ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 10
ΥΜΝΟΣ 31 Να Περπατάς με τον Θεό!
Μάθετε να Σκέφτεστε Όπως ο Ιεχωβά και ο Ιησούς
«Εφόσον ο Χριστός υπέφερε στη σάρκα, οπλιστείτε και εσείς με την ίδια διανοητική διάθεση».—1 ΠΕΤΡ. 4:1.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Πώς διδάχτηκε ο απόστολος Πέτρος από τον τρόπο σκέψης του Ιησού και πώς μπορούμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο.
1, 2. Τι περιλαμβάνει η αγάπη για τον Ιεχωβά, και πώς το έδειξε ο Ιησούς αυτό με τη ζωή του;
«ΠΡΕΠΕΙ να αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη δύναμη και με όλη σου τη διάνοια». (Λουκ. 10:27) Ο Ιησούς δήλωσε ότι αυτή ήταν η πιο σημαντική εντολή στον Μωσαϊκό Νόμο. Προσέξτε ότι η αγάπη μας για τον Ιεχωβά συνδέεται με την καρδιά μας, η οποία περιλαμβάνει τις επιθυμίες μας, τα αισθήματά μας και τα συναισθήματά μας. Συνδέεται επίσης με την ολόψυχη αφοσίωσή μας και τη δύναμή μας, περιλαμβανομένων και των σωματικών μας δυνάμεων. Ωστόσο, η αγάπη μας για τον Ιεχωβά συνδέεται επίσης με τη διάνοιά μας, η οποία περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τα διάφορα ζητήματα. Φυσικά, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κατανοήσουμε πλήρως τα πάντα για τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά. Αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο σκέψης του μελετώντας «τον νου του Χριστού», επειδή ο Ιησούς αντανακλά τέλεια τον τρόπο σκέψης του Πατέρα του.—1 Κορ. 2:16.
2 Ο Ιησούς αγαπούσε τον Ιεχωβά με όλη του τη διάνοια. Ήξερε ποιο ήταν το θέλημα του Θεού για εκείνον και ήταν αποφασισμένος να ενεργεί σε αρμονία με αυτό, παρότι θα υπέφερε επειδή θα έκανε το σωστό. Καθώς ήταν προσηλωμένος στο να κάνει το θέλημα του Πατέρα του, ο Ιησούς δεν επέτρεπε σε τίποτα να αποσπάσει την προσοχή του από αυτόν τον στόχο.
3. Τι έμαθε ο απόστολος Πέτρος από τον Ιησού, και τι παρότρυνε ο Πέτρος τους συγχριστιανούς του να κάνουν; (1 Πέτρου 4:1)
3 Ο Πέτρος και οι άλλοι απόστολοι είχαν το προνόμιο να συναναστρέφονται τον Ιησού και να μαθαίνουν από πρώτο χέρι πώς σκεφτόταν. Όταν ο Πέτρος έγραψε την πρώτη θεόπνευστη επιστολή του, παρότρυνε τους Χριστιανούς να οπλιστούν με την ίδια διανοητική διάθεση που είχε ο Χριστός.a (Διαβάστε 1 Πέτρου 4:1) Η λέξη «οπλιστείτε» που χρησιμοποίησε ο Πέτρος είναι στρατιωτικός όρος. Επομένως, αν οι Χριστιανοί μιμούνται τη διανοητική διάθεση του Ιησού, ή αλλιώς τον τρόπο σκέψης του, θα είναι εφοδιασμένοι με ένα ισχυρό όπλο στον πόλεμο ενάντια στις αμαρτωλές τάσεις και ενάντια στον κόσμο τον οποίο κυβερνάει ο Σατανάς.—2 Κορ. 10:3-5· Εφεσ. 6:12.
4. Πώς θα μας βοηθήσει αυτό το άρθρο να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του Πέτρου;
4 Θα εξετάσουμε τον τρόπο σκέψης του Ιησού και θα δούμε πώς μπορούμε να τον μιμούμαστε. Θα δούμε πώς μπορούμε (1) να μάθουμε να σκεφτόμαστε όπως ο Ιεχωβά, πράγμα που θα μας βοηθήσει να σκεφτόμαστε όλοι αρμονικά, (2) να είμαστε ταπεινοί και (3) να είμαστε σώφρονες στηριζόμενοι στον Ιεχωβά μέσω προσευχής.
ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΟΠΩΣ Ο ΙΕΧΩΒΑ
5. Ποια ήταν μια περίπτωση στην οποία ο Πέτρος δεν σκέφτηκε όπως ο Ιεχωβά;
5 Θυμηθείτε κάποια περίπτωση στην οποία ο Πέτρος δεν σκέφτηκε όπως ο Ιεχωβά. Ο Ιησούς είχε πει στους αποστόλους του ότι θα έπρεπε να πάει στην Ιερουσαλήμ, να συλληφθεί από τους θρησκευτικούς ηγέτες εκεί, να υπομείνει βασανιστήρια και κατόπιν να θανατωθεί. (Ματθ. 16:21) Ο Πέτρος ίσως δυσκολευόταν να αποδεχτεί το γεγονός ότι ο Ιεχωβά θα επέτρεπε να θανατωθεί ο Ιησούς, αυτός που ήταν η ελπίδα του Ισραήλ και ο υποσχεμένος Μεσσίας. (Ματθ. 16:16) Γι’ αυτό λοιπόν, τον πήρε παράμερα και του είπε: «Λυπήσου τον εαυτό σου, Κύριε· δεν πρόκειται να σου συμβεί κάτι τέτοιο». (Ματθ. 16:22) Επειδή ο Πέτρος δεν σκέφτηκε όπως ο Ιεχωβά για αυτό το ζήτημα, ο τρόπος σκέψης του δεν βρισκόταν σε αρμονία με του Ιησού.
6. Πώς έδειξε ο Ιησούς ότι ο τρόπος σκέψης του εναρμονιζόταν με του Ιεχωβά;
6 Ο τρόπος σκέψης του Ιησού εναρμονιζόταν πλήρως με του ουράνιου Πατέρα του. Ο Ιησούς είπε στον Πέτρο: «Πήγαινε πίσω μου, Σατανά! Μου είσαι εμπόδιο, επειδή δεν σκέφτεσαι τις σκέψεις του Θεού, αλλά των ανθρώπων». (Ματθ. 16:23) Ο Πέτρος ίσως είχε καλές προθέσεις, αλλά ο Ιησούς απέρριψε τη συμβουλή του. Μαθαίνουμε κάτι από αυτό. Δεν ήταν θέλημα του Ιεχωβά να αποφεύγει ο Ιησούς τις δυσκολίες. Σε εκείνη την περίπτωση, ο Πέτρος πήρε ένα πολύτιμο μάθημα για το πώς να σκέφτεται όπως ο Θεός.
7. Πώς έδειξε ο Πέτρος αργότερα ότι ήθελε να συντονιστεί με τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά; (Βλέπε εικόνα.)
7 Τελικά, ο Πέτρος έδειξε ότι ήθελε να συντονιστεί με τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά. Είχε έρθει ο καιρός να γίνουν μέρος του λαού του Θεού και απερίτμητοι Εθνικοί. Ο Πέτρος διορίστηκε να κηρύξει σε έναν Εθνικό, τον Κορνήλιο, ο οποίος θα ήταν από τα πρώτα μέλη αυτής της καινούριας ομάδας πιστών. Οι Ιουδαίοι είχαν ελάχιστες επαφές με τους Εθνικούς, οπότε δεν είναι παράξενο που ο Πέτρος χρειάστηκε βοήθεια για να προετοιμαστεί για τον διορισμό του. Όταν διέκρινε το θέλημα του Θεού σε αυτό το ζήτημα, προσάρμοσε την άποψή του. Ως αποτέλεσμα, πήγε «χωρίς αντίρρηση» όταν τον κάλεσαν. (Πράξ. 10:28, 29) Κήρυξε στον Κορνήλιο και στο σπιτικό του, και εκείνοι βαφτίστηκαν.—Πράξ. 10:21-23, 34, 35, 44-48.
Ο Πέτρος μπαίνει στο σπίτι του Κορνήλιου (Βλέπε παράγραφο 7)
8. Πώς μπορούμε να δείχνουμε ότι ο τρόπος σκέψης μας εναρμονίζεται με του Ιεχωβά; (1 Πέτρου 3:8 και υποσημείωση)
8 Χρόνια αργότερα, ο Πέτρος παρότρυνε τους συγχριστιανούς του “να σκέφτονται όλοι αρμονικά”. (Διαβάστε 1 Πέτρου 3:8 και υποσημείωση) Ως υπηρέτες του Ιεχωβά, μπορούμε να σκεφτόμαστε όλοι αρμονικά μιμούμενοι τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά όπως αποκαλύπτεται στον Λόγο του. Για παράδειγμα, ο Ιησούς πρότρεψε τους ακολούθους του να βάζουν τη Βασιλεία στην πρώτη θέση στη ζωή τους. (Ματθ. 6:33) Έχοντας αυτό υπόψη, κάποιος ευαγγελιζόμενος στην εκκλησία σας ίσως αποφασίσει να αναλάβει κάποια μορφή ολοχρόνιας υπηρεσίας. Αντί να τον προτρέπουμε να επιλέξει έναν ευκολότερο τρόπο ζωής, πρέπει να μιλάμε θετικά για αυτή την αξιόλογη προσπάθεια και να του προσφέρουμε την υποστήριξή μας.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΤΑΠΕΙΝΟΙ
9, 10. Πώς έδειξε ο Ιησούς εξαιρετική ταπεινοφροσύνη;
9 Το βράδυ προτού θανατωθεί, ο Ιησούς δίδαξε στον Πέτρο και στους υπόλοιπους αποστόλους ένα σημαντικό μάθημα ταπεινοφροσύνης. Νωρίτερα, είχε στείλει τον Πέτρο και τον Ιωάννη να κάνουν ετοιμασίες για το τελευταίο γεύμα που θα έτρωγε μαζί τους ως άνθρωπος. Μεταξύ άλλων, έπρεπε πιθανότατα να φροντίσουν να υπάρχει στον χώρο μια λεκάνη καθώς και πετσέτες ώστε να μπορεί κάποιος να πλύνει τα πόδια των καλεσμένων πριν από το γεύμα. Αλλά ποιος θα έκανε αυτή την ταπεινή εργασία όταν θα ερχόταν εκείνη η ώρα;
10 Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, ο Ιησούς έδειξε εξαιρετική ταπεινοφροσύνη. Οι απόστολοί του έμειναν κατάπληκτοι βλέποντάς τον να κάνει κάτι που κανονικά θα έκανε ένας υπηρέτης. Ο Ιησούς έβγαλε τα εξωτερικά του ρούχα, έδεσε μια πετσέτα γύρω από τη μέση του, έβαλε νερό μέσα στη λεκάνη και άρχισε να πλένει τα πόδια τους. (Ιωάν. 13:4, 5) Λογικά, θα χρειάστηκε αρκετή ώρα για να πλύνει τα πόδια και των 12 αποστόλων, περιλαμβανομένου και του Ιούδα, ο οποίος επρόκειτο να τον προδώσει. Ωστόσο, ο Ιησούς ολοκλήρωσε ταπεινά εκείνη την εργασία. Κατόπιν, εξήγησε μακρόθυμα: «Καταλαβαίνετε τι έκανα σε εσάς; Εσείς με αποκαλείτε “Δάσκαλο” και “Κύριο”, και μιλάτε σωστά, γιατί είμαι. Αν λοιπόν εγώ, ο Κύριος και Δάσκαλος, έπλυνα τα πόδια σας, και εσείς οφείλετε να πλένετε ο ένας τα πόδια του άλλου».—Ιωάν. 13:12-14.
Η αληθινή ταπεινοφροσύνη σχετίζεται με . . . τις ενδόμυχες σκέψεις μας
11. Πώς έδειξε ο Πέτρος ότι είχε μάθει να είναι ταπεινός; (1 Πέτρου 5:5) (Βλέπε επίσης εικόνα.)
11 Ο Πέτρος διδάχτηκε από την ταπεινοφροσύνη του Ιησού. Όταν ο Ιησούς επέστρεψε στον ουρανό, ο Πέτρος έκανε ένα θαύμα γιατρεύοντας κάποιον που ήταν κουτσός εκ γενετής. (Πράξ. 1:8, 9· 3:2, 6-8) Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό το εντυπωσιακό γεγονός προσέλκυσε πλήθος κόσμου. (Πράξ. 3:11) Μήπως ο Πέτρος θα κολακευόταν από τη δόξα της στιγμής; Ας μην ξεχνάμε ότι προερχόταν από έναν πολιτισμό όπου δινόταν τεράστια έμφαση στην εξοχότητα και στις υψηλές θέσεις. Ο Πέτρος όμως ταπεινά έστρεψε τον προβολέα μακριά από τον εαυτό του και έδωσε στον Ιεχωβά και στον Ιησού την τιμή που δικαιωματικά τους ανήκε, λέγοντας: «Μέσω του ονόματος [του Ιησού], και μέσω της πίστης μας στο όνομά του, έγινε καλά αυτός ο άνθρωπος τον οποίο βλέπετε και γνωρίζετε». (Πράξ. 3:12-16) Αργότερα, ο Πέτρος έγραψε στους Χριστιανούς σχετικά με την ανάγκη να καλλιεργούν ταπεινοφροσύνη. Στο πρωτότυπο ελληνικό κείμενο, χρησιμοποίησε μια λέξη που μεταδίδει την ιδέα τού να φοράμε την ταπεινοφροσύνη σαν να ήταν ρούχο. Αυτό μας θυμίζει το περιστατικό στο οποίο ο Ιησούς περιζώστηκε μια πετσέτα και έπλυνε τα πόδια των αποστόλων του.—Διαβάστε 1 Πέτρου 5:5.
Όταν ο Πέτρος έκανε ένα θαύμα, έδωσε ταπεινά την τιμή στον Ιεχωβά και στον Ιησού. Μπορούμε και εμείς να δείχνουμε ταπεινοφροσύνη κάνοντας το καλό χωρίς να αναμένουμε αναγνώριση ή ανταμοιβή (Βλέπε παραγράφους 11, 12)
12. Πώς μπορούμε, σαν τον Πέτρο, να συνεχίζουμε να καλλιεργούμε ταπεινοφροσύνη;
12 Μπορούμε να μιμούμαστε τον Πέτρο ως προς την καλλιέργεια ταπεινοφροσύνης. Να θυμάστε ότι η αληθινή ταπεινοφροσύνη δεν φαίνεται μόνο από τα λόγια μας. Η λέξη ταπεινοφροσύνη του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου προέρχεται από τις λέξεις ταπεινός, δηλαδή «χαμηλός», και φρήν, που σημαίνει «νους». Επομένως, η ταπεινοφροσύνη σχετίζεται με τον νου μας, με τις ενδόμυχες σκέψεις μας. Κάνουμε πράγματα για τους άλλους επειδή αγαπάμε τον Ιεχωβά και αγαπάμε τους ανθρώπους, όχι επειδή μας αρέσει να μας θαυμάζουν. Αν υπηρετούμε με χαρά τον Ιεχωβά και τους αδελφούς μας με όποιον τρόπο μπορούμε, ανεξάρτητα από το αν οι άλλοι παρατηρούν τις προσπάθειές μας, δείχνουμε ότι είμαστε ταπεινοί.—Ματθ. 6:1-4.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ «ΣΩΦΡΟΝΕΣ»
13. Εξηγήστε τι περιλαμβάνει το να είμαστε «σώφρονες».
13 Τι περιλαμβάνει το να είμαστε «σώφρονες»; (1 Πέτρ. 4:7) Ο Χριστιανός που διαθέτει σωφροσύνη κάνει το καλύτερο που μπορεί για να παίρνει σωστές αποφάσεις που αντανακλούν τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά. Ένας τέτοιος Χριστιανός ξέρει ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι πιο σημαντικό από τη σχέση του με τον Ιεχωβά. Έχει ισορροπημένη άποψη για τον εαυτό του γνωρίζοντας ότι δεν έχει όλες τις απαντήσεις. Και δείχνει ότι στηρίζεται στον Θεό πλησιάζοντάς τον συχνά μέσω ταπεινής προσευχής.b
14. Ποια είναι μια περίπτωση στην οποία ο Πέτρος δεν στηρίχτηκε στον Ιεχωβά;
14 Το τελευταίο βράδυ πριν από τον θάνατό του, ο Ιησούς προειδοποίησε τους μαθητές του: «Όλοι σας θα σκανδαλιστείτε σε σχέση με εμένα αυτή τη νύχτα». Ο Πέτρος απάντησε με σιγουριά: «Και αν όλοι οι άλλοι σκανδαλιστούν σε σχέση με εσένα, εγώ ποτέ δεν θα σκανδαλιστώ!» Εκείνο το βράδυ ο Ιησούς νουθέτησε μερικούς από τους μαθητές του: «Να είστε σε εγρήγορση και να προσεύχεστε». (Ματθ. 26:31, 33, 41) Αν ο Πέτρος είχε ακολουθήσει αυτή τη συμβουλή νωρίτερα, ίσως να είχε βρει το θάρρος να παραδεχτεί πως ήταν μαθητής του Ιησού. Αντί για αυτό όμως, αρνήθηκε τον Κύριό του, πράγμα για το οποίο μετάνιωσε πικρά.—Ματθ. 26:69-75.
15. Πώς διατήρησε ο Ιησούς τη σωφροσύνη του την τελευταία νύχτα της ζωής του ως άνθρωπος;
15 Ο Ιησούς στηρίχτηκε πλήρως στον Ιεχωβά. Αν και ήταν τέλειος, προσευχήθηκε επανειλημμένα. Αυτό του έδωσε το θάρρος να ενεργήσει σε αρμονία με το θέλημα του Ιεχωβά για εκείνον. (Ματθ. 26:39, 42, 44· Ιωάν. 18:4, 5) Το γεγονός ότι ο Ιησούς προσευχήθηκε τόσες φορές εκείνη τη νύχτα αναμφίβολα θα χαράχτηκε ανεξίτηλα στον νου του Πέτρου.
16. Πώς έδειξε ο Πέτρος ότι είχε καλλιεργήσει σωφροσύνη; (1 Πέτρου 4:7)
16 Με τον καιρό, ο Πέτρος έμαθε να στηρίζεται περισσότερο στον Ιεχωβά μέσω προσευχής. Ο αναστημένος Ιησούς διαβεβαίωσε τον ίδιο και τους υπόλοιπους αποστόλους ότι θα λάβαιναν άγιο πνεύμα για να εκπληρώσουν τον διορισμό τους να κηρύξουν. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, τους ζήτησε να περιμένουν στην Ιερουσαλήμ. (Λουκ. 24:49· Πράξ. 1:4, 5) Τι έκανε ο Πέτρος ενόσω περίμενε; Ο ίδιος και οι συγχριστιανοί του «ενέμεναν . . . στην προσευχή». (Πράξ. 1:13, 14) Αργότερα, στην πρώτη του επιστολή, ο Πέτρος παρότρυνε τους συγχριστιανούς του να είναι σώφρονες και να στηρίζονται στον Ιεχωβά μέσω προσευχής. (Διαβάστε 1 Πέτρου 4:7) Ο Πέτρος έμαθε να στηρίζεται στον Ιεχωβά και έγινε στυλοβάτης της εκκλησίας.—Γαλ. 2:9.
17. Όποιες φυσικές ικανότητες και αν έχουμε, τι χρειάζεται να κάνουμε συνεχώς; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
17 Για να είμαστε σώφρονες, πρέπει να πλησιάζουμε συχνά τον Ιεχωβά μέσω προσευχής. Αντιλαμβανόμαστε ότι, όποιες φυσικές ικανότητες και αν έχουμε, χρειάζεται να προσευχόμαστε συνεχώς στον Ιεχωβά. Επομένως, ιδίως όταν έχουμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, προσευχόμαστε στον Ιεχωβά για καθοδηγία, βέβαιοι ότι εκείνος γνωρίζει τι είναι καλύτερο για εμάς.
Ο Πέτρος έμαθε να στηρίζεται στον Ιεχωβά μέσω προσευχής. Μπορούμε και εμείς να είμαστε σώφρονες με το να προσευχόμαστε για τη βοήθεια του Ιεχωβά, ιδίως όταν έχουμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις (Βλέπε παράγραφο 17)c
18. Πώς μπορούμε να συντονιζόμαστε όλο και περισσότερο με τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά;
18 Πόσο ευγνώμονες είμαστε που ο Ιεχωβά μάς έχει σχεδιάσει έτσι ώστε να αντανακλούμε τις ιδιότητές του! (Γέν. 1:26) Βέβαια, δεν μπορούμε να μιμούμαστε τον Ιεχωβά τέλεια. (Ησ. 55:9) Ωστόσο, όπως ο Πέτρος, έτσι και εμείς μπορούμε να συντονιζόμαστε όλο και περισσότερο με τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά. Ας το κάνουμε αυτό συνεχίζοντας να σκεφτόμαστε όπως ο Θεός, να είμαστε ταπεινοί και να είμαστε σώφρονες.
ΥΜΝΟΣ 30 Πατέρας μου, Θεός μου και Φίλος Μου
a Ο όρος «διανοητική διάθεση», ο οποίος βρίσκεται στο εδάφιο 1 Πέτρου 4:1, μπορεί επίσης να αποδοθεί «στάση, νοοτροπία».
b Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι σημαίνει να είναι κάποιος σώφρων, ή αλλιώς πνευματικά υγιής, βλέπε το άρθρο «2 Τιμόθεο 1:7—“Το Πνεύμα που μας Έδωσε ο Θεός Δεν Είναι Πνεύμα Δειλίας”», σημείο «Σωφροσύνη», στη σειρά άρθρων «Εξήγηση Εδαφίων της Αγίας Γραφής», στον ιστότοπο jw.org ή στην εφαρμογή JW Library®.
c ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Μια αδελφή προσεύχεται σιωπηλά ενώ περιμένει να δώσει συνέντευξη για εργασία.