ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 22
ΥΜΝΟΣ 15 Εξυμνείτε τον Πρωτότοκο του Ιεχωβά!
Το Όνομα του Ιεχωβά—Τι Σημαίνει για τον Ιησού
«Τους γνωστοποίησα το όνομά σου και θα το γνωστοποιήσω».—ΙΩΑΝ. 17:26.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Πώς γνωστοποίησε ο Ιησούς το όνομα του Ιεχωβά και πώς έχει αγιάσει και δικαιώσει αυτό το όνομα.
1, 2. (α) Τι έκανε ο Ιησούς το τελευταίο βράδυ προτού θανατωθεί; (β) Ποια ερωτήματα θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;
ΗΤΑΝ αργά το βράδυ της Πέμπτης 14 Νισάν του 33 Κ.Χ. Σε λίγο ο Ιησούς επρόκειτο να προδοθεί, να δικαστεί, να καταδικαστεί, να βασανιστεί και να εκτελεστεί. Τώρα βρισκόταν σε ένα ανώγειο όπου μόλις είχε ολοκληρώσει ένα ειδικό δείπνο με τους πιστούς αποστόλους του. Μετά το δείπνο, ενθάρρυνε τους αποστόλους του με μερικά αποχαιρετιστήρια λόγια. Λίγο προτού φύγουν από εκείνο το ανώγειο, ο Ιησούς έκανε μια προσευχή με πολύ βαθύ νόημα. Ο απόστολος Ιωάννης κατέγραψε αυτή την προσευχή. Βρίσκεται στο 17ο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του Ιωάννη.
2 Αυτή η προσευχή μάς αποκαλύπτει κάποια πράγματα σχετικά με τον Ιησού. Τι τον απασχολούσε εκείνη τη στιγμή; Τι ήταν σημαντικό για εκείνον σε όλη τη διάρκεια της επίγειας διακονίας του; Ας εξετάσουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
«ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ»
3. Τι είπε ο Ιησούς σχετικά με το όνομα του Ιεχωβά, και τι εννοούσε; (Ιωάννης 17:6, 26)
3 Στην προσευχή του, ο Ιησούς είπε: «Τους γνωστοποίησα το όνομά σου». Μάλιστα, ανέφερε δύο φορές ότι είχε γνωστοποιήσει το όνομα του Ιεχωβά στους μαθητές του. (Διαβάστε Ιωάννης 17:6, 26) Τι εννοούσε; Τους είχε άραγε αποκαλύψει ένα όνομα που δεν ήξεραν; Οι μαθητές του Ιησού ήταν Ιουδαίοι, άρα ήξεραν ήδη το όνομα του Θεού, Ιεχωβά. Αυτό το όνομα εμφανιζόταν χιλιάδες φορές στις Εβραϊκές Γραφές. Επομένως, ο Ιησούς δεν αναφερόταν στο προσωπικό όνομα του Θεού αλλά στα όσα αντιπροσώπευε αυτό το όνομα. Ο Ιησούς είχε γνωστοποιήσει το Πρόσωπο που φέρει το όνομα Ιεχωβά. Αυτό σήμαινε ότι μεταξύ άλλων γνωστοποίησε τους σκοπούς του Ιεχωβά, τα έργα του και τις ιδιότητές του. Ο Ιησούς το έκανε αυτό όπως δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει κανένας άλλος.
4, 5. (α) Δείξτε με παράδειγμα τι σημαίνει να γνωρίσουμε το όνομα ενός ατόμου (β) Με ποιον τρόπο γνώρισαν οι μαθητές του Ιησού το όνομα του Ιεχωβά;
4 Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι στην εκκλησία σας υπάρχει ένας πρεσβύτερος που τον λένε Γιώργο και είναι χειρουργός. Γνωρίζετε αυτόν τον αδελφό εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά κάποια μέρα σάς προκύπτει ένα επείγον πρόβλημα υγείας. Μεταφέρεστε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου εργάζεται αυτός ο αδελφός, και εκείνος με τις ιατρικές του ικανότητες σώζει τη ζωή σας. Δεν αποκτά τώρα το όνομα αυτού του αδελφού περισσότερη σημασία για εσάς; Και βέβαια! Από εδώ και μπρος, ο Γιώργος δεν θα είναι απλώς και μόνο ο πρεσβύτερος που γνωρίζετε. Θα είναι επίσης ο χειρουργός που σας έσωσε τη ζωή.
5 Παρόμοια, οι μαθητές του Ιησού ήξεραν ήδη το όνομα του Ιεχωβά. Αλλά αυτό το όνομα απέκτησε μεγαλύτερη σημασία για εκείνους ως αποτέλεσμα της διακονίας του Ιησού. Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή ο Ιησούς αντανακλούσε την προσωπικότητα του Πατέρα του με όλα όσα έλεγε και έκανε. Έτσι οι απόστολοι “γνώρισαν” τον Ιεχωβά καλύτερα ακούγοντας τον τρόπο με τον οποίο δίδασκε ο Ιησούς και παρατηρώντας τη συμπεριφορά του προς τους άλλους.—Ιωάν. 14:9· 17:3.
«ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΣΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ»
6. Με ποια έννοια έδωσε ο Ιεχωβά στον Ιησού το όνομά Του; (Ιωάννης 17:11, 12)
6 Στην προσευχή του, ο Ιησούς υπέβαλε το εξής αίτημα σχετικά με τους μαθητές του: «Φύλαξέ τους για χάρη του ονόματός σου το οποίο μου έχεις δώσει». (Διαβάστε Ιωάννης 17:11, 12) Σημαίνει μήπως αυτό ότι στο εξής ο Ιησούς θα λεγόταν Ιεχωβά; Όχι. Προσέξτε πως, όταν ο Ιησούς στην προσευχή του αναφέρθηκε στο όνομα του Ιεχωβά, είπε «για χάρη του ονόματός σου». Άρα το όνομα του Ιεχωβά δεν έγινε προσωπικό όνομα του Ιησού. Τι εννοούσε λοιπόν ο Ιησούς όταν είπε ότι του είχε δοθεί το όνομα του Θεού; Πρώτα από όλα, ο Ιησούς ήταν ο εκπρόσωπος του Ιεχωβά. Ήρθε εξ ονόματος του Πατέρα του και έκανε δυναμικά έργα στο όνομά του. (Ιωάν. 5:43· 10:25) Επιπρόσθετα, το όνομα Ιησούς σημαίνει «ο Ιεχωβά είναι σωτηρία». Ναι, το θεϊκό όνομα συνδεόταν στενά με το όνομα του Ιησού.
7. Δείξτε με παράδειγμα γιατί ο Ιησούς μπορούσε να μιλάει εξ ονόματος του Ιεχωβά.
7 Προσέξτε ένα παράδειγμα. Ένας πρέσβης εκπροσωπεί κάποιον κυβερνήτη, οπότε μπορεί να μιλάει εξ ονόματος του κυβερνήτη. Επομένως, τα λόγια του πρέσβη έχουν την ίδια βαρύτητα με τα λόγια του κυβερνήτη. Παρόμοια, ο Ιησούς εκπροσωπούσε τον Ιεχωβά και μιλούσε στους ανθρώπους εξ ονόματός του.—Ματθ. 21:9· Λουκ. 13:35.
8. Με ποια έννοια ενεργούσε ο Ιησούς εξ ονόματος του Ιεχωβά προτού έρθει στη γη; (Έξοδος 23:20, 21)
8 Στην Αγία Γραφή, ο Ιησούς αποκαλείται ο Λόγος. Με αυτή την ιδιότητα, έχει υπηρετήσει ως εκπρόσωπος του Ιεχωβά μεταδίδοντας πληροφορίες και οδηγίες σε άλλους πνευματικούς γιους του Θεού καθώς και σε ανθρώπους. (Ιωάν. 1:1-3) Πιθανότατα, ο Ιησούς ήταν ο άγγελος τον οποίο έστειλε ο Ιεχωβά να φροντίζει τους Ισραηλίτες τον καιρό της Εξόδου. Όταν πρόσταξε τους Ισραηλίτες να υπακούν σε εκείνον τον άγγελο, ο Ιεχωβά είπε: «Επειδή ενεργεί εξ ονόματός μου».a (Διαβάστε Έξοδος 23:20, 21) Με αυτά τα λόγια, ο Ιεχωβά έδειξε καθαρά ότι ο Ιησούς τον εκπροσωπεί. Ο Ιησούς είναι το κύριο πρόσωπο που υποστηρίζει και αγιάζει το όνομα του Πατέρα του.
«ΠΑΤΕΡΑ, ΔΟΞΑΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ»
9. Πόσο σημαντικό ήταν για τον Ιησού το όνομα του Ιεχωβά; Εξηγήστε.
9 Όπως μόλις είδαμε, ακόμα και προτού έρθει ο Ιησούς στη γη, το όνομα του Ιεχωβά είχε ύψιστη σημασία για αυτόν. Να γιατί το όνομα του Ιεχωβά συνδεόταν στενά με οτιδήποτε έκανε ο Ιησούς ενόσω ήταν στη γη! Προς το τέλος της διακονίας του, ο Ιησούς παρακάλεσε τον Ιεχωβά: «Πατέρα, δόξασε το όνομά σου». Αμέσως, ο Πατέρας του απάντησε με βροντερή φωνή από τον ουρανό: «Το δόξασα και θα το δοξάσω πάλι».—Ιωάν. 12:28.
10, 11. (α) Πώς δόξασε ο Ιησούς το όνομα του Ιεχωβά; (Βλέπε επίσης εικόνα.) (β) Γιατί χρειάζεται να αγιαστεί και να δικαιωθεί το όνομα του Ιεχωβά;
10 Και ο Ιησούς δόξασε το όνομα του Πατέρα του. Πώς; Ένας τρόπος ήταν με το να αποκαλύπτει στους άλλους τις εκπληκτικές ιδιότητες και πράξεις του Πατέρα του. Ωστόσο, η ενδόξαση αυτού του ονόματος περιλάμβανε περισσότερα. Το όνομα του Ιεχωβά χρειαζόταν να αγιαστεί και η υπόληψή του να δικαιωθεί. Ο Ιησούς έδειξε πόσο σημαντικό ήταν αυτό όταν δίδαξε στους ακολούθους του την υποδειγματική προσευχή. Είπε: «Πατέρα μας που είσαι στους ουρανούς, ας αγιαστεί το όνομά σου».—Ματθ. 6:9.
11 Γιατί χρειάζεται να αγιαστεί και να δικαιωθεί το όνομα του Ιεχωβά; Επειδή στον κήπο της Εδέμ, ο Σατανάς ο Διάβολος ατίμασε και συκοφάντησε τον Ιεχωβά Θεό. Ο Σατανάς ισχυρίστηκε ότι ο Ιεχωβά ήταν ψεύτης και ότι στερούσε κάτι καλό από τον Αδάμ και την Εύα. (Γέν. 3:1-5) Ο Σατανάς υπαινίχθηκε επίσης ότι ο τρόπος ενέργειας του Ιεχωβά δεν ήταν σωστός. Οι ψευδείς κατηγορίες του Σατανά αποτελούσαν κατά μέτωπο επίθεση στην υπόληψη του Ιεχωβά, δηλαδή στο όνομά του. Αργότερα, στις ημέρες του Ιώβ, ο Σατανάς ισχυρίστηκε ότι εκείνοι που υπηρετούν τον Ιεχωβά το κάνουν αυτό μόνο και μόνο για να κερδίσουν κάτι από Εκείνον. Επιπλέον, αυτός ο συκοφάντης ισχυρίστηκε ότι κανένας άνθρωπος δεν αγαπάει αληθινά τον Ιεχωβά τόσο πολύ ώστε να συνεχίσει να τον υπηρετεί αν αντιμετωπίσει δοκιμασίες. (Ιώβ 1:9-11· 2:4) Χρειαζόταν χρόνος για να αποδειχτεί ποιος ήταν ο ψεύτης, ο Ιεχωβά ή ο Σατανάς.
Ο Ιησούς δίδαξε στους ακολούθους του πόσο σημαντικός είναι ο αγιασμός του ονόματος του Θεού (Βλέπε παράγραφο 10)
«ΠΑΡΑΔΙΔΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ»
12. Τι ήταν πρόθυμος να κάνει ο Ιησούς λόγω της αγάπης του για το όνομα του Ιεχωβά;
12 Λόγω της αγάπης του για τον Ιεχωβά, ο Ιησούς ήθελε να κάνει ό,τι μπορούσε για να αγιάσει και να δικαιώσει το όνομά Του. «Παραδίδω τη ζωή μου», είπε. (Ιωάν. 10:17, 18) Ναι, ήταν διατεθειμένος ακόμα και να πεθάνει για το όνομα του Ιεχωβά.b Οι πρώτοι δύο τέλειοι άνθρωποι, ο Αδάμ και η Εύα, γύρισαν την πλάτη στον Ιεχωβά και τάχθηκαν με τον Σατανά. Αντίθετα, ο Ιησούς ήταν πρόθυμος να έρθει στη γη και να αποδείξει την αγάπη του για τον Ιεχωβά. Το έκανε αυτό ζώντας μια ζωή τέλειας ακεραιότητας. (Εβρ. 4:15· 5:7-10) Διατήρησε την ακεραιότητά του στη διάρκεια της ζωής του, μέχρι τον θάνατό του σε ξύλο βασανισμού. (Εβρ. 12:2) Με αυτόν τον τρόπο, απέδειξε την αγάπη του για τον Ιεχωβά και για το όνομά Του.
13. Γιατί ήταν ο Ιησούς ο πιο κατάλληλος για να αποδείξει τον Σατανά ψεύτη; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
13 Με την πορεία της ζωής του, ο Ιησούς απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Σατανάς είναι ο ψεύτης, όχι ο Ιεχωβά! (Ιωάν. 8:44) Ο Ιησούς γνώριζε τον Ιεχωβά καλύτερα από ό,τι τον γνώριζε οποιοσδήποτε άλλος είχε ζήσει ποτέ. Αν υπήρχε έστω και ίχνος αλήθειας στις κατηγορίες του Σατανά εναντίον του Ιεχωβά, ο Ιησούς θα το ήξερε. Αλλά εκείνος υπερασπιζόταν σταθερά την υπόληψη του Ιεχωβά, δηλαδή το όνομά του. Ακόμα και όταν φάνηκε πως ο Ιεχωβά τον είχε εγκαταλείψει, ο Ιησούς προτίμησε να πεθάνει πιστός παρά να γυρίσει την πλάτη στον στοργικό του Πατέρα.—Ματθ. 27:46.
Η πορεία της ζωής του Ιησού απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Σατανάς είναι ο ψεύτης, όχι ο Ιεχωβά! (Βλέπε παράγραφο 13)
«ΣΕ ΔΟΞΑΣΑ . . . ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ»
14. Πώς αντάμειψε ο Ιεχωβά την πιστότητα του Ιησού;
14 Στην προσευχή που έκανε το βράδυ προτού πεθάνει, ο Ιησούς μπορούσε να πει: «Σε δόξασα . . . έχοντας τελειώσει το έργο που μου έδωσες να κάνω». Ήταν βέβαιος ότι ο Ιεχωβά θα τον αντάμειβε για την πιστότητά του. (Ιωάν. 17:4, 5) Η εμπιστοσύνη του στον Πατέρα του δεν ήταν άτοπη. Ο Ιεχωβά δεν τον άφησε στον τάφο. (Πράξ. 2:23, 24) Τον ανέστησε και του έδωσε ανώτερη θέση στον ουρανό. (Φιλιπ. 2:8, 9) Τελικά, ο Ιησούς άρχισε να κυβερνάει ως Βασιλιάς της Βασιλείας του Θεού. Τι θα επιτελούσε αυτή η Βασιλεία; Το δεύτερο μέρος της υποδειγματικής προσευχής μάς λέει: «Ας έρθει η Βασιλεία σου. Ας γίνει το θέλημά σου [δηλαδή το θέλημα του Ιεχωβά], όπως στον ουρανό, έτσι και στη γη».—Ματθ. 6:10.
15. Τι άλλο θα επιτελέσει ο Ιησούς;
15 Στο κοντινό μέλλον, ο Ιησούς θα πολεμήσει τους εχθρούς του Θεού και θα καταστρέψει τους ασεβείς στον Αρμαγεδδώνα. (Αποκ. 16:14, 16· 19:11-16) Σύντομα έπειτα από αυτό, θα ρίξει τον Σατανά «στην άβυσσο», μια κατάσταση αδράνειας όμοια με θάνατο. (Αποκ. 20:1-3) Ο Ιησούς θα αποκαταστήσει την ειρήνη και θα επαναφέρει τους ανθρώπους στην τελειότητα κατά τη διάρκεια της Χιλιετούς Βασιλείας του. Θα αναστήσει τους νεκρούς. Θα κάνει ολόκληρη τη γη παράδεισο. Ο σκοπός του Ιεχωβά θα επιτελεστεί!—Αποκ. 21:1-4.
16. Τι θα έχει επιτελεστεί στο τέλος της Χιλιετούς Βασιλείας;
16 Ποια κατάσταση θα επικρατεί στο τέλος της Χιλιετούς Βασιλείας; Οι άνθρωποι δεν θα είναι πια αμαρτωλοί και ατελείς. Δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητούν συγχώρηση των αμαρτιών τους με βάση το λύτρο ούτε θα χρειάζονται μεσίτη ή ιερατείο. Και «ο τελευταίος εχθρός, ο [Αδαμιαίος] θάνατος, θα [έχει] εκμηδενιστεί». Οι τάφοι θα είναι άδειοι. Οι νεκροί θα έχουν επανέλθει στη ζωή. Όλοι στη γη θα είναι τέλειοι.—1 Κορ. 15:25, 26.
17, 18. (α) Τι θα συμβεί στο τέλος της Χιλιετούς Βασιλείας; (β) Τι θα κάνει ο Ιησούς όταν έρθει ο καιρός να ολοκληρώσει τη διακυβέρνησή του; (1 Κορινθίους 15:24, 28) (Βλέπε επίσης εικόνα.)
17 Τι άλλο θα συμβεί στο τέλος της Χιλιετούς Βασιλείας; Κάτι πολύ ξεχωριστό. Το ζήτημα που περιλαμβάνει τον αγιασμό του ονόματος του Ιεχωβά θα κλείσει οριστικά. Πώς; Στον κήπο της Εδέμ, ο Σατανάς ισχυρίστηκε πως ο Ιεχωβά είναι ψεύτης και πως δεν κυβερνάει την ανθρωπότητα από αγάπη. Από τότε, το όνομά του έχει αγιαστεί ξανά και ξανά από εκείνους που τον τιμούν και τον σέβονται. Επομένως, στο τέλος της Χιλιετούς Βασιλείας, η υπόληψη του Ιεχωβά θα έχει δικαιωθεί πλήρως. Θα έχει αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Ιεχωβά είναι στοργικός ουράνιος Πατέρας.
18 Οι ισχυρισμοί του Σατανά θα αποδειχτούν τελικά ψευδείς μια για πάντα. Τι θα κάνει ο Ιησούς όταν έρθει ο καιρός να ολοκληρώσει τη διακυβέρνησή του; Μήπως θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Σατανά και θα στασιάσει εναντίον του Ιεχωβά; Όχι! (Διαβάστε 1 Κορινθίους 15:24, 28) Ο Ιησούς θα παραδώσει τη Βασιλεία στον Πατέρα του. Θα υποταχθεί στη διακυβέρνησή του. Ναι, ανόμοια με τον Σατανά, ο Ιησούς είναι πρόθυμος να παραδώσει τα πάντα λόγω της αγάπης του για τον Ιεχωβά.
Ο Ιησούς παραδίδει πρόθυμα τη Βασιλεία στον Ιεχωβά στο τέλος της Χιλιετούς Βασιλείας του (Βλέπε παράγραφο 18)
19. Τι σημαίνει για τον Ιησού το όνομα του Ιεχωβά;
19 Να γιατί ο Ιεχωβά ήταν πρόθυμος να δώσει στον Ιησού το όνομά Του. Ο Ιησούς έχει αποδειχτεί τέλειος εκπρόσωπος του Πατέρα του. Τι σημαίνει λοιπόν για τον Ιησού το όνομα του Ιεχωβά; Σημαίνει τα πάντα για αυτόν. Ήταν διατεθειμένος να πεθάνει για αυτό το όνομα, και θα είναι πρόθυμος να παραδώσει τα πάντα στον Πατέρα του στο τέλος της Χιλιετούς Βασιλείας. Πώς μπορούμε να μιμούμαστε το παράδειγμα του Ιησού; Θα εξετάσουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα στο επόμενο άρθρο.
ΥΜΝΟΣ 16 Εξυμνείτε τον Ιεχωβά για τον Χρισμένο Γιο Του
a Κατά καιρούς, και κάποιοι άγγελοι έχουν εκπροσωπήσει τον Ιεχωβά μεταδίδοντας αγγέλματα εξ ονόματός του. Να γιατί υπάρχουν περιπτώσεις στην Αγία Γραφή όπου αναφέρεται πως μιλάει ο Ιεχωβά ενώ στην πραγματικότητα ένας άγγελος μιλάει εκ μέρους του. (Γέν. 18:1-33) Παρότι οι Γραφές λένε ότι ο Μωυσής έλαβε τον Νόμο από τον Ιεχωβά, άλλα εδάφια αποκαλύπτουν ότι ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε αγγέλους για να διαβιβάσουν τον Νόμο εξ ονόματός του.—Λευιτ. 27:34· Πράξ. 7:38, 53· Γαλ. 3:19· Εβρ. 2:2-4.
b Ο θάνατος του Ιησού άνοιξε επίσης τον δρόμο για να αποκτήσει η ανθρωπότητα αιώνια ζωή.