ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 28
ΥΜΝΟΣ 88 Μάθε μου τις Οδούς Σου
Γιατί Χρειάζεται να Ζητάμε Συμβουλή;
«Η σοφία ανήκει σε εκείνους που ζητούν συμβουλή».—ΠΑΡ. 13:10.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Τι πρέπει να κάνουμε για να ωφελούμαστε πλήρως από τις συμβουλές που λαβαίνουμε.
1. Τι μπορούμε να κάνουμε για να παίρνουμε σοφές αποφάσεις και για να έχουν επιτυχία τα σχέδιά μας; (Παροιμίες 13:10· 15:22)
ΟΛΟΙ θέλουμε να παίρνουμε σοφές αποφάσεις, καθώς και να έχουν επιτυχία τα σχέδιά μας. Ο Λόγος του Θεού μάς λέει πώς μπορούμε να πετύχουμε και τους δύο αυτούς στόχους.—Διαβάστε Παροιμίες 13:10· 15:22.
2. Τι υπόσχεται ο Ιεχωβά να κάνει για εμάς;
2 Βέβαια, ο Πατέρας μας, ο Ιεχωβά, είναι εκείνος που μπορεί να μας δώσει τις σοφότερες συμβουλές. Ο Ιεχωβά υπόσχεται να μας βοηθήσει, λέγοντας: «Θα σου δώσω συμβουλή έχοντας το μάτι μου στραμμένο πάνω σου». (Ψαλμ. 32:8) Όπως δείχνει αυτή η δήλωση, ο Ιεχωβά δεν περιορίζεται στο να μας δίνει συμβουλές—εκδηλώνει προσωπικό ενδιαφέρον για εμάς και μας βοηθάει να εφαρμόσουμε τις συμβουλές του.
3. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;
3 Σε αυτό το άρθρο, θα χρησιμοποιήσουμε τον Λόγο του Θεού για να βρούμε τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα: (1) Ποιες ιδιότητες πρέπει να έχω προκειμένου να ωφελούμαι από τις καλές συμβουλές; (2) Ποιος μπορεί να μου δώσει καλές συμβουλές; (3) Πώς μπορώ να έχω ανοιχτή διάνοια και καρδιά; (4) Γιατί δεν πρέπει να ζητάω από άλλους να παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό μου;
ΠΟΙΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ;
4. Ποιες ιδιότητες πρέπει να έχουμε για να ωφελούμαστε από τις καλές συμβουλές;
4 Για να ωφελούμαστε από τις καλές συμβουλές, πρέπει να είμαστε ταπεινοί και μετριόφρονες. Χρειάζεται να αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να μην έχουμε την πείρα ή τη γνώση που απαιτείται για να κάνουμε μόνοι μας μια σοφή επιλογή σε κάποιο ζήτημα. Αν δεν έχουμε ταπεινοφροσύνη και μετριοφροσύνη, ο Ιεχωβά δεν θα μπορέσει να μας βοηθήσει. Τότε οποιαδήποτε συμβουλή λάβουμε διαβάζοντας τον Λόγο του Θεού μπορεί να μπει από το ένα μας αφτί και να βγει από το άλλο. (Μιχ. 6:8· 1 Πέτρ. 5:5) Αν όμως είμαστε ταπεινοί και μετριόφρονες, θα αφομοιώσουμε αμέσως τις Βιβλικές συμβουλές που θα ακούσουμε και θα ωφεληθούμε από αυτές.
5. Ποια επιτεύγματα του βασιλιά Δαβίδ θα μπορούσαν να τον είχαν κάνει υπερήφανο;
5 Σκεφτείτε τι μπορούμε να μάθουμε από το παράδειγμα του βασιλιά Δαβίδ. Τα επιτεύγματά του θα μπορούσαν να τον είχαν κάνει υπερήφανο. Πολύ προτού ανέλθει στον θρόνο, φημιζόταν για τις μουσικές του ικανότητες. Του ζητήθηκε μάλιστα να παίζει μουσική για τον βασιλιά. (1 Σαμ. 16:18, 19) Όταν ο Ιεχωβά τον έχρισε ως τον επόμενο βασιλιά, άρχισε να του δίνει δύναμη με το άγιο πνεύμα Του. (1 Σαμ. 16:11-13) Ο Δαβίδ ήταν δημοφιλής στον λαό του Ισραήλ επειδή νικούσε τους εχθρούς τους, όπως τον Φιλισταίο γίγαντα Γολιάθ. (1 Σαμ. 17:37, 50· 18:7) Αν ένας υπερήφανος άνθρωπος είχε πετύχει τόσο σπουδαία πράγματα, θα μπορούσε να νομίζει ότι δεν χρειάζεται να δέχεται συμβουλές από άλλους. Αλλά ο Δαβίδ δεν ήταν έτσι.
6. Πώς ξέρουμε ότι ο Δαβίδ δεχόταν ευχαρίστως συμβουλές; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
6 Αφού ο Δαβίδ έγινε βασιλιάς, συναναστρεφόταν στενά με ανθρώπους που του έδιναν συμβουλές. (1 Χρον. 27:32-34) Αυτό δεν μας εκπλήσσει, διότι ο Δαβίδ ήταν ανέκαθεν πρόθυμος να δέχεται καλές συμβουλές, και όχι μόνο από άντρες. Κάποια φορά, δέχτηκε τη συμβουλή μιας γυναίκας, της Αβιγαίας. Ο σύζυγός της, ο Νάβαλ, ήταν αγενής, αχάριστος και εγωιστής. Ο Δαβίδ όμως εφάρμοσε ταπεινά την καλή συμβουλή της Αβιγαίας και, ως αποτέλεσμα, απέφυγε ένα τρομερό λάθος.—1 Σαμ. 25:2, 3, 21-25, 32-34.
Ο βασιλιάς Δαβίδ δέχτηκε ταπεινά και εφάρμοσε τη συμβουλή της Αβιγαίας (Βλέπε παράγραφο 6)
7. Ποια διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από το παράδειγμα του Δαβίδ; (Εκκλησιαστής 4:13) (Βλέπε επίσης εικόνες.)
7 Μπορούμε να αντλήσουμε κάποια διδάγματα από τον Δαβίδ. Για παράδειγμα, ίσως έχουμε κάποια ταλέντα ή κάποιον βαθμό εξουσίας. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει ποτέ να νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα και ότι δεν χρειαζόμαστε συμβουλές. Και όπως ο Δαβίδ, έτσι και εμείς πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να ακούμε καλές συμβουλές, ανεξάρτητα από το ποιος μας τις δίνει. (Διαβάστε Εκκλησιαστής 4:13) Αν το κάνουμε αυτό, πιθανότατα θα αποφύγουμε μεγάλα λάθη που μπορούν να προξενήσουν πόνο σε εμάς και σε άλλους.
Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να δεχόμαστε καλές συμβουλές ανεξάρτητα από το ποιος μας τις δίνει (Βλέπε παράγραφο 7)c
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΚΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ;
8. Γιατί ήταν ο Ιωνάθαν σε θέση να δώσει συμβουλή στον Δαβίδ;
8 Προσέξτε ένα ακόμα δίδαγμα που μπορούμε να αντλήσουμε από το παράδειγμα του Δαβίδ. Εκείνος δεχόταν τις συμβουλές ανθρώπων που είχαν και καλή σχέση με τον Ιεχωβά και καλή κατανόηση του προβλήματος που αντιμετώπιζε εκείνη τη στιγμή. Λόγου χάρη, όταν ήθελε να μάθει αν θα μπορούσε να συμφιλιωθεί με τον βασιλιά Σαούλ, ο Δαβίδ άκουσε τη συμβουλή του Ιωνάθαν, του γιου του Σαούλ. Γιατί ήταν ο Ιωνάθαν σε θέση να του δώσει καλή συμβουλή; Επειδή αφενός είχε καλή σχέση με τον Ιεχωβά και αφετέρου ήξερε πολύ καλά τον Σαούλ. (1 Σαμ. 20:9-13) Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό το δίδαγμα;
9. Πού πρέπει να απευθυνόμαστε όταν χρειαζόμαστε κάποια συμβουλή; Εξηγήστε. (Παροιμίες 13:20)
9 Όταν χρειαζόμαστε κάποια συμβουλή, είναι καλό να απευθυνόμαστε σε κάποιον που έχει καλή σχέση με τον Ιεχωβά και πείρα στο ζήτημα που μας απασχολεί.a (Διαβάστε Παροιμίες 13:20) Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένας νεαρός αδελφός ενδιαφέρεται να βρει κατάλληλη σύζυγο. Ποιος θα μπορούσε να του δώσει καλές συμβουλές; Ένας άγαμος φίλος του ίσως να βοηθήσει αν βασίσει τις συμβουλές του σε Βιβλικές αρχές. Αλλά ο νεαρός αδελφός πιθανότατα θα λάβει πιο συγκεκριμένες και πρακτικές συμβουλές αν απευθυνθεί σε ένα πνευματικά ώριμο αντρόγυνο που τον γνωρίζει καλά και που έχει ευτυχισμένο γάμο εδώ και αρκετό καιρό.
10. Τι θα εξετάσουμε τώρα;
10 Μέχρι στιγμής, εξετάσαμε δύο ιδιότητες που πρέπει να έχουμε, καθώς και ποιος μπορεί να μας δώσει καλές συμβουλές. Ας δούμε τώρα γιατί πρέπει να έχουμε ανοιχτή διάνοια και καρδιά, καθώς και αν είναι σωστό να ζητάμε από άλλους να παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό μας.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ;
11, 12. (α) Τι μπορεί να κάνουμε μερικές φορές; (β) Τι έκανε ο βασιλιάς Ροβοάμ όταν έπρεπε να πάρει μια σημαντική απόφαση;
11 Μερικές φορές, ίσως φαίνεται ότι ένα άτομο αναζητάει συμβουλή, αλλά στην πραγματικότητα θέλει απλώς να επιβεβαιώσουν οι άλλοι μια απόφαση που έχει ήδη πάρει. Ένα τέτοιο άτομο δεν έχει στ’ αλήθεια ανοιχτή διάνοια και καρδιά. Πρέπει να διδαχτεί από την περίπτωση του βασιλιά Ροβοάμ, ένα παράδειγμα προς αποφυγή.
12 Ο Ροβοάμ διαδέχθηκε τον Σολομώντα ως βασιλιάς του Ισραήλ. Κληρονόμησε ένα έθνος που στο παρελθόν ευημερούσε, αλλά τώρα ο λαός πίστευε ότι οι υποχρεώσεις που τους είχε επιβάλει ο Σολομών ήταν υπερβολικές. Πήγαν στον Ροβοάμ και τον παρακάλεσαν να ελαφρύνει το φορτίο τους. Ο Ροβοάμ τούς ζήτησε χρόνο για να σκεφτεί την απόφασή του. Άρχισε καλά, ζητώντας τη συμβουλή των πρεσβυτέρων που είχαν υπηρετήσει τον Σολομώντα. (1 Βασ. 12:2-7) Ωστόσο, απέρριψε τη συμβουλή που του έδωσαν αυτοί οι πρεσβύτεροι. Γιατί το έκανε αυτό; Μήπως είχε ήδη αποφασίσει τι θα κάνει και έψαχνε απλώς κάποιον που θα συμφωνούσε μαζί του; Αν ναι, βρήκε αυτή την επιβεβαίωση στη συμβουλή που του έδωσαν οι νεότεροι φίλοι του. (1 Βασ. 12:8-14) Απάντησε στους υπηκόους του σύμφωνα με εκείνη τη συμβουλή. Ως αποτέλεσμα, το έθνος διαιρέθηκε και, από τότε και έπειτα, ο Ροβοάμ είχε διαρκώς προβλήματα.—1 Βασ. 12:16-19.
13. Από τι φαίνεται αν έχουμε ανοιχτή διάνοια και καρδιά;
13 Τι μπορούμε να μάθουμε από το παράδειγμα του Ροβοάμ; Όταν ζητάμε συμβουλή, πρέπει να έχουμε ανοιχτή διάνοια και καρδιά. Από τι φαίνεται αυτό; Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε: “Μήπως ζητάω συμβουλή και κατόπιν την απορρίπτω αμέσως αν δεν είναι αυτό που θέλω να ακούσω;” Προσέξτε ένα παράδειγμα.
14. Τι πρέπει να θυμόμαστε όταν λαβαίνουμε συμβουλή; Δώστε παράδειγμα. (Βλέπε επίσης εικόνα.)
14 Φανταστείτε ότι έχουν κάνει σε έναν αδελφό μια ελκυστική πρόταση για εργασία. Προτού τη δεχτεί, ζητάει τη συμβουλή ενός πρεσβυτέρου. Ο αδελφός αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εργασία θα τον αναγκάζει να βρίσκεται μακριά από την οικογένειά του για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο πρεσβύτερος υπενθυμίζει στον αδελφό τη Βιβλική αρχή ότι η κύρια ευθύνη του είναι να καλύπτει τις πνευματικές ανάγκες της οικογένειάς του. (Εφεσ. 6:4· 1 Τιμ. 5:8) Υποθέστε ότι ο αδελφός διαφωνεί αμέσως με τα λόγια του πρεσβυτέρου και ρωτάει άλλους αδελφούς για αυτό το ζήτημα ώσπου κάποιος του λέει αυτό που θέλει να ακούσει. Αναζητάει όντως συμβουλή αυτός ο αδελφός; Ή μήπως έχει ήδη πάρει την απόφασή του και ψάχνει απλώς κάποιον που θα συμφωνήσει μαζί του; Πρέπει να θυμόμαστε ότι η καρδιά μας είναι δόλια. (Ιερ. 17:9) Μερικές φορές, η συμβουλή που έχουμε περισσότερο ανάγκη είναι αυτή που θέλουμε λιγότερο να ακούσουμε.
Αναζητούμε όντως καλή συμβουλή ή ψάχνουμε απλώς κάποιον που θα συμφωνήσει μαζί μας; (Βλέπε παράγραφο 14)
ΝΑ ΖΗΤΑΩ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΟΥ;
15. Τι δεν πρέπει να κάνουμε, και γιατί;
15 Ο καθένας μας έχει την ευθύνη να παίρνει τις δικές του αποφάσεις. (Γαλ. 6:4, 5) Όπως είδαμε, ένα σοφό άτομο στρέφεται στον Λόγο του Θεού και σε ώριμους Χριστιανούς για συμβουλή προτού επιλέξει πώς θα ενεργήσει. Ωστόσο, δεν πρέπει να ζητάμε από άλλους να παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό μας. Μερικοί ίσως το κάνουν αυτό άμεσα ρωτώντας κάποιον που σέβονται: «Τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση μου;» Άλλοι ίσως το κάνουν αυτό πιο έμμεσα αντιγράφοντας ό,τι κάνει κάποιος άλλος χωρίς να μπουν οι ίδιοι στη διαδικασία να σκεφτούν το ζήτημα.
16. Ποια κατάσταση είχε δημιουργηθεί στην εκκλησία της Κορίνθου όσον αφορά το κρέας που είχε θυσιαστεί σε είδωλα, και ποιος είχε την ευθύνη να αποφασίσει αν θα έτρωγε τέτοιο κρέας; (1 Κορινθίους 8:7· 10:25, 26)
16 Σκεφτείτε την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην εκκλησία της Κορίνθου τον πρώτο αιώνα σχετικά με το κρέας που μπορεί να είχε θυσιαστεί σε είδωλα. Ο Παύλος έγραψε σε εκείνους τους Χριστιανούς: «Ξέρουμε ότι το είδωλο δεν είναι τίποτα στον κόσμο και ότι δεν υπάρχει παρά μόνο ένας Θεός». (1 Κορ. 8:4) Με αυτό υπόψη, κάποιοι στην εκκλησία αποφάσισαν ότι μπορούσαν να φάνε κρέας που ίσως είχε προσφερθεί σε κάποιο είδωλο και αργότερα πουλιόταν στην κρεαταγορά. Άλλοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να φάνε τέτοιο κρέας, γιατί αυτό θα ενοχλούσε τη συνείδησή τους. (Διαβάστε 1 Κορινθίους 8:7· 10:25, 26) Επρόκειτο για προσωπική απόφαση. Ο Παύλος δεν συμβούλεψε τους Κορινθίους ούτε να παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό των άλλων ούτε να αντιγράφουν ό,τι έκαναν οι άλλοι. Ο καθένας τους επρόκειτο να «δώσει λογαριασμό για τον εαυτό του στον Θεό».—Ρωμ. 14:10-12.
17. Τι θα μπορούσε να συμβεί αν απλώς αντιγράφουμε ό,τι κάνουν οι άλλοι; Δώστε παράδειγμα. (Βλέπε επίσης εικόνες.)
17 Πώς θα μπορούσε να προκύψει μια παρόμοια κατάσταση σήμερα; Σκεφτείτε το ζήτημα των κλασμάτων του αίματος. Κάθε Χριστιανός πρέπει να πάρει τη δική του απόφαση για το αν θα δέχεται ή θα απορρίπτει αυτά τα κλάσματα.b Ίσως δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πλήρως αυτό το ζήτημα, αλλά η λήψη αποφάσεων όπως αυτή είναι μέρος του φορτίου που πρέπει να βαστάξει ο καθένας από εμάς. (Ρωμ. 14:4) Αν αντιγράφαμε τις αποφάσεις κάποιου άλλου, αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη δική μας συνείδηση. Η συνείδησή μας εκπαιδεύεται και βελτιώνεται μόνο μέσω χρήσης. (Εβρ. 5:14) Πότε λοιπόν είναι κατάλληλο να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός ώριμου Χριστιανού; Μόνο όταν έχουμε ήδη κάνει τη δική μας έρευνα αλλά χρειαζόμαστε ακόμα βοήθεια για να καταλάβουμε πώς σχετίζονται κάποιες Βιβλικές αρχές με την κατάστασή μας.
Είναι κατάλληλο να ζητάμε συμβουλή μόνο αφού έχουμε κάνει τη δική μας έρευνα (Βλέπε παράγραφο 17)
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
18. Τι έχει κάνει ο Ιεχωβά για εμάς;
18 Ο Ιεχωβά μάς έχει δείξει μεγάλη εμπιστοσύνη επιτρέποντάς μας να παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις. Μας έχει δώσει τον Λόγο του, την Αγία Γραφή. Μας δίνει επίσης σοφούς φίλους, οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε λογικούς συλλογισμούς γύρω από Βιβλικές αρχές. Έχει εκπληρώσει την ευθύνη του ως ο Πατέρας μας. (Παρ. 3:21-23) Πώς μπορούμε να του δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας;
19. Πώς μπορούμε να δίνουμε συνεχώς χαρά στον Ιεχωβά;
19 Σκεφτείτε το εξής: Οι γονείς χαίρονται να βλέπουν τα παιδιά τους να ωριμάζουν και να γίνονται στοχαστικοί, σοφοί και χρήσιμοι υπηρέτες του Ιεχωβά. Παρόμοια, ο Ιεχωβά χαίρεται όταν μας βλέπει να ωριμάζουμε πνευματικά, να ζητάμε συμβουλή και να παίρνουμε αποφάσεις που τον τιμούν.
ΥΜΝΟΣ 127 Το Άτομο που Πρέπει να Είμαι
a Μερικές φορές, είναι σοφό να συμβουλεύονται οι Χριστιανοί άτομα που δεν λατρεύουν τον Ιεχωβά όσον αφορά οικονομικά, ιατρικά ή άλλα ζητήματα.
b Για μια λεπτομερή ανάλυση αυτού του θέματος, βλέπε το βιβλίο Ευτυχισμένη Ζωή για Πάντα!, μάθημα 39 σημείο 5 και το τμήμα «Ερευνήστε».
c ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ένας πρεσβύτερος συμβουλεύει κάποιον συμπρεσβύτερό του σχετικά με τον τρόπο που μίλησε σε μια πρόσφατη συνάθροιση του πρεσβυτερίου.