ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 7
ΥΜΝΟΣ 15 Εξυμνείτε τον Πρωτότοκο του Ιεχωβά!
Τι Σημαίνει για Εσάς η Συγχώρηση του Ιεχωβά
«Εσύ συγχωρείς αληθινά».—ΨΑΛΜ. 130:4.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Εξετάζοντας κάποιες ζωηρές λεκτικές εικόνες που βρίσκονται στην Αγία Γραφή, θα αυξήσουμε την εκτίμησή μας για το ότι ο Ιεχωβά συγχωρεί αληθινά τον καθέναν μας ατομικά.
1. Γιατί είναι συχνά περίπλοκη η συγχώρηση που δίνουν οι άνθρωποι;
«ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΩ». Τι ανακούφιση νιώθετε όταν ακούτε αυτά τα λόγια, ιδίως αν ξέρετε ότι είπατε ή κάνατε κάτι που πλήγωσε κάποιον άλλον! Αλλά τι σημαίνει πραγματικά η φράση «σε συγχωρώ»; Με αυτά τα λόγια, εννοεί άραγε το άτομο που πληγώσατε ότι η φιλία σας έχει αποκατασταθεί πλήρως; Ή μήπως εννοεί απλώς ότι δεν θέλει να συζητήσει ξανά για αυτό που συνέβη; Η συγχώρηση που δίνουν οι άνθρωποι μπορεί να είναι περίπλοκη.
2. Πώς περιγράφεται στις Γραφές η συγχώρηση του Ιεχωβά; (Βλέπε επίσης υποσημείωση.)
2 Ο τρόπος με τον οποίο συγχωρεί ο Ιεχωβά εμάς τους ατελείς ανθρώπους διαφέρει πολύ από τον τρόπο με τον οποίο συγχωρούμε εμείς ο ένας τον άλλον. Η συγχώρηση που δίνει ο Ιεχωβά είναι μοναδική. Ο ψαλμωδός είπε για τον Ιεχωβά: «Εσύ συγχωρείς αληθινά, ώστε να νιώθουν δέος για εσένα».a (Ψαλμ. 130:4) Ναι, ο Ιεχωβά “συγχωρεί αληθινά”. Εκείνος θέτει το απόλυτο πρότυπο του τι σημαίνει πραγματικά συγχώρηση. Στις Εβραϊκές Γραφές, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν κάποιες φορές μια εβραϊκή λέξη που αποδίδεται «συγχώρηση» και η οποία δεν χρησιμοποιείται ποτέ για να περιγράψει την ανθρώπινη συγχώρηση.
3. Πώς διαφέρει η συγχώρηση του Ιεχωβά από τη δική μας; (Ησαΐας 55:6, 7)
3 Όταν ο Ιεχωβά συγχωρεί κάποιον, η αμαρτία αυτού του ατόμου εξαλείφεται. Η σχέση που έχει υποστεί βλάβη αποκαθίσταται στο ακέραιο. Η συγχώρηση του Ιεχωβά είναι εκπληκτικά πλήρης και γενναιόδωρη.—Διαβάστε Ησαΐας 55:6, 7.
4. Πώς μας βοηθάει ο Ιεχωβά να καταλάβουμε την αληθινή σημασία της συγχώρησης;
4 Εφόσον η συγχώρηση του Ιεχωβά διαφέρει από τη δική μας, πώς θα μπορούσαμε εμείς ως ατελείς άνθρωποι να καταλάβουμε την αληθινή σημασία της; Ο Ιεχωβά μάς βοηθάει χρησιμοποιώντας ζωηρές λεκτικές εικόνες για να περιγράψει τη συγχώρησή του. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε μερικές από αυτές. Θα μας δείξουν πώς ο Ιεχωβά απομακρύνει την αμαρτία και ταυτόχρονα αποκαθιστά τη σχέση που έχει υποστεί βλάβη από αυτήν. Καθώς εξετάζουμε αυτές τις παραστατικές εικόνες, θα βαθύνουμε την εκτίμησή μας για τον τρυφερό Πατέρα μας, ο οποίος εκφράζει τη συγχώρησή του με τόσο πολλούς τρόπους.
Ο ΙΕΧΩΒΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ
5. Τι συμβαίνει όταν ο Ιεχωβά συγχωρεί τις αμαρτίες μας;
5 Στην Αγία Γραφή, οι αμαρτίες συχνά παρομοιάζονται με βαριά φορτία. Ο βασιλιάς Δαβίδ περιέγραψε τις αμαρτίες του ως εξής: «Τα σφάλματά μου κρέμονται απειλητικά πάνω από το κεφάλι μου· είναι ασήκωτα για εμένα σαν βαρύ φορτίο». (Ψαλμ. 38:4) Αλλά ο Ιεχωβά συγχωρεί τις αμαρτίες των μετανοημένων παραβατών. (Ψαλμ. 25:18· 32:5) Στο πρωτότυπο εβραϊκό κείμενο, η λέξη που αποδίδεται με το ρήμα «συγχωρώ» σε αυτά τα εδάφια βασικά σημαίνει «σηκώνω» ή «μεταφέρω». Μπορούμε να φανταστούμε τον Ιεχωβά σαν έναν δυνατό άντρα που σηκώνει μεταφορικά το βάρος της αμαρτίας από τους ώμους μας και το παίρνει μακριά.
«Συγχώρησες» (Ψαλμ. 32:5)
6. Πόσο μακριά από εμάς παίρνει ο Ιεχωβά τις αμαρτίες μας;
6 Μια άλλη λεκτική εικόνα δείχνει πόσο μακριά από εμάς παίρνει ο Ιεχωβά τις αμαρτίες μας. Το εδάφιο Ψαλμός 103:12 μας λέει: «Όσο μακριά είναι η ανατολή από τη δύση τόσο μακριά από εμάς έβαλε τις παραβάσεις μας». Η ανατολή βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τη δύση. Τα δύο σημεία δεν συναντιούνται ποτέ. Με άλλα λόγια, ο Ιεχωβά παίρνει τις αμαρτίες μας όσο πιο μακριά από εμάς μπορούμε να φανταστούμε. Τι καθησυχαστικός τρόπος να περιγράψει τη συγχώρησή του!
«Όσο μακριά είναι η ανατολή από τη δύση» (Ψαλμ. 103:12)
7. Πώς περιγράφει η Αγία Γραφή τι κάνει ο Ιεχωβά με τις αμαρτίες μας; (Μιχαίας 7:18, 19)
7 Αν και ο Ιεχωβά παίρνει μεταφορικά τις αμαρτίες μας μακριά από εμάς, μήπως τις κρατάει εκείνος; Όχι. Ο βασιλιάς Εζεκίας έγραψε για τον Ιεχωβά: «Πέταξες πίσω από την πλάτη σου όλες τις αμαρτίες μου». Ή όπως το θέτει η υποσημείωση, «απομάκρυνες από μπροστά σου όλες τις αμαρτίες μου». (Ησ. 38:9, 17· υποσ.) Αυτή η λεκτική εικόνα δείχνει ότι ο Ιεχωβά παίρνει τις αμαρτίες των μετανοημένων ατόμων και τις πετάει εκεί όπου δεν τις βλέπει πλέον. Αυτή η δήλωση θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί ως εξής: «Έκανες τις αμαρτίες μου σαν να μην είχαν συμβεί». Η Αγία Γραφή τονίζει περαιτέρω αυτή την αλήθεια με μια άλλη λεκτική εικόνα, η οποία έχει καταγραφεί στα εδάφια Μιχαίας 7:18, 19. (Διαβάστε) Εκεί λέει ότι ο Ιεχωβά ρίχνει τις αμαρτίες μας στα βάθη της θάλασσας. Στους αρχαίους καιρούς, ήταν αδύνατον να ανασύρει κάποιος ένα αντικείμενο που είχε ριχτεί στα βάθη της θάλασσας.
«Πέταξες πίσω από την πλάτη σου όλες τις αμαρτίες μου» (Ησ. 38:17)
«Θα ρίξεις όλες τις αμαρτίες τους στα βάθη της θάλασσας» (Μιχ. 7:19)
8. Τι μάθαμε ως τώρα;
8 Μέσω αυτών των λεκτικών εικόνων, μάθαμε πως, όταν ο Ιεχωβά μάς συγχωρεί, μας απαλλάσσει από το βάρος των αμαρτιών μας. Πραγματικά, όπως είπε ο Δαβίδ, «ευτυχισμένοι είναι εκείνοι των οποίων οι άνομες πράξεις έχουν συγχωρηθεί και των οποίων οι αμαρτίες έχουν καλυφτεί· ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος του οποίου την αμαρτία δεν πρόκειται να υπολογίσει ο Ιεχωβά». (Ρωμ. 4:7, 8) Αυτή είναι αληθινή συγχώρηση!
Ο ΙΕΧΩΒΑ ΕΞΑΛΕΙΦΕΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ
9. Με ποιες λεκτικές εικόνες εξηγεί ο Ιεχωβά τον βαθμό στον οποίο συγχωρεί;
9 Ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί και άλλες λεκτικές εικόνες για να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε πώς μέσω της λυτρωτικής θυσίας εξαλείφει τις αμαρτίες των μετανοημένων. Μεταφορικά, λέγεται πως ο Ιεχωβά πλένει αυτές τις αμαρτίες και τις ξεπλένει εντελώς. Ως αποτέλεσμα, ο αμαρτωλός εξαγνίζεται. (Ψαλμ. 51:7· Ησ. 4:4· Ιερ. 33:8) Ο ίδιος ο Ιεχωβά περιγράφει τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας: «Παρότι οι αμαρτίες σας είναι κατακόκκινες, θα γίνουν λευκές σαν το χιόνι· παρότι είναι ερυθρές σαν την πορφύρα, θα γίνουν σαν το μαλλί». (Ησ. 1:18) Είναι τρομερά δύσκολο να αφαιρέσουμε κατακόκκινους ή πορφυρούς λεκέδες από ένα ύφασμα. Ωστόσο, μέσω αυτής της λεκτικής εικόνας, ο Ιεχωβά μάς διαβεβαιώνει ότι οι αμαρτίες μας μπορούν να ξεπλυθούν τόσο καλά ώστε να μη φαίνονται πλέον καθόλου.
«Παρότι οι αμαρτίες σας είναι κατακόκκινες, θα γίνουν λευκές σαν το χιόνι» (Ησ. 1:18)
10. Με ποια άλλη λεκτική εικόνα δείχνει παραστατικά ο Ιεχωβά το μεγαλείο της συγχώρησής του;
10 Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο, οι αμαρτίες παρομοιάζονται επίσης με «χρέη». (Ματθ. 6:12· Λουκ. 11:4) Άρα κάθε φορά που αμαρτάνουμε εναντίον του Ιεχωβά είναι σαν να βουλιάζουμε ολοένα και περισσότερο στο χρέος. Του χρωστάμε τεράστιο ποσό! Αλλά όταν ο Ιεχωβά μάς συγχωρεί, είναι σαν να ακυρώνει το χρέος το οποίο διαφορετικά θα μας βάραινε. Δεν απαιτεί να πληρώσουμε για αμαρτίες που έχουν συγχωρηθεί. Πόσο εύστοχα περιγράφει αυτό την ανακούφιση που νιώθουμε όταν ο Ιεχωβά μάς συγχωρεί!
«Συγχώρησέ μας τα χρέη μας» (Ματθ. 6:12)
11. Τι σημαίνει αυτό που λέει η Αγία Γραφή ότι οι αμαρτίες μας “εξαλείφονται”; (Πράξεις 3:19)
11 Ο Ιεχωβά, δεν ακυρώνει απλώς τα χρέη μας, ή αλλιώς τις αμαρτίες μας, αλλά τα εξαλείφει. Το ρήμα ἐξαλείφω του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου σημαίνει μεταξύ άλλων «σβήνω», «διαγράφω» ή «καταστρέφω». (Διαβάστε Πράξεις 3:19) Όταν ένα χρέος ακυρώνεται, φανταζόμαστε κάποιον να διαγράφει τον λογαριασμό με ένα μεγάλο Χ. Ωστόσο, οι αριθμοί κάτω από εκείνο το Χ ίσως φαίνονται ακόμα. Αλλά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά όταν κάτι εξαλείφεται. Για να καταλάβουμε αυτή τη λεκτική εικόνα, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι, στους αρχαίους καιρούς, το μελάνι που χρησιμοποιούσαν ήταν ένα μείγμα από άνθρακα, πηκτίνη και νερό. Μπορούσε κάποιος να πάρει ένα βρεγμένο σφουγγάρι και να σβήσει όσα είχε γράψει. Όταν λοιπόν ένα χρέος «εξαλειφόταν», εξαφανιζόταν εντελώς. Δεν έμεναν ίχνη ώστε να μπορεί κάποιος να διακρίνει με γυμνό μάτι τι ήταν γραμμένο εκεί προηγουμένως. Η καταγραφή του χρέους δεν υπήρχε πια. Πόσο συγκινούμαστε γνωρίζοντας ότι ο Ιεχωβά, όχι μόνο ακυρώνει τις αμαρτίες μας, αλλά τις εξαλείφει, τις σβήνει εντελώς!—Ψαλμ. 51:9.
«Για να εξαλειφθούν οι αμαρτίες σας» (Πράξ. 3:19)
12. Τι σημαίνει για εμάς η λεκτική εικόνα με το πυκνό σύννεφο;
12 Ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί μια παρόμοια λεκτική εικόνα για να περιγράψει πώς εξαλείφει τις αμαρτίες. Ο ίδιος δηλώνει: «Θα εξαφανίσω τις παραβάσεις σου σαν με σύννεφο και τις αμαρτίες σου σαν με πυκνό σύννεφο». (Ησ. 44:22) Όταν ο Ιεχωβά συγχωρεί, είναι σαν να χρησιμοποιεί ένα πυκνό σύννεφο για να κρύψει τις παραβάσεις μας έτσι ώστε να μη φαίνονται καθόλου.
«Θα εξαφανίσω τις παραβάσεις σου σαν με σύννεφο» (Ησ. 44:22)
13. Πώς νιώθουμε όταν ο Ιεχωβά συγχωρεί τις αμαρτίες μας;
13 Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Όταν ο Ιεχωβά συγχωρεί τις αμαρτίες μας, δεν πρέπει να νιώθουμε ότι θα κουβαλάμε το στίγμα αυτών των αμαρτιών για όλη την υπόλοιπη ζωή μας. Μέσω του αίματος του Ιησού Χριστού, τα χρέη μας ακυρώνονται εντελώς. Δεν διακρίνεται πια ούτε καν η καταγραφή αυτών των χρεών. Αυτό σημαίνει για εμάς η αληθινή συγχώρηση που έρχεται από τον Ιεχωβά όταν μετανοούμε για τις αμαρτίες μας.
Ο ΙΕΧΩΒΑ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΧΕΣΗ
Χάρη στη συγχώρηση που μας δίνει ο ουράνιος Πατέρας μας, μπορούμε να έχουμε καλή σχέση μαζί του (Βλέπε παράγραφο 14)
14. Γιατί μπορούμε να πιστεύουμε στη συγχώρηση του Ιεχωβά; (Βλέπε επίσης εικόνες.)
14 Η αληθινή συγχώρηση που έρχεται από τον Ιεχωβά μάς επιτρέπει να έχουμε καλή σχέση μαζί του. Μας βοηθάει να μην αφήνουμε τα αισθήματα ενοχής να μας κυριεύουν. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ότι ο Ιεχωβά τρέφει κρυφά μνησικακία και ότι ψάχνει να βρει τρόπο για να μας τιμωρήσει. Δεν υπάρχει κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο. Γιατί μπορούμε να πιστεύουμε τον Ιεχωβά όταν λέει ότι μας συγχωρεί; Ο προφήτης Ιερεμίας παραθέτει τα εξής λόγια του Ιεχωβά: «Θα συγχωρήσω το σφάλμα τους και δεν θα θυμάμαι πια την αμαρτία τους». (Ιερ. 31:34) Ο απόστολος Παύλος αναφερόταν σε αυτά τα λόγια όταν είπε: «Δεν θα θυμάμαι πια τις αμαρτίες τους». (Εβρ. 8:12) Αλλά τι σημαίνει πραγματικά αυτό;
«Δεν θα θυμάμαι πια την αμαρτία τους» (Ιερ. 31:34)
15. Με ποια έννοια δεν θυμάται πια τις αμαρτίες μας ο Ιεχωβά;
15 Στην Αγία Γραφή, το ρήμα «θυμάμαι» δεν αναφέρεται πάντα στο να επαναφέρει κάποιος κάτι στη μνήμη του ή να το σκέφτεται. Μπορεί να περιλαμβάνει την ανάληψη δράσης. Ο εγκληματίας που ήταν κρεμασμένος στο ξύλο δίπλα στον Ιησού τον παρακάλεσε: «Ιησού, θυμήσου με όταν έρθεις στη Βασιλεία σου». (Λουκ. 23:42, 43) Δεν ζήτησε απλώς από τον Ιησού να τον σκεφτεί εκείνον τον καιρό. Η απάντηση του Ιησού έδειξε ότι θα αναλάβει δράση για να αναστήσει αυτόν τον εγκληματία. Επομένως, όταν ο Ιεχωβά λέει ότι δεν θυμάται πια τις αμαρτίες μας, εννοεί ότι δεν θα αναλάβει δράση εναντίον μας. Δεν θα μας τιμωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον για αμαρτίες που έχει συγχωρήσει.
16. Πώς περιγράφει η Αγία Γραφή την ελευθερία που έρχεται από την αληθινή συγχώρηση;
16 Η Αγία Γραφή χρησιμοποιεί άλλη μια λεκτική εικόνα για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την ελευθερία που έρχεται από την αληθινή συγχώρηση. Λόγω της αμαρτωλής μας φύσης και των αμαρτωλών μας τάσεων, η Γραφή μάς παρομοιάζει με “δούλους της αμαρτίας”. Αλλά χάρη στη συγχώρηση του Ιεχωβά, είμαστε σαν δούλοι που “ελευθερώθηκαν από την αμαρτία”. (Ρωμ. 6:17, 18· Αποκ. 1:5) Ναι, χάρη στη συγχώρηση του Ιεχωβά, είμαστε πανευτυχείς σαν δούλοι που ελευθερώθηκαν.
«Ελευθερωθήκατε από την αμαρτία» (Ρωμ. 6:18)
17. Πώς οδηγεί η συγχώρηση σε γιατρειά; (Ησαΐας 53:5)
17 Διαβάστε Ησαΐας 53:5. Η τελευταία λεκτική εικόνα που θα εξετάσουμε μας παρομοιάζει με ανθρώπους που έχουν θανατηφόρα ασθένεια. Χάρη στη λυτρωτική θυσία που προμήθευσε ο Ιεχωβά μέσω του Γιου του, λέγεται μεταφορικά ότι γιατρευτήκαμε. (1 Πέτρ. 2:24) Το λύτρο καθιστά εφικτή την πλήρη αποκατάσταση της σχέσης μας με τον Ιεχωβά, η οποία έχει υποστεί βλάβη λόγω πνευματικής ασθένειας. Όπως ένα άτομο που έχει γιατρευτεί από μια σοβαρή αρρώστια νιώθει μεγάλη χαρά, έτσι και εμείς χαιρόμαστε όταν γιατρευόμαστε πνευματικά και ανακτούμε την εύνοια του Ιεχωβά ως αποτέλεσμα της συγχώρησής του.
«Λόγω των πληγών του γιατρευτήκαμε» (Ησ. 53:5)
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ Η ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
18. Τι μάθαμε εξετάζοντας τις διάφορες λεκτικές εικόνες που βρίσκονται στη Γραφή σχετικά με τη συγχώρηση του Ιεχωβά; (Βλέπε επίσης το πλαίσιο «Πώς μας Συγχωρεί ο Ιεχωβά».)
18 Τι μάθαμε εξετάζοντας τις λεκτικές εικόνες που βρίσκονται στη Γραφή σχετικά με τη συγχώρηση του Ιεχωβά; Όταν ο Ιεχωβά συγχωρεί, το κάνει αυτό πλήρως και οριστικά. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε καλή σχέση με τον ουράνιο Πατέρα μας. Ταυτόχρονα, θυμόμαστε ότι η αληθινή συγχώρηση είναι δώρο. Έρχεται από την αγάπη και την παρ’ αξίαν καλοσύνη του Ιεχωβά για την αμαρτωλή ανθρωπότητα. Δεν είναι ένα δικαίωμα το οποίο μπορούν να διεκδικήσουν οι άνθρωποι.—Ρωμ. 3:24.
19. (α) Για ποιο πράγμα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες; (Ρωμαίους 4:8) (β) Τι θα εξετάσουμε στο επόμενο άρθρο;
19 Διαβάστε Ρωμαίους 4:8. Πόσο ευγνώμων πρέπει να είναι ο καθένας από εμάς για το ότι ο Ιεχωβά είναι ο Θεός που “συγχωρεί αληθινά”! (Ψαλμ. 130:4) Ωστόσο, το αν θα λάβουμε συγχώρηση εξαρτάται από κάτι σημαντικό. Ο Ιησούς εξήγησε: «Αν δεν συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, ούτε ο Πατέρας σας θα συγχωρήσει τα δικά σας παραπτώματα». (Ματθ. 6:14, 15) Προφανώς λοιπόν, είναι ζωτικό να μιμούμαστε τη συγχώρηση του Ιεχωβά. Αλλά πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Το επόμενο άρθρο μας θα μας δείξει τι περιλαμβάνεται.
ΥΜΝΟΣ 46 Σε Ευχαριστούμε, Ιεχωβά
a Στο πρωτότυπο εβραϊκό κείμενο, η φρασεολογία αυτού του εδαφίου μεταδίδει την ιδέα ότι ο Ιεχωβά είναι ο μόνος που μπορεί να συγχωρήσει αληθινά, παρ’ όλο που υπάρχουν και άλλες μορφές συγχώρησης. Ενώ κάποιες μεταφράσεις της Αγίας Γραφής δεν κάνουν αυτή τη σημαντική διάκριση, αυτός είναι ο λόγος που η Μετάφραση Νέου Κόσμου χρησιμοποιεί τη διατύπωση «συγχωρείς αληθινά» στο εδάφιο Ψαλμός 130:4.