίδια μέρα, διάφοροι πρεσβύτεροι μου τηλεφωνούσαν ή μου έστελναν μηνύματα», λέει η Ντέζι. «Τα εδάφια που ανέφεραν με συγκινούσαν, παρότι τα ήξερα ήδη καλά».
5. Πώς μπορούν να μάθουν οι πρεσβύτεροι τι χρειάζονται οι αδελφοί και οι αδελφές και να τους βοηθήσουν;
5 Ένας τρόπος για να μάθετε τι χρειάζονται οι αδελφοί και οι αδελφές σας είναι να τους κάνετε διακριτικές ερωτήσεις. (Παρ. 20:5) Έχουν αρκετά τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες; Μήπως κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους ή ακόμα και το σπίτι τους; Μήπως χρειάζονται βοήθεια για να κάνουν αίτηση για κάποια κρατική παροχή; Η Ντέζι έλαβε υλική βοήθεια από τους ομοπίστους της. Αλλά αυτό που τη βοήθησε ιδιαίτερα να υπομείνει τις δοκιμασίες της ήταν η συναισθηματική και η πνευματική στήριξη από τους πρεσβυτέρους. Η ίδια λέει: «Οι πρεσβύτεροι προσεύχονταν μαζί μου. Αν και δεν θυμάμαι τι ακριβώς έλεγαν, θυμάμαι πώς ένιωθα. Ήταν ο τρόπος του Ιεχωβά να μου λέει: “Δεν είσαι μόνη”».—Ησ. 41:10, 13.
Ο αδελφός που διεξάγει ένα μέρος χαίρεται ακούγοντας ενθαρρυντικά σχόλια από τα πολλά άτομα που παρευρίσκονται στη συνάθροιση, καθώς και από έναν άρρωστο αδελφό που είναι αναγκασμένος να συμμετέχει μέσω βιντεοδιάσκεψης (Βλέπε παράγραφο 6)
6. Τι μπορούν να κάνουν πολλοί στην εκκλησία για να βοηθήσουν τους άλλους; (Βλέπε εικόνα.)
6 Τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι. Δικαιολογημένα αναμένουμε από τους πρεσβυτέρους να πρωτοστατούν στη φροντίδα των αδελφών. Αλλά ο Ιεχωβά μάς καλεί όλους να ενθαρρύνουμε και να βοηθάμε τους άλλους. (Γαλ. 6:10) Ακόμα και μια μικρή έκφραση της αγάπης μας μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση σε κάποιον που είναι άρρωστος. Ένα παιδί θα μπορούσε να στείλει μια κάρτα ή μια ζωγραφιά για να ενθαρρύνει έναν αδελφό. Ένας νεαρός ενήλικος θα μπορούσε να κάνει κάποιες μικροδουλειές ή ψώνια για μια αδελφή. Επίσης, κάποιος θα μπορούσε να ετοιμάσει ένα γεύμα και να το αφήσει με ασφάλεια στο σπίτι κάποιου αρρώστου. Βέβαια, όταν μια ασθένεια εξαπλώνεται πολύ, όλοι στην εκκλησία χρειάζονται ενθάρρυνση. Ίσως μπορούμε να μείνουμε λίγο παραπάνω μετά τη συνάθροιση για να μιλήσουμε με τους αδελφούς και τις αδελφές, είτε από κοντά είτε μέσω βιντεοδιάσκεψης. Αλλά και οι πρεσβύτεροι χρειάζονται ενθάρρυνση. Μερικοί Μάρτυρες στέλνουν ευχαριστήρια σημειώματα στους πρεσβυτέρους, οι οποίοι συνήθως έχουν περισσότερα πράγματα να κάνουν όταν ξεσπάει μια ασθένεια. Πόσο καλό είναι να κάνουμε το μέρος μας για “να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον και να εποικοδομούμε ο ένας τον άλλον”!—1 Θεσ. 5:11.
ΝΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
7. Ποια πρόκληση μπορεί να υπάρχει έπειτα από μια καταστροφή;
7 Μια καταστροφή μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή ενός ατόμου από τη μια στιγμή στην άλλη. Τα θύματα μπορεί να χάσουν τα αποκτήματά τους, το σπίτι τους ή ακόμα και αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι Χριστιανοί αδελφοί και αδελφές μας δεν είναι άτρωτοι σε τέτοιες τραγωδίες. Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε;
8. Τι μπορούν να κάνουν οι πρεσβύτεροι και οι κεφαλές των οικογενειών προτού ξεσπάσει μια καταστροφή;
8 Τι μπορούν να κάνουν οι πρεσβύτεροι. Πρεσβύτεροι, βοηθήστε τους αδελφούς σας να είναι προετοιμασμένοι προτού συμβεί μια καταστροφή. Βεβαιωθείτε ότι όλοι στην εκκλησία γνωρίζουν ποιες ενέργειες χρειάζεται να κάνουν για να μείνουν ασφαλείς και για να έρθουν σε επαφή με τους πρεσβυτέρους. Η Μάργκαρετ, που αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο, λέει: «Οι πρεσβύτεροί μας παρουσίασαν ένα μέρος τοπικών αναγκών, προειδοποιώντας μας ότι η περίοδος των πυρκαγιών δεν είχε τελειώσει. Είπαν ότι, αν οι αρχές διατάξουν εκκένωση ή αν οι συνθήκες γίνουν επικίνδυνες, θα πρέπει να φύγουμε αμέσως». Αυτή η υπενθύμιση ήταν επίκαιρη επειδή πέντε εβδομάδες αργότερα ξέσπασε μια πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά. Στη διάρκεια της οικογενειακής λατρείας, οι κεφαλές των οικογενειών μπορούν να ανασκοπήσουν με τα υπόλοιπα μέλη τι θα κάνει ο καθένας τους. Αν τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας είστε προετοιμασμένοι, θα είναι πιο πιθανό να παραμείνετε ήρεμοι αν συμβεί μια καταστροφή.
9. Πώς μπορούν οι πρεσβύτεροι να οργανώσουν τις προσπάθειές τους πριν και έπειτα από μια καταστροφή;
9 Αν είστε επίσκοπος ομίλου, μην περιμένετε να συμβεί μια καταστροφή για να συγκεντρώσετε τα ακριβή στοιχεία επικοινωνίας όλων των ατόμων του ομίλου σας που θέλουν να τα δώσουν. Φτιάξτε έναν κατάλογο και να τον ενημερώνετε τακτικά. Τότε, αν συμβεί μια καταστροφή, θα είστε σε θέση να επικοινωνήσετε με κάθε ευαγγελιζόμενο για να δείτε τι χρειάζεται. Προωθήστε αυτές τις πληροφορίες αμέσως στον συντονιστή του πρεσβυτερίου, ο οποίος με τη σειρά του θα επικοινωνήσει με τον επίσκοπο περιοχής. Αυτές οι συνδυασμένες προσπάθειες μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Μετά τη φωτιά, ο επίσκοπος περιοχής της Μάργκαρετ έμεινε ξάγρυπνος 36 ώρες, συντονίζοντας τις προσπάθειες των πρεσβυτέρων να έρθουν σε επαφή με τους περίπου 450 αδελφούς και αδελφές που είχαν εγκαταλείψει το σπίτι τους και να τους φροντίσουν. (2 Κορ. 11:27) Με αυτόν τον τρόπο, βρέθηκε κατάλυμα για όλους όσους χρειάζονταν ένα μέρος να μείνουν.
10. Γιατί θεωρούν οι πρεσβύτεροι την ποίμανση σημαντική; (Ιωάννης 21:15)
10 Η παροχή πνευματικής και συναισθηματικής βοήθειας είναι μέρος του έργου που κάνουν οι Χριστιανοί πρεσβύτεροι. (1 Πέτρ. 5:2) Όταν ξεσπάει μια καταστροφή, πρέπει πρώτα να σιγουρευτούν ότι κάθε αδελφός και αδελφή είναι ασφαλής και ότι έχει τρόφιμα, ρουχισμό και κατάλυμα. Αλλά και πολλούς μήνες μετά το συμβάν, οι επιζώντες πιθανότατα θα χρειάζονται πνευματική και συναισθηματική στήριξη. (Διαβάστε Ιωάννης 21:15) «Χρειάζεται χρόνος για να συνέλθεις», λέει ο Χάρολντ, ο οποίος υπηρετεί σε μια Επιτροπή Τμήματος και έχει μιλήσει με πολλούς αδελφούς και αδελφές που έχουν πληγεί από καταστροφές. «Η ζωή τους ίσως αρχίσει να ξαναβρίσκει τον φυσιολογικό της ρυθμό, αλλά οι μνήμες από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που πέθανε, από κάποιο πολύτιμο κειμήλιο που χάθηκε ή από το ότι γλίτωσαν την τελευταία στιγμή από μια επικίνδυνη κατάσταση μπορεί να επιμείνουν. Τέτοιες μνήμες μπορεί να πυροδοτήσουν αισθήματα θλίψης ξανά και ξανά. Δεν πρόκειται για έλλειψη πίστης αλλά για φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση».
11. Ποιες συνεχιζόμενες ανάγκες μπορεί να έχουν οι οικογένειες;
11 Οι πρεσβύτεροι λαβαίνουν σοβαρά υπόψη τη συμβουλή: «Να κλαίτε με όσους κλαίνε». (Ρωμ. 12:15) Οι επιζώντες ίσως χρειάζονται τη διαβεβαίωση ότι δεν έχουν χάσει την αγάπη του Ιεχωβά ή των Χριστιανών αδελφών τους. Οι πρεσβύτεροι πρέπει να βοηθήσουν τις οικογένειες να διατηρήσουν το πνευματικό τους πρόγραμμα: προσευχή, μελέτη, παρακολούθηση συναθροίσεων και συμμετοχή στο έργο κηρύγματος. Οι πρεσβύτεροι μπορούν επίσης να παροτρύνουν τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εστιάζουν σε πράγματα που δεν μπορεί να καταστρέψει καμιά συμφορά. Γονείς, υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι ο Ιεχωβά θα παραμένει πάντοτε Φίλος τους και ότι θα είναι πάντοτε εκεί για αυτά. Και οπωσδήποτε να τους εξηγήσετε ότι μπορούν να ανήκουν πάντοτε σε μια παγκόσμια οικογένεια αδελφών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να σπεύσουν σε βοήθειά τους.—1 Πέτρ. 2:17.
Μήπως θα μπορούσατε να προσφερθείτε για να βοηθήσετε έπειτα από μια καταστροφή στην περιοχή σας; (Βλέπε παράγραφο 12)e
12. Τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι για να βοηθήσουν όταν συμβαίνει μια καταστροφή; (Βλέπε εικόνα.)
12 Τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι. Αν συμβεί μια καταστροφή κοντά σας, ρωτήστε τους πρεσβυτέρους πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Ίσως μπορείτε να προσφέρετε προσωρινό κατάλυμα είτε για εκείνους που εγκατέλειψαν το σπίτι τους είτε για τους εθελοντές στην οικοδόμηση. Ίσως μπορείτε να στείλετε τρόφιμα και προμήθειες στους ευαγγελιζομένους που τα έχουν ανάγκη. Αν η καταστροφή συμβεί μακριά σας, και πάλι μπορείτε να βοηθήσετε. Πώς; Με το να προσεύχεστε για τους πληγέντες. (2 Κορ. 1:8-11) Ίσως είστε σε θέση να υποστηρίξετε οικονομικά το έργο παροχής βοήθειας κάνοντας συνεισφορές για το παγκόσμιο έργο. (2 Κορ. 8:2-5) Αν είστε σε θέση να πάτε στην πληγείσα περιοχή για να βοηθήσετε, ρωτήστε τους πρεσβυτέρους τι πρέπει να κάνετε. Αν προσκληθείτε να πάτε, πιθανότατα θα λάβετε κάποια εκπαίδευση ώστε να χρησιμοποιηθείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΝΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ
13. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι αδελφοί μας σε χώρες όπου το έργο μας είναι υπό απαγόρευση;
13 Σε χώρες όπου το έργο μας είναι υπό απαγόρευση, ο διωγμός κάνει τη ζωή ακόμα πιο περίπλοκη. Οι αδελφοί σε εκείνες τις χώρες εξακολουθούν να έχουν οικονομικά προβλήματα, να αρρωσταίνουν και να χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα στον θάνατο. Αλλά εξαιτίας της απαγόρευσης, οι πρεσβύτεροι ίσως δεν είναι σε θέση να επισκέπτονται εκείνους που χρειάζονται ενθάρρυνση ή να επικοινωνούν ελεύθερα μαζί τους. Αυτό συνέβη με τον Αντρέι, που αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο. Μια αδελφή στον όμιλό του αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Κατόπιν, είχε ένα τροχαίο. Χρειαζόταν να κάνει αρκετές εγχειρήσεις και δεν μπορούσε να εργαστεί. Παρά τους περιορισμούς και την πανδημία, οι αδελφοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν. Ο Ιεχωβά έβλεπε.
14. Πώς μπορούν να θέτουν οι πρεσβύτεροι το παράδειγμα στηριζόμενοι στον Ιεχωβά;
14 Τι μπορούν να κάνουν οι πρεσβύτεροι. Ο Αντρέι προσευχήθηκε και έκανε ό,τι μπορούσε. Πώς ανταποκρίθηκε ο Ιεχωβά; Προμήθευσε αδελφούς που είχαν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Κάποιοι πήγαιναν την αδελφή με το αυτοκίνητό τους στα ιατρικά ραντεβού της, ενώ άλλοι της έδωσαν χρήματα. Ο Ιεχωβά τούς υποκίνησε να κάνουν ό,τι μπορούσαν και ευλόγησε τις ενωμένες, θαρραλέες προσπάθειές τους. (Εβρ. 13:16) Πρεσβύτεροι, όταν το έργο είναι υπό περιορισμό, να αναθέτετε ευθύνες και σε άλλους. (Ιερ. 36:5, 6) Πάνω από όλα, να στηρίζεστε στον Ιεχωβά. Εκείνος μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες των αδελφών μας.
15. Πώς μπορούμε να διατηρούμε τη Χριστιανική μας ενότητα όταν αντιμετωπίζουμε διωγμό;
15 Τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι. Όταν βρισκόμαστε υπό απαγόρευση, ίσως χρειάζεται να συναθροιζόμαστε σε μικρότερους ομίλους. Έτσι λοιπόν, είναι πιο σπουδαίο από ποτέ να διατηρούμε ειρηνικές σχέσεις. Να πολεμάτε τον Σατανά, όχι ο ένας τον άλλον. Να παραβλέπετε τα λάθη των αδελφών σας και να προσπαθείτε να λύνετε γρήγορα τυχόν διαφορές. (Παρ. 19:11· Εφεσ. 4:26) Να παίρνετε την πρωτοβουλία να βοηθάτε ο ένας τον άλλον. (Τίτο 3:14) Η βοήθεια που πρόσφεραν οι άλλοι στην αδελφή που βρισκόταν σε ανάγκη επέδρασε θετικά σε όλο τον όμιλο. Οι αδελφοί δέθηκαν περισσότερο και έγιναν σαν οικογένεια.—Ψαλμ. 133:1.
16. Σε αρμονία με τα εδάφια Κολοσσαείς 4:3, 18, πώς μπορούμε να βοηθάμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας που αντιμετωπίζουν διωγμό;
16 Δεκάδες χιλιάδες αδελφοί και αδελφές μας υπηρετούν τον Ιεχωβά παρά τους κυβερνητικούς περιορισμούς. Μερικοί από αυτούς είναι φυλακισμένοι για την πίστη τους. Μπορούμε να προσευχόμαστε για εκείνους, για τις οικογένειές τους και για αυτούς που διακινδυνεύουν τη δική τους ελευθερία προκειμένου να τους παρέχουν πνευματική, υλική και νομική υποστήριξη.c (Διαβάστε Κολοσσαείς 4:3, 18) Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη των προσευχών σας!—2 Θεσ. 3:1, 2· 1 Τιμ. 2:1, 2.
Πώς μπορείτε να προετοιμάσετε την οικογένειά σας από τώρα για τον διωγμό; (Βλέπε παράγραφο 17)
17. Πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε από τώρα για τον διωγμό;
17 Εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να προετοιμαστείτε από τώρα για τον διωγμό. (Πράξ. 14:22) Μην προσπαθείτε να φανταστείτε όλα τα άσχημα πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν. Απεναντίας, ισχυροποιήστε τη φιλία σας με τον Ιεχωβά και βοηθήστε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Αν κάποιες φορές νιώθετε να σας πνίγει η ανησυχία, ανοίξτε την καρδιά σας στον Θεό. (Ψαλμ. 62:7, 8) Ως οικογένεια, συζητήστε όλους τους λόγους για τους οποίους μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη σε εκείνον.d Όπως και στην περίπτωση μιας καταστροφής, η προσωπική σας προετοιμασία και η εμπιστοσύνη σας στον Ιεχωβά θα ενσταλάξουν στα παιδιά σας θάρρος και ειρήνη.
18. Ποιο μέλλον μάς περιμένει;
18 Η ειρήνη του Θεού μάς κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. (Φιλιπ. 4:6, 7) Μέσω αυτής της ειρήνης, ο Ιεχωβά γαληνεύει την καρδιά μας παρά τις ασθένειες, τις καταστροφές και τον διωγμό που μπορεί να μας επηρεάσουν σήμερα. Χρησιμοποιεί φιλόπονους πρεσβυτέρους για να μας ποιμαίνουν. Και δίνει σε όλους μας το προνόμιο να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Η ειρήνη που απολαμβάνουμε τώρα θα μας εξοπλίσει για να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερες δοκιμασίες που βρίσκονται μπροστά μας, ακόμα και τη «μεγάλη θλίψη». (Ματθ. 24:21) Εκείνον τον καιρό, θα χρειαστεί να διατηρήσουμε την ειρήνη μας και να βοηθήσουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Αλλά έπειτα από αυτό το γεγονός, δεν θα αντιμετωπίζουμε κρίσιμες καταστάσεις που μας προξενούν ανησυχία. Επιτέλους, θα απολαμβάνουμε αυτό που ανέκαθεν ήθελε ο Ιεχωβά για εμάς—τέλεια και διαρκή ειρήνη.—Ησ. 26:3, 4.
ΥΜΝΟΣ 109 Να Αγαπάτε Έντονα, από Καρδιάς
a Ο Ιεχωβά συχνά χρησιμοποιεί τους πιστούς υπηρέτες του για να βοηθήσει εκείνους που περνούν δύσκολους καιρούς. Μπορεί να χρησιμοποιήσει και εσάς ως πηγή ενθάρρυνσης για τους αδελφούς και τις αδελφές σας. Ας δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους όταν το έχουν ανάγκη.
b Μερικά ονόματα έχουν αλλαχτεί.
c Το γραφείο τμήματος ή εκείνοι που υπηρετούν στα παγκόσμια κεντρικά γραφεία δεν είναι σε θέση να προωθούν επιστολές από μεμονωμένα άτομα σε φυλακισμένους αδελφούς και αδελφές.
d Βλέπε το άρθρο «Προετοιμαστείτε από Τώρα για τον Διωγμό» στη Σκοπιά του Ιουλίου 2019.
e ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ένα ζευγάρι φέρνει τρόφιμα σε μια οικογένεια που βρίσκεται σε κάποιο προσωρινό κατάλυμα έπειτα από μια καταστροφή.