ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 30
ΥΜΝΟΣ 97 Η Ζωή Εξαρτάται από τον Λόγο του Θεού
Μπορείτε να Μάθετε Καινούρια Πράγματα από τις Βασικές Βιβλικές Διδασκαλίες;
«Θα φροντίζω πάντοτε να σας υπενθυμίζω αυτά τα πράγματα, αν και τα γνωρίζετε και είστε καλά εδραιωμένοι στην αλήθεια».—2 ΠΕΤΡ. 1:12.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Πώς μπορείτε να εφαρμόζετε πολύτιμα διδάγματα από τις βασικές Βιβλικές διδασκαλίες, ακόμα και αν έχουν περάσει χρόνια από τότε που τις μάθατε.
1. Πώς σας επηρέασαν οι Βιβλικές διδασκαλίες όταν γνωρίσατε την αλήθεια;
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ Βιβλικές διδασκαλίες έχουν αλλάξει τη ζωή μας. Για παράδειγμα, όταν μάθαμε ότι το όνομα του Θεού είναι Ιεχωβά, κάναμε το πρώτο βήμα για να γίνουμε φίλοι του. (Ησ. 42:8) Όταν μάθαμε ποια είναι πραγματικά η κατάσταση των νεκρών, πάψαμε να αναρωτιόμαστε αν υποφέρουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα που έχουν πεθάνει. (Εκκλ. 9:10) Και όταν μάθαμε την υπόσχεση του Θεού για τον Παράδεισο στη γη, πάψαμε να ανησυχούμε για το μέλλον μας. Πειστήκαμε ότι η ζωή μας θα μπορούσε να διαρκέσει, όχι μόνο λίγο—70 ή 80 χρόνια—αλλά για πάντα.—Ψαλμ. 37:29· 90:10.
2. Πώς δείχνουν τα εδάφια 2 Πέτρου 1:12, 13 ότι ακόμα και ώριμοι Χριστιανοί ωφελούνται από τις βασικές Βιβλικές διδασκαλίες;
2 Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένες τις βασικές Βιβλικές διδασκαλίες. Στη δεύτερη επιστολή του, ο απόστολος Πέτρος έγραψε σε Χριστιανούς που ήταν «καλά εδραιωμένοι στην αλήθεια». (Διαβάστε 2 Πέτρου 1:12, 13) Τώρα όμως αντιμετώπιζαν πνευματικούς κινδύνους εντός της εκκλησίας, μεταξύ άλλων ψευδοδιδασκάλους και ασεβείς ανθρώπους. (2 Πέτρ. 2:1-3) Ο Πέτρος ήθελε να ενισχύσει τους αδελφούς και τις αδελφές του για να τους βοηθήσει να αντισταθούν σε αυτές τις απειλές. Γι’ αυτό, τους υπενθύμισε κάποιες από τις διδασκαλίες που είχαν ήδη μάθει. Αυτές οι διδασκαλίες θα τους βοηθούσαν να κρατήσουν την ακεραιότητά τους μέχρι το τέλος.
3. Δείξτε με παράδειγμα γιατί πρέπει όλοι οι Χριστιανοί να συνεχίσουν να στοχάζονται τις βασικές Βιβλικές διδασκαλίες.
3 Καθώς ωριμάζουμε ως Χριστιανοί, ίσως είμαστε σε θέση να αντλούμε καινούρια διδάγματα από τις βασικές Βιβλικές διδασκαλίες. Για παράδειγμα: Ένας επιδέξιος μάγειρας και ένας αρχάριος ίσως χρησιμοποιούν τα ίδια βασικά υλικά όταν ετοιμάζουν ένα φαγητό. Αλλά με τον καιρό, ο έμπειρος σεφ έχει μάθει να αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό αυτά τα υλικά και να τα μαγειρεύει με καινούριους και ενδιαφέροντες τρόπους. Παρόμοια, οι παλαίμαχοι υπηρέτες του Ιεχωβά και οι καινούριοι σπουδαστές μπορεί να βλέπουν τις βασικές Βιβλικές αλήθειες από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι περιστάσεις μας ή τα προνόμια υπηρεσίας μας πιθανώς έχουν αλλάξει από τότε που βαφτιστήκαμε. Όταν εφαρμόζουμε στις τωρινές μας περιστάσεις τις διδασκαλίες που μάθαμε πριν από πολύ καιρό, ίσως ανακαλύπτουμε καινούρια και πρακτικά διδάγματα. Ας δούμε τι μπορούν να μάθουν οι ώριμοι Χριστιανοί από τρεις βασικές Βιβλικές διδασκαλίες.
Ο ΙΕΧΩΒΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ
4. Πώς μας έχει επηρεάσει η γνώση ότι ο Ιεχωβά είναι ο Δημιουργός;
4 «Εκείνος που κατασκεύασε τα πάντα είναι ο Θεός». (Εβρ. 3:4) Ξέρουμε ότι ο πλανήτης μας και η ζωή που υπάρχει σε αυτόν είναι έργο ενός πάνσοφου και παντοδύναμου Δημιουργού. Εκείνος μας δημιούργησε, οπότε μας γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Επιπρόσθετα, νοιάζεται για εμάς. Ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για εμάς. Η γνώση αυτής της απλής αλήθειας, ότι ο Ιεχωβά είναι ο Δημιουργός, μας έχει επηρεάσει βαθιά, έχει δώσει πραγματικό νόημα και σκοπό στη ζωή μας.
5. Ποια αλήθεια μπορεί να μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε ταπεινοφροσύνη; (Ησαΐας 45:9-12)
5 Η αλήθεια ότι ο Ιεχωβά είναι ο Δημιουργός μπορεί να μας διδάξει ένα μάθημα ταπεινοφροσύνης. Όταν ο Ιώβ επικεντρώθηκε υπερβολικά στον εαυτό του και σε άλλους ανθρώπους, ο Ιεχωβά τού υπενθύμισε ότι Εκείνος είναι ο παντοδύναμος Δημιουργός. (Ιώβ 38:1-4) Αυτή η υπενθύμιση βοήθησε τον Ιώβ να διακρίνει ότι οι οδοί του Θεού είναι ανώτερες από του ανθρώπου. Σε αρμονία με αυτό, ο προφήτης Ησαΐας έγραψε αργότερα: «Θα πει ο πηλός στον Αγγειοπλάστη: “Τι φτιάχνεις;”»—Διαβάστε Ησαΐας 45:9-12.
6. Σε ποια περίπτωση θα ήταν ωφέλιμο να συλλογιστούμε την εξυψωμένη θέση που κατέχει ο Ιεχωβά ως ο Δημιουργός μας; (Βλέπε επίσης εικόνες.)
6 Καθώς ένας Χριστιανός αποκτάει πείρα, μπορεί να αρχίσει να στηρίζεται υπερβολικά στις δικές του απόψεις αντί να αποβλέπει στον Ιεχωβά και στον Λόγο Του για καθοδηγία. (Ιώβ 37:23, 24) Αλλά τι θα συμβεί αν κάνει βαθιές σκέψεις για την ασύγκριτη σοφία και τη μεγαλειότητα του Δημιουργού του; (Ησ. 40:22· 55:8, 9) Αυτή η θεμελιώδης αλήθεια θα τον βοηθήσει να παραμείνει ταπεινός και να βλέπει τις δικές του ιδέες στη σωστή τους διάσταση.
Τι θα μας βοηθάει να διατηρούμε τη σωστή άποψη για τις ιδέες μας; (Βλέπε παράγραφο 6)d
7. Τι έκανε η Ραχέλα για να μπορέσει να αποδεχτεί μια αλλαγή στην οργανωτική κατεύθυνση;
7 Η Ραχέλα, που ζει στη Σλοβενία, διαπίστωσε ότι ο στοχασμός για τον Δημιουργό της τη βοήθησε να αποδεχτεί μια αλλαγή στην οργανωτική κατεύθυνση. Η ίδια παραδέχεται: «Κάποιες φορές, δεν μου ήταν εύκολο να αποδεχτώ τις αποφάσεις εκείνων που ασκούν την ηγεσία. Για παράδειγμα, παρακολούθησα την Ενημέρωση από το Κυβερνών Σώμα 2023 #8, αλλά και πάλι έπαθα σοκ την πρώτη φορά που είδα έναν αδελφό με μούσι να κάνει ομιλία. Προσευχήθηκα λοιπόν στον Ιεχωβά να με βοηθήσει να προσαρμοστώ σε αυτή την αλλαγή». Η Ραχέλα αναγνώρισε ότι ο Ιεχωβά, ως ο Δημιουργός του ουρανού και της γης, είναι απόλυτα ικανός να οδηγεί την οργάνωσή του στη σωστή κατεύθυνση. Αν δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε σε μια νέα κατανόηση ή να αποδεχτείτε κάποια νέα κατεύθυνση, στοχαστείτε ταπεινά την ανώτερη σοφία και δύναμη του Δημιουργού μας.—Ρωμ. 11:33-36.
ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ
8. Πώς έχουμε ωφεληθεί από το ότι μάθαμε γιατί επιτρέπει ο Θεός τα βάσανα;
8 Γιατί επιτρέπει ο Θεός τα βάσανα; Κάποιοι που δεν έχουν καταφέρει να βρουν την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχουν θυμώσει με τον Θεό ή έχουν συμπεράνει ότι δεν υπάρχει! (Παρ. 19:3) Εσείς όμως έχετε μάθει ότι τα βάσανα τα έχει προξενήσει η κληρονομημένη αμαρτία και η ατέλεια, όχι ο Ιεχωβά. Έχετε μάθει επίσης ότι η μακροθυμία του Ιεχωβά έχει επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να τον γνωρίσουν και να μάθουν πώς θα τερματίσει οριστικά τα βάσανα. (2 Πέτρ. 3:9, 15) Αυτές οι αλήθειες σάς έχουν καθησυχάσει και σας έχουν φέρει πιο κοντά στον Ιεχωβά.
9. Σε ποια κατάσταση είναι καλό να συλλογιζόμαστε τους λόγους για τους οποίους ο Ιεχωβά επιτρέπει τα βάσανα;
9 Ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζεται να είμαστε μακρόθυμοι ενόσω περιμένουμε να τερματίσει ο Ιεχωβά τα παθήματα. Ωστόσο, όταν εμείς ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα βιώνουμε στενοχώριες, αδικίες ή απώλειες, ίσως αναρωτιόμαστε γιατί ο Ιεχωβά δεν αναλαμβάνει δράση γρηγορότερα. (Αββακ. 1:2, 3) Σε τέτοιες στιγμές, είναι σοφό να συλλογιζόμαστε τους λόγους για τους οποίους ο Ιεχωβά επιτρέπει να υποφέρουν οι δίκαιοι.a (Ψαλμ. 34:19) Μπορούμε επίσης να συλλογιζόμαστε τον σκοπό του Ιεχωβά να τερματίσει τα βάσανα μια για πάντα.
10. Πώς υπομένει η Αν την απώλεια της μητέρας της;
10 Η αλήθεια για τα βάσανα μπορεί να μας βοηθήσει να υπομείνουμε. Η Αν, που ζει στο νησί Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό, αφηγείται: «Η απώλεια της μητέρας μου πριν από μερικά χρόνια με γέμισε θλίψη. Ωστόσο, υπενθυμίζω τακτικά στον εαυτό μου ότι δεν ευθύνεται ο Ιεχωβά για τα βάσανα. Εκείνος αδημονεί να μας απαλλάξει από όλα τα βάσανα και να αναστήσει τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ο στοχασμός γύρω από αυτές τις αλήθειες μού δίνει τέτοια ειρήνη διάνοιας που συχνά εκπλήσσει και εμένα την ίδια».
11. Πώς μας βοηθούν να συνεχίσουμε να κηρύττουμε οι λόγοι για τους οποίους ο Ιεχωβά επιτρέπει τα βάσανα;
11 Επιπρόσθετα, η αλήθεια για τα παθήματα μας υποκινεί να συνεχίσουμε να κηρύττουμε. Αφού εξήγησε ότι η μακροθυμία του Ιεχωβά σημαίνει σωτηρία για όσους μετανοούν, ο Πέτρος έγραψε: «Σκεφτείτε τι είδους άτομα πρέπει να είστε εσείς όσον αφορά τις άγιες πράξεις διαγωγής και τα έργα θεοσεβούς αφοσίωσης». (2 Πέτρ. 3:11) Αυτά τα «έργα θεοσεβούς αφοσίωσης» περιλαμβάνουν και τη διακονία αγρού. Όπως ο Πατέρας μας, έτσι και εμείς αγαπάμε τους ανθρώπους. Θέλουμε να ζήσουν στον δίκαιο νέο κόσμο του Θεού. Ο Ιεχωβά δίνει μακρόθυμα στους ανθρώπους του τομέα σας την ευκαιρία να γίνουν λάτρεις του. Τι υπέροχο προνόμιο να είστε συνεργάτες του Θεού και να βοηθήσετε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να μάθουν για εκείνον προτού έρθει το τέλος!—1 Κορ. 3:9.
ΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ»
12. Πώς ωφελούμαστε γνωρίζοντας ότι ζούμε στις «τελευταίες ημέρες»;
12 Η Αγία Γραφή περιγράφει με ακρίβεια πώς θα ήταν οι άνθρωποι στις «τελευταίες ημέρες». (2 Τιμ. 3:1-5) Φτάνει να κοιτάξουμε γύρω μας για να δούμε πώς εκπληρώνεται αυτή η προφητεία. Καθώς βλέπουμε να χειροτερεύει η νοοτροπία και η συμπεριφορά των ανθρώπων, βεβαιωνόμαστε περισσότερο από ποτέ ότι ο Λόγος του Θεού είναι αξιόπιστος.—2 Τιμ. 3:13-15.
13. Σε αρμονία με την παραβολή του Ιησού που βρίσκεται στα εδάφια Λουκάς 12:15-21, τι θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε;
13 Η αλήθεια ότι ζούμε στις τελευταίες ημέρες δημιουργεί μέσα μας το αίσθημα του επείγοντος. Προσέξτε τι μαθαίνουμε για αυτό από την παραβολή του Ιησού που βρίσκεται στα εδάφια Λουκάς 12:15-21. (Διαβάστε.) Γιατί χαρακτηρίστηκε “παράλογος” ο πλούσιος άνθρωπος; Όχι επειδή ήταν εύπορος, άλλα επειδή είχε λάθος προτεραιότητες. Συσσώρευε «θησαυρούς για τον εαυτό του αλλά δεν [ήταν] πλούσιος ως προς τον Θεό». Γιατί ήταν τόσο επείγον αυτό το ζήτημα; Ο Θεός είπε σε εκείνον τον άνθρωπο: «Αυτή τη νύχτα σού ζητούν τη ζωή σου». Σήμερα, καθώς αυτό το σύστημα πραγμάτων πλησιάζει στο τέλος του, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε: «Δείχνουν οι στόχοι μου ότι έχω το αίσθημα του επείγοντος; Το δείχνουν αυτό οι στόχοι που βοηθάω τα παιδιά μου να βάλουν; Πώς χρησιμοποιώ πρωτίστως τις δυνάμεις μου, τον χρόνο μου και τους οικονομικούς μου πόρους; Για να αποκτήσω θησαυρούς για τον εαυτό μου ή για να συσσωρεύσω θησαυρούς στον ουρανό;»
14. Όπως δείχνει η εμπειρία μιας αδελφής, γιατί είναι σοφό να στοχαζόμαστε τις Βιβλικές αποδείξεις ότι ζούμε στις τελευταίες ημέρες;
14 Ολόκληρη η κοσμοθεωρία μας μπορεί να αλλάξει αν σκεφτόμαστε τις αποδείξεις που πιστοποιούν ότι ζούμε στις τελευταίες ημέρες. Αυτό συνέβη σε μια αδελφή, τη Μίκα, η οποία αφηγείται: «Όταν τελείωσα το σχολείο, ήθελα να σπουδάσω ζωολογία στο πανεπιστήμιο επειδή αγαπώ πολύ τα ζώα. Είχα επίσης τον στόχο να κάνω σκαπανικό και να υπηρετήσω εκεί όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη. Κάποιοι ώριμοι αδελφοί και αδελφές με συμβούλεψαν να σκεφτώ πολύ προσεκτικά αν θα μπορούσα ρεαλιστικά να επιδιώξω την κοσμική σταδιοδρομία που ήθελα και παράλληλα να πετύχω τους πνευματικούς μου στόχους. Μου υπενθύμισαν ότι αυτό το σύστημα σε λίγο θα καταστραφεί. Από την άλλη πλευρά, στον νέο κόσμο, θα έχω μπροστά μου μια αιωνιότητα για να μελετήσω όσα ζώα θέλω. Γι’ αυτό, επέλεξα ένα σύντομο, πρακτικό πρόγραμμα σπουδών. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να βρω δουλειά για να συντηρούμαι στο τακτικό σκαπανικό και αργότερα να μετακομίσω στον Ισημερινό, όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη». Η Μίκα και ο σύζυγός της υπηρετούν τώρα στο έργο περιοχής σε εκείνη τη χώρα.
15. Πώς μπορεί να ανταποκριθούν αργότερα κάποιοι άνθρωποι που τώρα απορρίπτουν τα καλά νέα; Δώστε παράδειγμα. (Βλέπε επίσης εικόνες.)
15 Δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε αν οι άνθρωποι αρχικά απορρίπτουν τα καλά νέα. Οι άνθρωποι αλλάζουν. Πάρτε για παράδειγμα τον ετεροθαλή αδελφό του Ιησού τον Ιάκωβο. Είδε τον Ιησού να μεγαλώνει, να γίνεται ο Μεσσίας και να διδάσκει όπως δεν είχε διδάξει κανένας άλλος άνθρωπος. Και όμως, χρόνια ολόκληρα, ο Ιάκωβος δεν ακολουθούσε τον Ιησού. Μόνο αφού αναστήθηκε ο Ιησούς έγινε μαθητής ο αδελφός του, και μάλιστα ζηλωτής!b (Ιωάν. 7:5· Γαλ. 2:9) Γι’ αυτό, συνεχίστε να δίνετε μαρτυρία σε συγγενείς που δεν έχουν δείξει ακόμα ενδιαφέρον. Συνεχίστε να κηρύττετε στους ανθρώπους του τομέα σας που δεν έχουν δεχτεί το άγγελμα της Βασιλείας. Μην υποτιμάτε την αξία αυτών των προσπαθειών. Να θυμάστε ότι ζούμε στις τελευταίες ημέρες, οπότε το έργο μας είναι επείγον. Αυτά που τους λέτε τώρα μπορεί να τους επηρεάσουν αργότερα, ίσως ακόμα και μετά την έναρξη της μεγάλης θλίψης.c
Τι μας υποκινεί να συνεχίσουμε να κηρύττουμε στους μη ομόπιστους συγγενείς μας; (Βλέπε παράγραφο 15)e
ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
16. Πώς έχετε ωφεληθεί από τις υπενθυμίσεις του Ιεχωβά; (Βλέπε επίσης το πλαίσιο «Να τα Χρησιμοποιείτε για να Βοηθάτε Άλλους».)
16 Μέρος της πνευματικής τροφής που λαβαίνουμε ετοιμάζεται για ανθρώπους που δεν έχουν ακούσει ποτέ τις βασικές Βιβλικές αλήθειες. Για παράδειγμα, η εβδομαδιαία μας δημόσια ομιλία, ορισμένα άρθρα και βίντεο στον ιστότοπο jw.org, καθώς και τα περιοδικά μας για το κοινό σχεδιάζονται πρωτίστως για άτομα που δεν είναι Μάρτυρες. Παρ’ όλα αυτά, ωφελούμαστε και εμείς από αυτές τις υπενθυμίσεις. Βαθαίνουν την αγάπη μας για τον Ιεχωβά, ενισχύουν την πίστη μας στον Λόγο του και μας βοηθούν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί όταν διδάσκουμε βασικές αλήθειες σε άλλους.—Ψαλμ. 19:7.
17. Σε ποιες καταστάσεις θα μπορούσατε να συλλογίζεστε βασικές Βιβλικές διδασκαλίες;
17 Ως Μάρτυρες του Ιεχωβά, ενθουσιαζόμαστε όταν διευκρινίζεται η κατανόησή μας για κάποια Βιβλική αλήθεια. Ωστόσο, είμαστε επίσης βαθιά ευγνώμονες για τις θεμελιώδεις Βιβλικές διδασκαλίες που μας έλκυσαν αρχικά στην αλήθεια. Αν μπούμε ποτέ στον πειρασμό να επιμείνουμε στη δική μας άποψη αντί να υποταχθούμε στην καθοδηγία της οργάνωσης του Ιεχωβά, ας θυμηθούμε ταπεινά ποιος κατευθύνει αυτή την οργάνωση—ο παντοδύναμος και πάνσοφος Δημιουργός. Όταν εμείς ή κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο υπομένουμε μια δοκιμασία, ας είμαστε μακρόθυμοι και ας συλλογιζόμαστε γιατί έχει επιτρέψει ο Ιεχωβά τα βάσανα. Και όταν πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο και τους πόρους μας, ας θυμόμαστε το επείγον των καιρών μας, καθώς ζούμε στις τελευταίες ημέρες. Ας συνεχίσουν οι υπενθυμίσεις του Ιεχωβά να μας ενισχύουν, να μας υποκινούν και να μας κάνουν σοφούς.
ΥΜΝΟΣ 95 Το Φως Γίνεται Λαμπρότερο
a Βλέπε το άρθρο «Γιατί Όλα τα Παθήματα θα Τερματιστούν σε Λίγο» στη Σκοπιά 15 Μαΐου 2007, σελ. 21-25.
c Βλέπε το άρθρο «Τι Ξέρουμε για τις Μελλοντικές Κρίσεις του Ιεχωβά;» στη Σκοπιά του Μαΐου 2024, άρθρο μελέτης 19.
d ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ένας πρεσβύτερος κάνει μια πρόταση με την οποία δεν συμφωνεί το πρεσβυτέριο. Αργότερα, κάτω από τον έναστρο ουρανό, ο αδελφός υποκινείται να δει τις ιδέες του στη σωστή τους διάσταση.
e ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Μια αδελφή μας στην προσωπική της μελέτη εξετάζει αποδείξεις που πιστοποιούν ότι ζούμε στις τελευταίες ημέρες. Αυτό την ωθεί να τηλεφωνήσει στην αδελφή της και να της δώσει μαρτυρία.