STUDIEARTIKEL 27
SÅNG 79 Lär dem att stå fasta
Hjälp den du studerar med att ta ställning för sanningen
”Stå fasta i tron, ... bli starka.” (1 KOR. 16:13)
FOKUS
Hur vi kan hjälpa dem vi studerar Bibeln med att utveckla den tro och det mod de behöver för att kunna ta ställning för sanningen.
1, 2. a) Varför tvekar en del som studerar Bibeln med oss att ta ställning för sanningen? b) Vad ska vi gå igenom i den här artikeln?
TYCKTE du att det var svårt att ta ställning för det Jehovas vittnen tror på och bli döpt? Du kanske var rädd för att dina kollegor, vänner eller släktingar skulle reagera negativt. Eller så kanske du kände att du aldrig skulle kunna leva upp till Guds normer. I så fall kan du nog förstå vad det är som gör att en del som studerar Bibeln tvekar att ta ställning för sanningen.
2 Jesus var medveten om att en del bar på rädslor som kunde hindra deras andliga utveckling. (Matt. 13:20–22) Men han gav inte upp hoppet om dem som tvekade att bli hans efterföljare, utan han gjorde vad han kunde för att hjälpa sådana personer. Han hjälpte dem bland annat att 1) inse vad som höll dem tillbaka, 2) fördjupa sin kärlek till Jehova, 3) justera sina prioriteringar och 4) hantera olika utmaningar. I den här artikeln ska vi se närmare på vad Jesus sa och gjorde och hur vi kan ta efter honom när vi leder bibelkurser i boken Ett hopp om en ljus framtid, så att de vi studerar med kan ta ställning för sanningen.
HJÄLP DEN DU STUDERAR MED ATT INSE VAD SOM HÅLLER HONOM TILLBAKA
3. Vad var det som höll Nikodemos tillbaka från att bli en lärjunge till Jesus?
3 Bara ungefär ett halvår efter att Jesus hade börjat sin tjänst insåg en framstående judisk ledare som hette Nikodemos att Jesus var sänd av Gud. (Joh. 3:1, 2) Men även om han insåg det väldigt tidigt så fanns det någonting som höll honom tillbaka från att bli Jesus lärjunge. Han var rädd för vad andra skulle tycka, och därför ville han träffa Jesus i hemlighet. (Joh. 7:13; 12:42) Han tänkte förmodligen att han hade för mycket att förlora på att visa för andra att han trodde på Jesus.a
4. Vad gjorde Jesus för att hjälpa Nikodemos att förstå vad Gud ville att han skulle göra?
4 Nikodemos var väl insatt i Skrifterna, men han behövde hjälp att förstå vad Jehova ville att han skulle göra. Och Jesus tvekade inte att hjälpa honom. Han var generös med sin tid och var till och med villig att träffa honom på natten. Och under deras samtal var Jesus tydlig med vad Nikodemos behövde göra. Han behövde ångra sina synder, bli döpt i vatten och visa att han trodde på Guds son. (Joh. 3:5, 14–21)
5. Hur kan vi hjälpa dem vi studerar med att inse vad som håller dem tillbaka?
5 Du kanske studerar med någon som har mycket kunskap i Bibeln, men så är det ändå något som hindrar honom från att göra andliga framsteg. Kanske är det jobbet som tar mycket tid. Eller så tycker hans familj inte om att han studerar Bibeln. Vad kan du göra för att hjälpa honom att inse vad som håller honom tillbaka? Du kan försöka träffa honom i mer avslappnade sammanhang. Om ni till exempel tar en fika ihop eller går på en promenad kanske det blir lättare för honom att öppna upp om sina utmaningar. Om han gör det, så uppmuntra honom att göra de justeringar som behövs, men inte för att göra dig glad, utan för att visa att han älskar Jehova.
6. Hur kan vi hjälpa dem vi studerar med att få det mod de behöver för att ta ställning för sanningen? (1 Korinthierna 16:13)
6 För att den du studerar med verkligen ska våga tillämpa det han lär sig behöver han lita på att Jehova kommer att hjälpa honom. Och den tryggheten kan du som handledare hjälpa honom att få. (Läs 1 Korinthierna 16:13.) Din roll kan jämföras med den roll som en lärare i en skola har. Om du tänker tillbaka på din skoltid, vilka lärare tyckte du bäst om? Förmodligen dem som hade tålamod med dig och hjälpte dig att tro på dig själv. De som vi studerar Bibeln med känner säkert likadant. Därför behöver vi göra mer än att bara berätta vad Jehova vill. Vi behöver hjälpa dem att förstå att de kan göra de förändringar som krävs, eftersom Jehova kommer att vara med dem. Vad mer kan vi göra för att de vi studerar med ska göra andliga framsteg?
HJÄLP DEN DU STUDERAR MED ATT FÖRDJUPA SIN KÄRLEK TILL JEHOVA
7. Hur hjälpte Jesus dem som lyssnade på honom att fördjupa sin kärlek till Jehova?
7 Jesus visste att kärlek till Gud skulle motivera dem som lyssnade på honom att tillämpa det de lärde sig. Därför sa han ofta saker som skulle hjälpa dem att älska sin himmelske Far ännu mer. Till exempel jämförde han Jehova med en man som gav gåvor till sina barn. (Matt. 7:9–11) De som inte själva hade växt upp med en kärleksfull pappa rördes säkert av den jämförelsen. Och tänk på hur de måste ha känt när de hörde Jesus liknelse om den förlorade sonen, som blev välkomnad tillbaka av sin medkännande pappa trots att han hade fattat så många dåliga beslut. Den liknelsen hjälpte dem att förstå hur medkännande Jehova är med sina jordiska barn. (Luk. 15:20–24)
8. Hur kan vi hjälpa dem vi studerar med att fördjupa sin kärlek till Jehova?
8 Precis som Jesus kan vi hjälpa andra att stärka sin kärlek till Jehova genom att betona vilka fina egenskaper han har. Varje gång du studerar med någon behöver du hjälpa den personen att förstå hur det han lär sig är ett bevis på Jehovas kärlek. Hjälp honom också att förstå att Jehova inte ser honom som en i mängden. När ni pratar om lösenoffret, betona då vad det innebär för just honom. (Rom. 5:8; 1 Joh. 4:10) Om han förstår att Jehova älskar honom som individ, kommer han förmodligen att motiveras att älska honom tillbaka. (Gal. 2:20)
9. Vad motiverade en man som heter Michael att börja göra förändringar i sitt liv?
9 Tänk på Michael, som är från Indonesien. Han växte upp i sanningen men döpte sig aldrig. När han var 18 reste han utomlands ett tag för att arbeta som lastbilschaufför. Längre fram gifte han sig och fick barn, men reste återigen utomlands för att arbeta. Under tiden började hans fru och hans dotter hemma i Indonesien att studera Bibeln med Jehovas vittnen och göra andliga framsteg. Senare, när Michael kom hem för att ta hand om sin pappa efter att hans mamma hade dött, började han också studera Bibeln. Han och hans handledare gick igenom boken Ett hopp om en ljus framtid, och ”Att prata om”-delen i lektion 27 gjorde särskilt stort intryck på honom. När han tänkte på hur Jehova måste ha känt av att se sin son lida blev han rörd till tårar. Han kände en djup tacksamhet för lösenoffret och motiverades att göra förändringar och bli döpt.
HJÄLP DEN DU STUDERAR MED ATT JUSTERA SINA PRIORITERINGAR
10. Vad gjorde Jesus för att hjälpa några av sina lärjungar att justera sina prioriteringar? (Lukas 5:5–11) (Se också bilden.)
10 Petrus och Andreas var bland Jesus första lärjungar. De hade förstått att Jesus var den utlovade Messias, men de behövde hjälp att förstå vad det verkligen innebar att vara hans efterföljare. Och det fick de i samband med att han uppmanade dem att följa honom på heltid. (Matt. 4:18, 19) Vid det laget hade de ju redan varit lärjungar ett tag, men de arbetade fortfarande som fiskare i ett framgångsrikt företag, som tydligen Jakob och Johannes också var involverade i. (Mark. 1:16–20) På Jesus uppmaning lämnade de genast näten och följde honom. Vad var det som gjorde att de vågade ge upp sina arbeten och lita på att Jehova skulle hjälpa dem att försörja sig och sina familjer? I Lukas skildring berättas det att Jesus gjorde ett underverk som stärkte deras tro på att Jehova kunde ta hand om dem. (Läs Lukas 5:5–11.)
Vad kan vi lära oss av hur Jesus hjälpte sina lärjungar att justera sina prioriteringar? (Se paragraf 10, 11.)b
11. Hur kan vi stärka tron hos dem vi studerar med?
11 Vi kan ju inte göra underverk, som Jesus gjorde. Men vi kan berätta för dem vi studerar med hur Jehova har hjälpt andra som har visat att hans vilja är det viktigaste för dem. Eller så kanske vi kan berätta något från vårt eget liv. Du kanske till exempel behövde förklara för din arbetsgivare varför du inte kunde arbeta övertid om det krockade med dina församlingsmöten. Förklara då hur din tro stärktes av att se hur Jehova hjälpte dig när du prioriterade honom i ditt liv.
12. a) Varför ska vi bjuda med olika vänner i församlingen till bibelstudiet? b) Hur kan vi använda videor för att nå fram till dem vi studerar med? Ge ett konkret exempel.
12 Den du studerar med kommer också att ha nytta av att träffa personer med en annan bakgrund än dig och höra hur de har justerat sina prioriteringar. Så bjud med andra i församlingen till ert bibelstudium. Be dem berätta hur de kom med i sanningen och vad de gjorde för att prioritera tjänsten för Jehova. En annan sak som är bra att göra är att tillsammans titta på videorna i Ett hopp om en ljus framtid, även dem i slutet av varje lektion som finns under rubriken ”Ta reda på mer”. När ni till exempel går igenom lektion 37 kan ni titta på videon Jehova kommer att ge dig det du behöver och prata om principerna i den.
HJÄLP DEN DU STUDERAR MED ATT HANTERA UTMANINGAR
13. Hur förberedde Jesus sina efterföljare på att de skulle bli motarbetade?
13 Jesus sa flera gånger till sina efterföljare att de skulle bli motarbetade av andra, även av närstående. (Matt. 5:11; 10:22, 36) Mot slutet av sin tid på jorden nämnde han till och med att de kunde bli dödade. (Matt. 24:9; Joh. 15:20; 16:2) Därför sa han att de skulle vara försiktiga när de predikade. Och han gav dem rådet att inte ta strid med dem som motarbetade dem, utan tänka sig för så att de inte sa eller gjorde något som förvärrade situationen.
14. Hur kan vi förbereda dem vi studerar med på motstånd? (2 Timoteus 3:12)
14 Vi kan förbereda dem vi studerar med på motstånd genom att berätta vilken reaktion de kan vänta sig från en del kollegor, vänner och släktingar. (Läs 2 Timoteus 3:12.) Vissa kanske börjar göra sig lustiga över deras nya sätt att leva. Och andra, till och med nära anhöriga, kanske kritiserar dem för det de tror på. Ju tidigare vi förbereder dem på motstånd, desto bättre kommer de att kunna hantera det.
15. Vad kan hjälpa dem vi studerar med att hantera motstånd inom familjen?
15 Om den du studerar med får motstånd från familjemedlemmar, så uppmuntra honom att tänka på vad som kan vara anledningen till att de är upprörda. De kanske tror att han har blivit inlurad i något. Eller så oroar de sig för något annat för att de helt enkelt blivit matade med osann information om Jehovas vittnen. Nämn också att till och med Jesus nära och kära reagerade negativt till en början. (Mark. 3:21; Joh. 7:5) På det här sättet kan du hjälpa den du studerar med att vara tålmodig och vänlig mot familj och andra som motarbetar honom.
16. Hur kan vi hjälpa dem vi studerar med att vittna på ett smidigt sätt?
16 Berätta också för den du studerar med vad han ska tänka på om han får tillfälle att vittna för närstående. Även om de är intresserade är det bra att inte ta upp för mycket på samma gång, så att de tröttnar och inte vill höra mer. Målet är istället att vittna på ett sätt som gör att man kan fortsätta samtalet en annan gång. (Kol. 4:6) En bra idé är att tipsa om jw.org. Om han gör det så kan hans närstående ta reda på mer om Jehovas vittnen i sin egen takt.
17. Hur kan vi förbereda dem vi studerar med på att svara på frågor om Jehovas vittnen? (Se också bilden.)
17 Förbered den du studerar med på frågor som släktingar och kollegor skulle kunna ställa. Ni kan utgå från artikelserien ”Vanliga frågor” på jw.org. (2 Tim. 2:24, 25) Och i slutet av varje lektionstillfälle kan ni prata om rutan ”En del säger” i boken Ett hopp om en ljus framtid. Uppmuntra honom att öva på att uttrycka sig med egna ord. Och tveka inte att ge honom förslag på vad han skulle kunna göra annorlunda. Sådana övningsstunder kommer att hjälpa honom att känna sig trygg när han ska berätta om sin tro.
Hjälp den du studerar med att börja vittna för andra genom att ha övningsstunder tillsammans. (Se paragraf 17.)c
18. Hur kan vi hjälpa dem vi studerar med att komma igång i tjänsten? (Matteus 10:27)
18 Jesus uppmanade sina lärjungar att predika de goda nyheterna offentligt. (Läs Matteus 10:27.) Så vi behöver hjälpa dem vi studerar med att komma igång med det. När de börjar vittna för andra kommer de också att lära sig att lita på Jehova. Så hur kan du hjälpa den du studerar med att komma igång? Du kan till exempel ta tillfället i akt i samband med en särskild predikokampanj. Förklara varför många upplevt att det är enklare att börja gå i tjänsten under sådana kampanjer, och uppmuntra honom att fundera på hur han skulle kunna kvalificera sig för att bli förkunnare. Det är också bra om han har som mål att börja ha elevuppgifter på veckomötena. Då kommer han att få regelbunden övning i att uttrycka sin tro offentligt.
VISA ATT DU TROR PÅ DEN DU STUDERAR MED
19. Hur visade Jesus att han trodde på sina lärjungar, och hur kan vi efterlikna honom?
19 Innan Jesus steg upp till himlen sa han till sina lärjungar att de skulle återförenas med honom. De förstod inte att Jesus menade att det skulle ske i himlen. Men han hakade inte upp sig på att de inte förstod allt, utan fokuserade på deras lojalitet. (Joh. 14:1–5, 8) Han visste att de behövde tid på sig att ta in vissa saker, till exempel tanken på ett himmelskt liv. (Joh. 16:12) Vi kan också visa att vi tror på dem vi studerar med om vi fokuserar på deras önskan att göra Jehova glad.
När de vi studerar med börjar vittna för andra kommer de att lära sig att lita på Jehova.
20. Hur visade en syster som heter Chifundo att hon trodde på att den hon studerade med kunde göra andliga framsteg?
20 Att vi utgår ifrån att de vi studerar med vill göra det som är rätt kan få bra resultat. En syster i Malawi som heter Chifundo var med om något som belyser det. Hon startade en bibelkurs i Ett hopp om en ljus framtid med en ung katolsk kvinna som heter Alinafe. När de hade gått igenom lektion 14 frågade Chifundo vad Alinafe tänkte om att använda ikoner i tillbedjan. Alinafe reagerade väldigt känslosamt och utbrast: ”Det är ett personligt beslut!” Chifundo var rädd att den här frågan var något som Alinafe inte skulle kunna släppa. Men hon fortsatte tålmodigt studera med Alinafe i hopp om att hon med tiden skulle ändra inställning. Några månader senare, när de gick igenom lektion 34, kom de till den här frågan: ”Vilken nytta har du haft av att lära dig mer om Bibeln och lära känna Jehova?” Chifundo berättar vad som hände: ”Hon nämnde så många bra saker, bland annat att Jehovas vittnen inte ägnar sig åt seder och traditioner som fördöms i Bibeln.” En kort tid därefter slutade Alinafe att använda ikoner och kunde sedan ta steget att bli döpt.
21. Hur kan vi hjälpa dem vi studerar med att ta ställning för sanningen?
21 Det är Jehova ”som får det att växa”. (1 Kor. 3:7) Men det vi som handledare gör är ändå viktigt för att de vi studerar med ska utvecklas. Vi gör mer än att bara berätta vad Gud vill att de ska göra. Vi hjälper dem att fördjupa sin kärlek till Jehova. Vi uppmuntrar dem också att visa sin kärlek till honom genom att justera sina prioriteringar. Och vi lär dem att följa råden i Bibeln när de ställs inför utmaningar. Dessutom visar vi att vi tror på dem. Och när vi gör det hjälper vi dem att också tro på sig själva – att de faktiskt kan leva upp till Jehovas normer och ta ställning för sanningen.
SÅNG 21 Sätt Guds rike främst i livet
a Två och ett halvt år efter att Nikodemos träffade Jesus var han fortfarande medlem i judarnas högsta domstol. (Joh. 7:45–52) En vedertagen uppfattning är att han inte ska ha blivit en lärjunge förrän efter Jesus död. (Joh. 19:38–40)
b BILDBESKRIVNING: Petrus och några andra män lämnar sin fiskeriverksamhet för att följa Jesus på heltid.
c BILDBESKRIVNING: En syster hjälper den hon studerar med att komma igång med att predika offentligt.