STUDIEARTIKEL 11
SÅNG 57 Vi vittnar för alla slags människor
Brinn för tjänsten, precis som Jesus
”Herren ... skickade ut dem två och två i förväg till varje stad och plats dit han själv skulle gå.” (LUK. 10:1)
FOKUS
Fyra saker som hjälpte Jesus att hålla uppe entusiasmen för tjänsten och hur vi kan ta efter honom.
1. På vilket viktigt sätt skiljer sig Jehovas vittnen från andra kristna samfund?
EN SAK som skiljer oss Jehovas vittnen från andra kristna samfund är inställningen till att predika. (Tit. 2:14) Men även om vi tycker att tjänsten är viktig kan det ändå vara svårt att känna entusiasm för den. Många av oss kanske kan känna igen oss i något som en flitig äldstebroder sa: ”Ibland är jag faktiskt inte så sugen på att gå ut i tjänsten.”
2. Varför kan det ibland vara svårt att fortsätta vara entusiastisk för tjänsten?
2 Att predika kanske inte alltid känns lika roligt som att vara engagerad i andra former av helig tjänst, som att bygga och underhålla Rikets salar och andra byggnader, att delta i nödhjälpsarbete eller att uppmuntra våra bröder och systrar. Varför är det så? Jo, för när vi gör sådana saker ser vi kanske tydligare resultat och känner att vi åstadkommer något. Vi njuter av den fridsamma och kärleksfulla atmosfären, och vi känner att det vi gör blir uppskattat. Men när vi tänker på tjänsten kanske vi upplever att vi inte får så mycket respons trots att vi predikat på vårt distrikt under många år. Emellanåt träffar vi också personer som reagerar väldigt negativt på vårt budskap. Och med tanke på att vi lever nära slutet så vet vi att vårt budskap troligen bara kommer att bli mer impopulärt. (Matt. 10:22) Så vad kan hjälpa oss att hålla lågan vid liv i tjänsten, eller att till och med brinna ännu mer för den?
3. Vad säger liknelsen i Lukas 13:6–9 om Jesus inställning till tjänsten?
3 Någon som var väldigt entusiastisk för predikoarbetet var Jesus, och vi kan lära oss mycket av honom. Han slutade aldrig brinna för tjänsten, utan han gick faktiskt in ännu mer för den ju längre tiden gick. (Läs Lukas 13:6–9.) Vid ett tillfälle berättade han en liknelse om en vingårdsarbetare som under tre år hade försökt få frukt från ett fikonträd, men utan resultat. Precis som den här vingårdsarbetaren hade Jesus arbetat hårt under tre år, men väldigt få av de judar han predikade för under den tiden reagerade positivt. Vingårdsarbetaren gav dock inte upp, och det gjorde inte Jesus heller. Han saktade inte ens ner, utan ansträngde sig bara ännu mer för att nå fram till människor.
4. Vilka fyra saker som Jesus gjorde ska vi gå igenom?
4 Den här artikeln kommer att ta upp vad som gjorde att Jesus kunde brinna för tjänsten, särskilt under de sista sex månaderna av sitt liv på jorden. (Lukas 10:1) Och det han gjorde och lärde kan hjälpa oss idag att också fortsätta brinna för tjänsten. Vi ska se på fyra saker som hjälpte Jesus att göra det: 1) han fokuserade på Jehovas vilja, 2) han tänkte på profetior, 3) han litade på att Jehova skulle hjälpa honom och 4) han fortsatte tänka positivt om människorna han predikade för.
HAN FOKUSERADE PÅ JEHOVAS VILJA
5. Hur märktes det att Jesus fokuserade på Jehovas vilja?
5 Jesus visste att Jehovas vilja var att han skulle ”förkunna de goda nyheterna om Guds rike”. (Luk. 4:43) Därför gick han verkligen in för det och gjorde det till sitt främsta fokus i livet. Till och med mot slutet av sin tjänst reste han ”från stad till stad och från by till by” för att undervisa människor. (Luk. 13:22) Dessutom övade han upp andra så att de också kunde predika. (Luk. 10:1)
6. Vilket samband finns det mellan predikoarbetet och olika uppgifter man kan ha i organisationen? (Se också bilden.)
6 Jehova och Jesus har samma syn på predikoarbetet idag. De vill att vi ska ha det som huvudfokus i livet. (Matt. 24:14; 28:19, 20) Och andra uppgifter i organisationen har faktiskt en direkt koppling till predikoarbetet. Till exempel bygger vi Rikets salar för att människor som vi predikar för ska kunna få undervisning. Syftet med olika beteluppgifter är att gynna predikoarbetet på olika sätt. Och nödhjälpsarbete gör inte bara att våra bröder och systrar får det de behöver, utan det hjälper dem också att komma igång med sina andliga rutiner, däribland att predika. När vi tänker på de här sambanden och på vad Jehova vill att vi ska fokusera på, så får vi motivation att prioritera predikoarbetet. En äldste i Ungern som heter János säger: ”Jag brukar påminna mig själv om att ingen uppgift i organisationen kan ersätta predikandet. Det är vår huvuduppgift.”
Det främsta uppdraget som Jehova och Jesus har gett oss är att predika de goda nyheterna. (Se paragraf 6.)
7. Varför vill Jehova att vi ska fortsätta predika? (1 Timoteus 2:3, 4)
7 Jehovas vilja är att så många som möjligt ska få evigt liv. (Läs 1 Timoteus 2:3, 4.) Därför vill han att människor ska få chansen att höra de goda nyheterna och ta ställning till dem. Och om vi har samma syn på människor som han kommer vi att bli mer motiverade att predika. Dessutom hjälper Jehova oss hela tiden att bli bättre på att nå fram till människor. Till exempel har vi fått broschyren Älska människor – gör lärjungar. Den innehåller praktiska förslag som hjälper oss att starta samtal med andra i hopp om att de ska bli Jesus lärjungar. Och även om de inte verkar så intresserade för tillfället, måste vi komma ihåg att de kan ha chansen att ändra sig ända fram till slutet av den stora prövningen. Så det vi säger till dem nu kan mycket väl vara det som gör att de tar ställning för Jehova i framtiden. Men för att det ska kunna bli så behöver vi såklart fortsätta predika.
HAN TÄNKTE PÅ PROFETIOR
8. Hur påverkade Jesus kunskap om olika profetior hur han använde sin tid?
8 Jesus förstod hur olika profetior i Skrifterna skulle uppfyllas. Till exempel visste han att hans tjänst bara skulle vara tre och ett halvt år. (Dan. 9:26, 27) Han visste också vad som var förutsagt om hur och när han skulle dö. (Luk. 18:31–34) Så han var medveten om att han inte hade så lång tid på sig att slutföra sitt uppdrag på jorden. Och därför gav han allt han hade i predikoarbetet.
9. Hur kan vi få motivation att predika av att tänka på Bibelns profetior?
9 Att vi sätter oss in i Bibelns profetior kan hjälpa oss att också brinna för tjänsten. Vi kan konstatera att det Bibeln har förutsagt om de sista dagarna stämmer in på det som händer i världen och på hur människor uppför sig, och därför vet vi att det inte är lång tid kvar innan Jehova ingriper. Vi känner till exempel till att Bibeln säger att söderns kung och nordens kung skulle ”mäta sina krafter” med varandra ”i ändens tid”. (Dan. 11:40) Den profetian uppfylls nu i och med konflikten mellan USA och Storbritannien å ena sidan och Ryssland och dess allierade å andra sidan. Vi förstår också att USA och Storbritannien tillsammans utgör den världsmakt som motsvarar den nedersta delen av statyn i Daniel 2:43–45. Och det gör oss övertygade om att Guds rike kommer att ta bort alla mänskliga regeringar väldigt snart. Alla de här profetiorna visar vilken tid i historien vi lever i och ger oss extra motivation att predika medan det fortfarande finns tid.
10. På vilka fler sätt kan profetior i Bibeln motivera oss att predika?
10 Bibelns profetior motiverar oss på fler sätt att göra det vi kan i tjänsten. En syster i Dominikanska republiken som heter Carrie säger: ”Jehovas underbara löften om en bättre framtid motiverar mig att dela med mig av sanningen till andra. Och när jag ser allt jobbigt som människor går igenom tänker jag på att de här löftena inte bara gäller mig, utan dem också.” Leila, en syster som bor i Ungern, blir motiverad av att tänka på den viktiga roll Jehova har i predikoarbetet. Hon säger: ”Profetian i Jesaja 11:6–9 motiverar mig att dela med mig av de goda nyheterna även till dem som man kanske inte tror kommer att lyssna. För jag vet att vem som helst kan ändra sig med Jehovas hjälp.” Och Christopher, en broder från Zambia, säger: ”Precis som det är förutsagt i Markus 13:10 så sprids de goda nyheterna över hela världen nu. Och det känns verkligen stort att få vara med och uppfylla den här profetian.” Vilka profetior i Bibeln motiverar dig att fortsätta predika?
HAN LITADE PÅ ATT JEHOVA SKULLE HJÄLPA HONOM
11. Varför behövde Jesus lita på Jehova för att kunna fortsätta predika? (Lukas 12:49, 53)
11 Jesus litade på att Jehova skulle hjälpa honom att fortsätta predika ihärdigt. Jesus provocerade såklart inte andra i onödan, men han var inte rädd för att predika de goda nyheterna även om han visste att det skulle röra upp starka känslor och att han skulle bli motarbetad. (Läs Lukas 12:49, 53.) De religiösa ledarna försökte flera gånger döda honom på grund av det han sa. (Joh. 8:59; 10:31, 39) Men han fortsatte ändå predika, eftersom han visste att Jehova var med honom. Han sa: ”Jag är inte ensam, utan Fadern som har sänt mig är med mig. ... Han har inte lämnat mig ensam och övergiven, eftersom jag alltid gör det som gläder honom.” (Joh. 8:16, 29)
12. Vad gjorde Jesus för att hjälpa sina lärjungar att kunna fortsätta predika även när de blev förföljda?
12 Jesus påminde flera gånger sina lärjungar om att de också kunde lita på att Jehova skulle hjälpa dem, särskilt när de blev förföljda. (Matt. 10:18–20; Luk. 12:11, 12) Men han sa också att de skulle vara försiktiga. (Matt. 10:16; Luk. 10:3) De skulle inte heller tvinga på budskapet på dem som inte ville lyssna. (Luk. 10:10, 11) Och de skulle fly om de blev förföljda. (Matt. 10:23) Lärjungarna kunde också lära sig av hur Jesus själv gjorde: han predikade entusiastiskt och litade alltid på Jehova, men tog samtidigt inga onödiga risker. (Joh. 11:53, 54)
13. Varför kan du vara säker på att Jehova kommer att hjälpa dig?
13 Vi behöver också Jehovas hjälp för att kunna fortsätta brinna för tjänsten även om vi blir motarbetade. (Upp. 12:17) Men hur kan du vara säker på att Jehova kommer att hjälpa dig? Tänk på Jesus bön i Johannes, kapitel 17. Jesus bad Jehova vaka över apostlarna, och Jehova besvarade den bönen. I Apostlagärningarna kan vi läsa om hur han hjälpte apostlarna att predika entusiastiskt trots att de blev förföljda. Men Jesus bad inte bara för apostlarna, utan också för dem som senare skulle börja tro på budskapet som apostlarna predikade. Det betyder att hans bön gäller dig också. Och Jehova har inte slutat besvara den bönen, så han kommer att hjälpa dig, precis som han hjälpte apostlarna. (Joh. 17:11, 15, 20)
14. Varför kan vi vara säkra på att vi kommer att kunna fortsätta predika entusiastiskt oavsett vad som händer? (Se också bilden.)
14 Även om det blir svårare och svårare att predika de goda nyheterna ju närmare slutet vi kommer, så kommer vi att få all den hjälp vi behöver för att kunna behålla entusiasmen i tjänsten. (Luk. 21:12–15) Precis som Jesus och hans lärjungar låter vi människor själva avgöra om de vill lyssna eller inte, och vi undviker onödiga konflikter. Och om vår verksamhet skulle bli förbjuden eller begränsad i vårt område behöver vi komma ihåg att förlita oss på Jehova och inte på oss själva. Det har alltid fungerat för andra bröder och systrar som har varit i den situationen. Och precis som Jehova gav kraft till sina tjänare under det första århundradet, så ger han oss idag kraft att ”kunna förkunna budskapet fullt ut” tills han säger att det är färdigpredikat. (2 Tim. 4:17) Du kan vara säker på att om du litar på Jehova så kommer du att kunna fortsätta vara brinnande i tjänsten.
Även när vi inte kan predika fritt fortsätter vi dela med oss av vår tro, men vi gör det på sätt som inte drar till sig onödig uppmärksamhet. (Se paragraf 14.)a
HAN FORTSATTE TÄNKA POSITIVT
15. Hur vet vi att Jesus hade en positiv inställning till tjänsten?
15 Jesus hade en positiv inställning till predikoarbetet, och det gjorde att han kunde fortsätta vara entusiastisk för tjänsten. Tänk till exempel på det här: Mot slutet av år 30 sa Jesus att fälten var ”vita och redo för skörd” och syftade då på att det fanns många som ville lyssna på budskapet. (Joh. 4:35) Ungefär ett år senare sa han till sina lärjungar: ”Skörden är stor.” (Matt. 9:37, 38) Och ännu längre fram sa han: ”Skörden är stor ... Be därför skördens herre att sända ut arbetare till sin skörd.” (Luk. 10:2) Jesus slutade alltså aldrig tro att människor skulle ta till sig av de goda nyheterna. Och han blev glad när de gjorde det. (Luk. 10:21)
16. Vilka liknelser använde Jesus för att hjälpa sina lärjungar att ha en positiv inställning till tjänsten? (Lukas 13:18–21) (Se också bilden.)
16 Jesus lärde sina lärjungar att också ha en positiv inställning, så att de kunde fortsätta vara entusiastiska för budskapet de predikade. Tänk till exempel på två av hans liknelser. (Läs Lukas 13:18–21.) Först jämförde han budskapet om Guds rike med ett senapskorn som växte till ett stort träd. Det visade att de goda nyheterna skulle få stor spridning och att ingenting kunde stoppa den processen. Och sedan använde han en liknelse om surdeg för att visa att människor överallt skulle ta till sig av budskapet och påverkas att göra förändringar, även om de förändringarna kanske inte blev synliga förrän senare. På det här sättet hjälpte Jesus sina lärjungar att förstå att deras arbete skulle få fantastiska resultat.
Precis som Jesus fortsätter vi vara positiva och tänker att det finns människor som kommer att ta till sig av budskapet vi predikar. (Se paragraf 16.)
17. Vad gör att vi kan fortsätta ha en positiv inställning till tjänsten?
17 Vi kan bli motiverade att fortsätta predika entusiastiskt om vi tänker på allt som händer i predikoarbetet idag. Varje år är det miljoner människor som inte är vittnen som kommer till minneshögtiden och miljoner som studerar Bibeln med oss. Och det är varje år hundratusentals som blir döpta och som börjar predika tillsammans med oss. Vi vet inte hur många fler som kommer att ta till sig av vårt budskap. Men vi vet att Jehova håller på att samla in ”en stor skara” som kommer att överleva den stora prövningen. (Upp. 7:9, 14) Han är skördens herre, och han fortsätter se potential hos människor. Så vi har all anledning att fortsätta ge allt i skördearbetet.
18. Vilken slutsats vill vi att människor ska dra om oss?
18 Något som alltid har varit utmärkande för Jesus efterföljare är att de har predikat entusiastiskt. När människor såg apostlarna predika och hur frimodiga och entusiastiska de var ”kom [de] ihåg att de hade varit tillsammans med Jesus”. (Apg. 4:13) När människor ser oss idag vill vi att de ska reagera likadant. Vi vill att de ska förstå att vi efterliknar Jesus, som brann för att predika budskapet om riket.
SÅNG 58 Sök efter fridens vänner
a BILDBESKRIVNING: En broder vittnar på ett diskret sätt för en man på en bensinstation.