ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 29
ΥΜΝΟΣ 87 Ελάτε και Αναζωογονηθείτε!
Πώς να Δίνουμε Συμβουλή
«Θα σου δώσω συμβουλή έχοντας το μάτι μου στραμμένο πάνω σου».—ΨΑΛΜ. 32:8.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Πώς να δίνουμε συμβουλή αποτελεσματικά.
1. Ποιος χρειάζεται να δίνει συμβουλή; Εξηγήστε.
ΣΑΣ αρέσει να δίνετε συμβουλές στους άλλους; Μερικοί το κάνουν αυτό μετά χαράς. Άλλοι διστάζουν και νιώθουν άβολα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε συμβουλές κατά καιρούς. Γιατί; Επειδή ο Ιησούς είπε ότι οι αληθινοί ακόλουθοί του αναγνωρίζονται από την αγάπη που δείχνουν ο ένας για τον άλλον. (Ιωάν. 13:35) Και ένας τρόπος με τον οποίο αποδεικνύουμε την αγάπη μας είναι το να δίνουμε συμβουλή στους αδελφούς και στις αδελφές μας όταν χρειάζεται. Ο Λόγος του Θεού λέει ότι «η γλυκιά φιλία . . . πηγάζει από ειλικρινή συμβουλή».—Παρ. 27:9.
2. Τι πρέπει να μπορούν να κάνουν οι πρεσβύτεροι, και γιατί; (Βλέπε επίσης το πλαίσιο «Συμβουλή στη Μεσοβδόμαδη Συνάθροιση».)
2 Ιδιαίτερα οι πρεσβύτεροι χρειάζεται να μπορούν να δίνουν συμβουλή αποτελεσματικά. Ο Ιεχωβά, μέσω του Ιησού, έχει διορίσει αυτούς τους άντρες να ποιμαίνουν την εκκλησία. (1 Πέτρ. 5:2, 3) Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το κάνουν αυτό είναι το να δίνουν συμβουλές βασισμένες στην Αγία Γραφή με τις ομιλίες που εκφωνούν στην εκκλησία. Πρέπει επίσης να δίνουν συμβουλή στα πρόβατα σε ατομική βάση, περιλαμβανομένων και εκείνων που έχουν ξεστρατίσει από το ποίμνιο. Πώς μπορούν οι πρεσβύτεροι και, κατ’ επέκταση, όλοι μας να δίνουμε καλές συμβουλές;
3. (α) Πώς μπορούμε να μάθουμε να είμαστε καλοί σύμβουλοι; (Ησαΐας 9:6· βλέπε επίσης το πλαίσιο «Να Μιμείστε τον Ιησού Όταν Δίνετε Συμβουλή».) (β) Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;
3 Μπορούμε να μάθουμε πολλά για το τι σημαίνει καλός σύμβουλος αν μελετήσουμε το παράδειγμα κάποιων Βιβλικών προσώπων, ιδίως του Ιησού. Ένας από τους τίτλους που έχουν δοθεί στον Ιησού είναι «Θαυμαστός Σύμβουλος». (Διαβάστε Ησαΐας 9:6) Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν μας ζητείται να δώσουμε συμβουλή και τι μπορούμε να κάνουμε όταν πρέπει να δώσουμε συμβουλή χωρίς να μας έχει ζητηθεί. Θα δούμε επίσης πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε συμβουλή τη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο.
ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
4, 5. Όταν κάποιος μας ζητάει συμβουλή, ποιο ερώτημα πρέπει πρώτα να θέσουμε στον εαυτό μας; Δώστε παράδειγμα.
4 Όταν κάποιος μας ζητάει συμβουλή, ποια πρέπει να είναι η πρώτη μας αντίδραση; Ίσως κολακευτούμε και θελήσουμε να βοηθήσουμε αμέσως. Πρώτα όμως πρέπει να αναρωτηθούμε: “Είμαι εγώ αρμόδιος να δώσω συμβουλή σε αυτόν τον τομέα;” Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε είναι να κατευθύνουμε το άτομο σε κάποιον που είναι αρμόδιος να δώσει καθοδηγία στο συγκεκριμένο θέμα αντί να δώσουμε εμείς συμβουλή.
5 Σκεφτείτε το εξής παράδειγμα. Υποθέστε ότι ένας στενός σας φίλος έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σας λέει ότι έχει αρχίσει να κάνει έρευνα για τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας και κατόπιν ζητάει να του πείτε τη γνώμη σας για το ποια θεραπεία θεωρείτε καλύτερη. Εσείς μπορεί να έχετε ισχυρές προσωπικές απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά δεν είστε γιατρός και δεν έχετε εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζετε αυτή την αρρώστια. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον φίλο σας είναι να τον βοηθήσετε να βρει κάποιον που είναι αρμόδιος να τον φροντίσει.
6. Γιατί ίσως είναι καλό να περιμένουμε λίγο προτού δώσουμε συμβουλή;
6 Ακόμα και αν θεωρούμε ότι έχουμε τα προσόντα για να δώσουμε συμβουλή σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα, ίσως επιλέξουμε να αφήσουμε να περάσει λίγος καιρός προτού απαντήσουμε σε κάποιον που μας ζητάει συμβουλή. Γιατί; Το εδάφιο Παροιμίες 15:28 λέει ότι «η καρδιά του δικαίου στοχάζεται προτού απαντήσει». Τι γίνεται αν νομίζουμε ότι ξέρουμε την απάντηση; Θα μπορούσαμε και πάλι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για έρευνα, προσευχή και στοχασμό. Τότε θα είμαστε πιο βέβαιοι ότι η απάντησή μας είναι σε αρμονία με την άποψη του Ιεχωβά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Προσέξτε το παράδειγμα του προφήτη Νάθαν.
7. Τι μαθαίνετε από το παράδειγμα του προφήτη Νάθαν;
7 Ο βασιλιάς Δαβίδ είπε κάποια στιγμή στον προφήτη Νάθαν ότι ήθελε να χτίσει ναό για τον Ιεχωβά. Ο Νάθαν ευθύς αμέσως τον συμβούλεψε να κάνει πράξη τα σχέδιά του. Αλλά θα έπρεπε να είχε αφιερώσει πρώτα χρόνο για να συμβουλευτεί τον Ιεχωβά. Γιατί; Επειδή ο Ιεχωβά δεν ήθελε να χτίσει ο Δαβίδ τον ναό. (1 Χρον. 17:1-4) Όπως δείχνει αυτό το περιστατικό, όταν μας ζητούν συμβουλή, είναι σοφό να είμαστε “αργοί στο να μιλάμε”.—Ιακ. 1:19.
8. Ποιος είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο πρέπει να προσέχουμε όταν δίνουμε συμβουλή;
8 Σκεφτείτε έναν ακόμα λόγο για τον οποίο πρέπει να προσέχουμε όταν δίνουμε συμβουλή σε κάποιον: Αν η συμβουλή μας τον κάνει να πάρει μια απόφαση που θα έχει αρνητικές συνέπειες, θα μπορούσαμε να φέρουμε μέρος της ευθύνης. Ασφαλώς, έχουμε βάσιμους λόγους να σκεφτόμαστε προσεκτικά προτού δώσουμε συμβουλή.
ΟΤΑΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΘΕΙ
9. Για ποιο πράγμα πρέπει να βεβαιώνονται οι πρεσβύτεροι προτού δώσουν συμβουλή; (Γαλάτες 6:1)
9 Κατά καιρούς, οι πρεσβύτεροι πρέπει να παίρνουν την πρωτοβουλία να δώσουν συμβουλή σε έναν αδελφό ή μια αδελφή που έχει κάνει «ένα εσφαλμένο βήμα». (Διαβάστε Γαλάτες 6:1) Μια σημείωση μελέτης σε αυτό το εδάφιο λέει ότι ένα τέτοιο άτομο «οδεύει σε λάθος κατεύθυνση, αν και μπορεί να μην έχει διαπράξει ακόμα σοβαρή αμαρτία». Στόχος των πρεσβυτέρων είναι να βοηθήσουν αυτό το άτομο να παραμείνει στην οδό που οδηγεί στην αιώνια ζωή. (Ιακ. 5:19, 20) Αλλά για να είναι αποτελεσματική η συμβουλή τους, πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν ότι το άτομο έχει όντως κάνει ένα εσφαλμένο βήμα. Ο Ιεχωβά επιτρέπει σε όλους μας να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τη δική μας συνείδηση. (Ρωμ. 14:1-4) Τι γίνεται όμως αν κάποιος αδελφός έχει όντως κάνει ένα εσφαλμένο βήμα και οι πρεσβύτεροι αποφασίσουν ότι πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία να του δώσουν συμβουλή;
10-12. Τι πρέπει να κάνουν οι πρεσβύτεροι όταν δίνουν συμβουλή χωρίς να τους έχει ζητηθεί; Δώστε παράδειγμα. (Βλέπε επίσης εικόνες.)
10 Όταν οι πρεσβύτεροι πρέπει να δώσουν συμβουλή χωρίς να τους έχει ζητηθεί, αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερη πρόκληση. Γιατί το λέμε αυτό; Ο απόστολος Παύλος είπε ότι κάποιο άτομο μπορεί να κάνει ένα εσφαλμένο βήμα προτού το αντιληφθεί. Πριν λοιπόν οι πρεσβύτεροι δώσουν συμβουλή σε αυτό το άτομο, πρέπει να το προετοιμάσουν ώστε να τη δεχτεί.
11 Το να δίνουμε συμβουλή χωρίς να μας έχει ζητηθεί μοιάζει με το να προσπαθούμε να σπείρουμε σε σκληρό έδαφος. Προτού αρχίσει ο γεωργός να σπέρνει, οργώνει. Αυτό μαλακώνει το έδαφος και το προετοιμάζει για να δεχτεί τον σπόρο. Κατόπιν, ο γεωργός σπέρνει. Τελικά, ποτίζει τον σπόρο για να τον βοηθήσει να αναπτυχθεί. Παρόμοια, όταν ένας πρεσβύτερος πρέπει να δώσει συμβουλή χωρίς να του έχει ζητηθεί, είναι καλό να προετοιμάσει πρώτα το έδαφος, σαν να λέγαμε. Για παράδειγμα, σε κάποια κατάλληλη στιγμή, διαβεβαιώνει τον αδελφό ότι νοιάζεται για το καλό του. Αν είναι γνωστός ως στοργικό και καλοσυνάτο άτομο, θα είναι ευκολότερο για τους άλλους να δέχονται τις συμβουλές του.
12 Στη διάρκεια της συζήτησης, ο πρεσβύτερος μπορεί να συνεχίσει να μαλακώνει το έδαφος αναγνωρίζοντας ότι όλοι κάνουμε λάθη και χρειαζόμαστε συμβουλή κατά καιρούς. (Ρωμ. 3:23) Με ήρεμη φωνή και βαθύ σεβασμό, θα δείξει καθαρά στον αδελφό από τις Γραφές ότι έχει κάνει ένα εσφαλμένο βήμα. Όταν ο αδελφός αναγνωρίσει ότι έχει κάνει λάθος, ο πρεσβύτερος θα «φυτέψει τον σπόρο» εξηγώντας του με απλά λόγια τι χρειάζεται να κάνει ώστε να προσπαθήσει να διορθώσει την κατάσταση. Τελικά, ο πρεσβύτερος θα «ποτίσει» τον σπόρο επαινώντας ειλικρινά τον αδελφό και κάνοντας μια προσευχή μαζί του.—Ιακ. 5:15.
Χρειάζεται αγάπη και επιδεξιότητα για να δώσουμε συμβουλή όταν δεν μας έχει ζητηθεί (Βλέπε παραγράφους 10-12)
13. Πώς μπορούν να διασφαλίσουν οι πρεσβύτεροι ότι το άτομο θα καταλάβει τη συμβουλή;
13 Μερικές φορές, άλλο λέει αυτός που δίνει τη συμβουλή και άλλο ακούει εκείνος που τη λαβαίνει. Τι μπορούν να κάνουν οι πρεσβύτεροι για να μη συμβεί αυτό; Μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να εμπεδώσει τη συμβουλή κάνοντας με σεβασμό διακριτικές ερωτήσεις. (Εκκλ. 12:11) Οι απαντήσεις του ατόμου θα δείξουν πόσο καλά κατάλαβε τη συμβουλή που έλαβε.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ
14. Είναι σωστό να δίνουμε συμβουλή όταν είμαστε θυμωμένοι; Εξηγήστε.
14 Όλοι είμαστε ατελείς, οπότε αναπόφευκτα κάποιες φορές θα κάνουμε ή θα πούμε κάτι που θα εκνευρίσει τους άλλους. (Κολ. 3:13) Ο Λόγος του Θεού αναγνωρίζει ότι κατά καιρούς μπορεί ακόμα και να εξοργίσουμε ο ένας τον άλλον. (Εφεσ. 4:26) Πρέπει όμως να αντιστεκόμαστε στην παρόρμηση να δώσουμε συμβουλή όταν είμαστε θυμωμένοι. Γιατί; Επειδή «ο θυμός του ανθρώπου δεν έχει ως αποτέλεσμα τη δικαιοσύνη του Θεού». (Ιακ. 1:20) Αν δώσουμε συμβουλή όταν είμαστε θυμωμένοι, πιθανότατα θα κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να εκφράζουμε τις σκέψεις και τα αισθήματά μας στο άτομο που μας εξόργισε. Εντούτοις, θα επικοινωνήσουμε πιο αποτελεσματικά αν περιμένουμε ώσπου να ηρεμήσουμε. Προσέξτε το καλό παράδειγμα που έθεσε ο πιστός Ελιού, ο οποίος έδωσε συμβουλή στον Ιώβ.
15. Τι μαθαίνουμε από το παράδειγμα του Ελιού; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
15 Ο Ελιού άκουγε μέρες ολόκληρες τον Ιώβ να υπερασπίζεται τον εαυτό του από τις κατηγορίες των ψευτοπαρηγορητών του. Ένιωσε συμπόνια για τον Ιώβ. Αλλά επίσης θύμωσε πολύ επειδή ο Ιώβ είχε πει για τον Ιεχωβά πράγματα που δεν ίσχυαν και είχε εστιάσει υπερβολικά στον εαυτό του. Παρ’ όλα αυτά, ο Ελιού περίμενε να έρθει η σειρά του και έπειτα έδωσε συμβουλή στον Ιώβ με πραότητα και βαθύ σεβασμό. (Ιώβ 32:2· 33:1-7) Το παράδειγμα του Ελιού μάς διδάσκει μια σημαντική αλήθεια: Το καλύτερο είναι να δίνουμε συμβουλή στη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο—με σεβασμό και αγάπη.—Εκκλ. 3:1, 7.
Παρότι νωρίτερα είχε θυμώσει πολύ, ο Ελιού έδωσε τη συμβουλή του με πραότητα και βαθύ σεβασμό (Βλέπε παράγραφο 15)
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΕΣΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
16. Ποιο δίδαγμα αντλείτε από το εδάφιο Ψαλμός 32:8;
16 Το θεματικό εδάφιο αυτού του άρθρου λέει ότι ο Ιεχωβά “δίνει συμβουλή έχοντας το μάτι του στραμμένο πάνω μας”. (Διαβάστε Ψαλμός 32:8) Αυτό δείχνει ότι μας στηρίζει διαρκώς. Όχι μόνο δίνει συμβουλές, αλλά και μας βοηθάει να τις εφαρμόσουμε. Τι υπέροχο παράδειγμα για εμάς! Όταν έχουμε το προνόμιο να δώσουμε συμβουλή σε άλλους, ας μιμούμαστε τον Ιεχωβά έχοντας το μάτι μας στραμμένο πάνω τους και παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη ώστε να τους βοηθήσουμε να τα καταφέρουν.
17. Με τι μοιάζουν οι πρεσβύτεροι όταν δίνουν συγκεκριμένες, βασισμένες στη Γραφή συμβουλές; Εξηγήστε. (Ησαΐας 32:1, 2)
17 Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να δίνουμε και να λαβαίνουμε καλές συμβουλές. (2 Τιμ. 3:1) Οι πρεσβύτεροι που δίνουν συγκεκριμένες, βασισμένες στη Γραφή συμβουλές είναι «σαν ρεύματα νερού σε άνυδρη γη». (Διαβάστε Ησαΐας 32:1, 2) Οι φίλοι που ξέρουν τι θέλουμε να ακούσουμε αλλά μας λένε αυτό που χρειάζεται να ακούσουμε μας κάνουν ένα δώρο πολύτιμο «σαν χρυσά μήλα σε ασημένια σκαλίσματα». (Παρ. 25:11) Ας συνεχίσουμε όλοι να καλλιεργούμε την αναγκαία σοφία ώστε να δίνουμε και να λαβαίνουμε καλές συμβουλές.
ΥΜΝΟΣ 109 Να Αγαπάτε Έντονα, από Καρδιάς