STUDIEARTIKEL 10
SÅNG 35 Avgör vad som är verkligt viktigt
Försök tänka som Jehova och Jesus
Rusta er med samma inställning som Kristus hade. (1 PETR. 4:1)
FOKUS
Petrus lärde sig mycket av hur Jesus tänkte, och det kan vi också göra.
1, 2. Vad ingår i att älska Jehova, och hur visade Jesus att han älskade Jehova?
”DU SKA älska Jehova, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ och med hela ditt sinne och med hela din styrka.” (Mark. 12:30) Med de här orden gjorde Jesus det tydligt vad som var det viktigaste budet i Moses lag. Vi behöver alltså älska Jehova med allting som vi har och allting som vi är. Där ingår våra önskningar, våra känslor och vår styrka. Men att älska Jehova inbegriper också vårt sinne, alltså vårt sätt att tänka, och att vi försöker tänka som han gör. Vi kan naturligtvis aldrig helt förstå hur han tänker, men vi kan bli bättre på det genom att studera ”Kristus sinne”, eftersom Jesus tänker precis likadant som Jehova. (1 Kor. 2:16)
2 Jesus älskade Jehova med hela sitt sinne. Han visste vad som var Jehovas vilja för honom och var helt inställd på att göra den, även om det skulle innebära problem för honom. Han var alltså fullt fokuserad på att göra Jehovas vilja och lät ingenting komma i vägen för det.
3. Vad lärde sig Petrus av Jesus, och vad uppmuntrade Petrus sina medtroende att göra? (1 Petrus 4:1)
3 Petrus och de andra apostlarna hade en unik möjlighet att umgås mycket med Jesus och lära sig hur han tänkte. När Petrus skrev sitt första inspirerade brev uppmuntrade han sina medtroende att rusta sig med samma inställning som Kristus hade. (Läs 1 Petrus 4:1.) Det är intressant att Petrus använde det militära uttrycket ”rusta” i det här sammanhanget. Om vi har samma inställning som Kristus hade, eller har samma sätt att tänka som han hade, är vi rustade med ett kraftfullt vapen i kriget mot vår dragning till det som är fel och mot en värld som styrs av Satan. (2 Kor. 10:3–5; Ef. 6:12)
4. Vad ska vi gå igenom i den här artikeln?
4 I den här artikeln ska vi se närmare på Jesus sätt att tänka och hur vi kan efterlikna det. Vi ska ta reda på hur vi kan 1) efterlikna Jehovas sätt att tänka, 2) vara ödmjuka och 3) ha gott omdöme.
FÖRSÖK TÄNKA SOM JEHOVA GÖR
5. Vid vilket tillfälle misslyckades Petrus med att tänka som Jehova?
5 Vid ett tillfälle tänkte Petrus inte på samma sätt som Jehova, och vi ska se lite närmare på det. Jesus hade berättat för apostlarna att han skulle ge sig av till Jerusalem, överlämnas till de religiösa ledarna där, torteras och sedan bli dödad. (Matt. 16:21) Petrus kanske hade svårt att acceptera att Jehova skulle låta det här hända. Jesus var ju den som Israel hoppades på. Han var den utlovade Messias. Skulle han nu bli dödad? (Matt. 16:16) Så Petrus tog Jesus åt sidan och sa: ”Var barmhärtig mot dig själv, herre. Du ska inte alls behöva gå igenom det här.” (Matt. 16:22) Här hade Jesus och Petrus olika uppfattning, och det berodde på att Petrus inte tänkte som Jehova.
6. Hur visade Jesus att han tänkte som Jehova?
6 Jesus visste precis hur Jehova tänkte, och han tänkte själv likadant. Därför sa Jesus till Petrus: ”Försvinn bakom mig, Satan! Du är ett hinder för mig, för du tänker inte Guds tankar utan människors.” (Matt. 16:23) Petrus menade säkert väl, men Jesus lyssnade inte på hans råd. Det här är verkligen tänkvärt. Jehovas vilja för Jesus var inte att han skulle ta den lätta vägen. Vid det här tillfället lärde sig Petrus hur viktigt det är att göra Guds tankar till sina egna tankar.
7. Hur märktes det längre fram att Petrus försökte tänka mer som Jehova? (Se bilden.)
7 Längre fram märktes det att Petrus försökte tänka mer som Jehova. Tiden hade kommit för oomskurna icke-judar att få bli en del av Jehovas folk. Petrus fick i uppdrag att predika för Cornelius, som skulle bli den första i den här nya gruppen kristna. Judar hade väldigt lite att göra med icke-judar, så det är inte konstigt att Petrus behövde hjälp att bli redo för det här uppdraget. När Petrus förstod vad som var Guds vilja ändrade han sitt sätt att tänka. Och därför hade han inga invändningar när Cornelius bad honom komma. (Apg. 10:28, 29) Han predikade för Cornelius och hans hushåll, och de blev döpta. (Apg. 10:21–23, 34, 35, 44–48)
Petrus kommer hem till Cornelius. (Se paragraf 7.)
8. Hur kan vi visa att vi tänker som Jehova? (1 Petrus 3:8)
8 Många år senare uppmuntrade Petrus sina medtroende att ”vara likasinnade”. (Läs 1 Petrus 3:8.) Vi vill också vara likasinnade med våra medtroende, och det kan vi vara om vi läser Bibeln och lär oss att tänka som Jehova. Jesus uppmanade till exempel sina efterföljare att sätta Guds rike främst i livet. (Matt. 6:33) Så tänk dig att en förkunnare i din församling sätter upp som mål att börja som pionjär eller i någon annan form av heltidstjänst. Då skulle vi ju aldrig vilja uppmana den personen att vara lite snäll mot sig själv, utan istället prata positivt om sådana mål och ge personen vårt fulla stöd.
VAR ÖDMJUK
9, 10. Hur visade Jesus att han verkligen var ödmjuk?
9 Kvällen innan Jesus dog gav han Petrus och de andra apostlarna en lektion i ödmjukhet. Jesus hade skickat iväg Petrus och Johannes i förväg för att göra i ordning för den sista måltid som han skulle äta tillsammans med dem innan han dog. De såg säkert till att det bland annat fanns en skål med vatten och handdukar så att gästerna skulle kunna få sina fötter tvättade innan de åt. Men skulle någon av dem vara tillräckligt ödmjuk för att utföra den uppgiften?
10 Lärjungarna kunde nog knappt tro sina ögon när Jesus utan att tveka gjorde det som en tjänare i normala fall skulle ha gjort. Han tog av sig sin mantel, band om sig en handduk, hällde vatten i skålen och började tvätta deras fötter. (Joh. 13:4, 5) Ja, Jesus var otroligt ödmjuk. Det tog säkert en stund för honom att tvätta fötterna på alla tolv apostlarna, däribland Judas, som skulle förråda honom. Men Jesus gjorde det. Sedan tog han sig tid att förklara för dem: ”Förstår ni vad jag har gjort för er? Ni kallar mig ’lärare’ och ’herre’, och det är helt rätt, för det är jag. Så om jag, som är er herre och lärare, har tvättat era fötter, ska ni också tvätta varandras fötter.” (Joh. 13:12–14)
Äkta ödmjukhet handlar om hur vi tänker innerst inne.
11. Hur märktes det på Petrus att han hade lärt sig att vara ödmjuk? (1 Petrus 5:5) (Se också bilden.)
11 Petrus lärde sig av Jesus exempel och blev också väldigt ödmjuk. När Jesus hade återvänt till himlen gjorde Petrus ett underverk och botade en man som hade en medfödd missbildning. (Apg. 1:8, 9; 3:2, 6–8) Det här gjorde såklart att det samlades en massa människor kring Petrus. (Apg. 3:11) Men passade han på att njuta av uppmärksamheten? Han kom trots allt från en kultur där det var viktigt med ställning och status. Nej, han var ödmjuk och riktade uppmärksamheten på Jehova och Jesus. Han sa: ”Genom Jesus namn, och genom vår tro på hans namn, har den här mannen som ni ser och som ni känner blivit frisk.” (Apg. 3:12–16) När Petrus längre fram skrev till de kristna om hur viktigt det är med ödmjukhet använde han en formulering som för tankarna till att man har ödmjukhet på sig som ett klädesplagg. Och det här kanske påminner oss om när Jesus band en handduk om sig och tvättade fötterna på apostlarna. (Läs 1 Petrus 5:5.)
När Petrus gjorde ett underverk gav han ödmjukt äran åt Jehova och Jesus. Vi kan också visa ödmjukhet genom att göra saker för andra utan att förvänta oss att få uppmärksamhet. (Se paragraf 11, 12.)
12. Hur kan vi, precis som Petrus, fortsätta jobba på ödmjukheten?
12 Vi kan göra som Petrus och anstränga oss för att bli bättre på att visa ödmjukhet. Kom ihåg att äkta ödmjukhet inte bara handlar om att säga rätt saker. Det ord som återgetts med ”ödmjukhet” i 1 Petrus 5:5 visar att det handlar om hur vi innerst inne tänker om oss själva och andra. Vi gör saker för andra för att vi älskar Jehova och våra medmänniskor, inte för att vi älskar att få bekräftelse av andra. Om vi gör vad vi kan för Jehova och för våra bröder och systrar, oavsett om det blir uppmärksammat eller inte, så visar det att vi är ödmjuka. (Matt. 6:1–4)
VISA GOTT OMDÖME
13. Vad ingår i att visa gott omdöme?
13 Vad betyder det när det står i Bibeln att vi ska visa gott omdöme? (1 Petr. 4:7) Om vi har gott omdöme så väger vi in hur Jehova ser på saker när vi ska fatta beslut. Vi tänker på att det inte finns någonting som är viktigare än vår relation till honom. Vi har också en balanserad syn på oss själva och kommer ihåg att vi själva inte sitter inne med alla svar. Och vi visar att vi förlitar oss på Jehova genom att ofta be till honom.
14. Vid vilket tillfälle missade Petrus att förlita sig på Jehova?
14 Kvällen innan Jesus dog sa han till sina lärjungar: ”I natt kommer ni alla att falla på grund av det som ska hända mig.” Men Petrus sa självsäkert: ”Även om alla de andra faller kommer jag aldrig att göra det!” Samma natt sa Jesus till några av lärjungarna: ”Håll er vakna och be hela tiden.” (Matt. 26:31, 33, 41) Om Petrus hade följt det rådet kanske han senare hade vågat stå för att han var en av Jesus lärjungar. Men nu gjorde han tvärtom; han förnekade att han ens kände honom, något som han sedan ångrade djupt. (Matt. 26:69–75)
15. Hur kunde Jesus visa gott omdöme natten innan han dog?
15 Jesus förstod att han var helt beroende av Jehova. Han var fullkomlig, men ändå bad han gång på gång den här sista natten innan han dog. Och det var det som gav honom modet att göra det som var Jehovas vilja för honom. (Matt. 26:39, 42, 44; Joh. 18:4, 5) Petrus glömde säkert aldrig att Jesus bad så intensivt den här natten, och det var något som han bar med sig resten av livet.
16. Hur visade Petrus att han hade utvecklat gott omdöme? (1 Petrus 4:7)
16 Med tiden lärde sig Petrus att förlita sig helt på Jehova och be mer. När Jesus hade uppstått lovade han Petrus och de andra apostlarna att de skulle få helig ande så att de skulle kunna predika de goda nyheterna. Men han bad dem att vänta i Jerusalem tills det hände. (Luk. 24:49; Apg. 1:4, 5) Vad gjorde Petrus under tiden? Det står att Petrus och andra ”brukade samlas och be uthålligt”. (Apg. 1:13, 14) När Petrus längre fram skrev ett brev till sina medtroende uppmuntrade han dem att visa gott omdöme och alltid vara redo att be. (Läs 1 Petrus 4:7.) Petrus lärde sig alltså att förlita sig på Jehova och blev en pelare i församlingen. (Gal. 2:9)
17. Vad måste vi fortsätta göra? (Se också bilden.)
17 Vi måste be ofta till Jehova för att kunna ha gott omdöme. Vi inser att vi måste be till honom om hjälp och vägledning även när vi ska göra sådant som vi har lätt för. Så det är helt självklart att vi behöver be till Jehova när vi ska fatta viktiga beslut, och vi litar helt på att han vet vad som är bäst för oss.
Petrus lärde sig att be ofta och förlita sig på Jehova. Om vi gör likadant och ber Jehova om hjälp, speciellt när vi ska fatta viktiga beslut, visar vi att vi har gott omdöme. (Se paragraf 17.)a
18. Vad är du besluten att göra?
18 Vi är så tacksamma för att Jehova har skapat oss på ett sätt som gör att vi kan visa samma egenskaper som han. (1 Mos. 1:26) Självklart kan vi inte göra det perfekt. (Jes. 55:9) Men precis som Petrus kan vi försöka bli bättre på det genom att tänka mer som Jehova gör, vara ödmjuka och visa gott omdöme.
SÅNG 30 Min Fader, min Gud och vän
a BILDBESKRIVNING: En syster ber en tyst bön innan hon ska på en jobbintervju.