STUDIEARTIKEL 24
SÅNG 95 Ljuset växer i klarhet
Vad kan vi lära oss av det Jakob sa till sina söner? (Del 1)
”Kom till mig så att jag kan berätta vad som ska hända er i framtiden.” (1 MOS. 49:1)
FOKUS
Vi ska se vad vi kan lära oss av det Jakob sa till Ruben, Simeon, Levi och Juda strax innan han dog.
1, 2. Vad gjorde Jakob strax innan han dog, och varför det? (Se också bilden.)
DET har gått omkring 17 år sedan Jakob kom från Kanaan till Egypten med sin familj. (1 Mos. 47:28) Och när han kom dit fick han äntligen återförenas med sin älskade son Josef och se hela sin familj samlad igen. Men nu inser Jakob att han inte har långt kvar att leva, så han ber sina söner att komma till honom. (1 Mos. 49:28)
2 På den här tiden var det vanligt att en pappa samlade sin familj för att ge dem en del instruktioner innan han dog. (Jes. 38:1) Det hände också att han berättade vem som skulle bli familjeöverhuvud efter honom.
Strax innan Jakob dör berättar han en profetia för sina tolv söner. (Se paragraf 1, 2.)
3. Vad är speciellt med Jakobs ord? (1 Moseboken 49:1, 2)
3 Läs 1 Moseboken 49:1, 2. Men det här var ingen vanlig familjeträff, för Jakob var en profet. Och vid det här tillfället använde Jehova Jakob för att berätta om sådant som skulle hända i framtiden och som skulle påverka hans söner och deras familjer väldigt mycket. Det är därför det här ibland har kallats för ”Jakobs profetia på dödsbädden”.
4. Vad ska vi gå igenom i den här artikeln?
4 I den här artikeln ska vi se vad Jakob sa till sina fyra äldsta söner: Ruben, Simeon, Levi och Juda. Och i nästa artikel ska vi se vad han sa till sina åtta andra söner. Det Jakob sa gällde inte bara hans söner, utan också deras avkomlingar, som så småningom skulle bli nationen Israel. När man tittar närmare på Israels historia ser man tydligt hur Jakobs profetia gick i uppfyllelse. Det Jakob sa kan också lära oss en hel del om hur vi kan leva på ett sätt som Jehova vill.
RUBEN
5. Vad kan Ruben ha trott att han skulle få ärva?
5 Jakob började med att vända sig till Ruben och sa: ”Du är min förstfödde.” (1 Mos. 49:3) Eftersom Ruben var förstfödd trodde han antagligen att han skulle få ärva dubbelt så mycket som sina bröder. Han kan också ha trott att han skulle få ärva rollen som familjeöverhuvud och att den rollen alltid skulle gå i arv till någon av hans avkomlingar.
6. Varför förlorade Ruben sina rättigheter som förstfödd? (1 Moseboken 49:3, 4)
6 Men Ruben förlorade sina rättigheter som förstfödd. (1 Krön. 5:1) Varför det? Jo, det var för att han några år tidigare hade haft sex med Jakobs bihustru Bilha. Hon hade varit Rakels tjänstekvinna när Rakel levde, och Rakel var den fru som Jakob älskade mest. (1 Mos. 35:19, 22) Ruben var son till Jakobs andra fru, Lea. Ruben kanske hade sex med Bilha för att han ville att Jakob skulle se ner på henne och älska hans mamma, Lea, mer. Eller så kanske han hade sex med Bilha för att han var attraherad av henne. Hur det än var, så tyckte varken Jehova eller Jakob om det han hade gjort. (Läs 1 Moseboken 49:3, 4.)
7. Vad hände med Ruben och hans avkomlingar?
7 Jakob sa till Ruben: ”Du ska inte längre vara överlägsen.” Och de orden gick i uppfyllelse, för det står inget i Bibeln om att någon i Rubens familj någonsin blev kung, präst eller profet. Men Ruben fick ändå ett arv, och hans avkomlingar fick bli en av Israels stammar. (Jos. 12:6) Ruben hade vid andra tillfällen i sitt liv visat att han hade fina egenskaper, och det finns inget som tyder på att han begick sexuell omoral igen. (1 Mos. 37:20–22; 42:37)
8. Vad kan vi lära oss av Rubens exempel?
8 Vad kan vi lära oss? Vi behöver anstränga oss för att ha självkontroll och bestämma oss för att aldrig begå sexuell omoral. Och om vi känner oss frestade att göra något som vi vet är fel, behöver vi stanna upp och tänka på vad det skulle leda till och hur det skulle såra Jehova, vår familj och andra. Vi vet ju att man får skörda det man sår. (Gal. 6:7) Men det som hände Ruben visar också att Jehova är barmhärtig. Jehova låter oss visserligen få ta konsekvenserna av våra misstag, men han välsignar oss alltid när vi ångrar oss och försöker göra det som är rätt.
SIMEON OCH LEVI
9. Varför var Jakob missnöjd med Simeon och Levi? (1 Moseboken 49:5–7)
9 Läs 1 Moseboken 49:5–7. Jakob vände sig sedan till Simeon och Levi, och det han sa visade att han var missnöjd med dem. Många år tidigare hade Jakobs dotter Dina blivit våldtagen av en kanaaneisk man som hette Sikem. Alla Jakobs söner blev såklart väldigt arga när de hörde vad Sikem hade gjort, men Simeon och Levi gick ett steg längre och tog till våld. De lurade Sikem och sa att de skulle sluta fred om männen i staden gick med på att omskära sig. Och det gjorde männen. Men när de ”fortfarande plågades av smärtor, tog Simeon och Levi ... var sitt svärd och gick in i staden, och de överrumplade och dödade alla män”. (1 Mos. 34:25–29)
10. Hur gick det Jakob sa om Simeon och Levi i uppfyllelse?
10 Jakob tyckte att det Simeon och Levi hade gjort var fruktansvärt. Han förutsade att de skulle bli utspridda i Israel. De här orden gick i uppfyllelse mer än 200 år senare. När israeliterna gick in i det utlovade landet blev Simeons stam tilldelad ett antal städer inom Judas landområde. (Jos. 19:1) Och Levis stam fick 48 städer som var utspridda i Israel. (Jos. 21:41)
11. Vilka bra saker gjorde Simeons och Levis avkomlingar?
11 Simeons och Levis avkomlingar gjorde inte samma misstag som sina förfäder. Leviterna var lojala mot Jehova och tillbad honom på rätt sätt. När Mose gick upp på berget Sinai för att ta emot lagen från Jehova så började många av israeliterna att tillbe en guldkalv. Men leviterna ställde sig på Jehovas sida och hjälpte Mose att rensa ut avgudadyrkan. (2 Mos. 32:26–29) Jehova utvalde leviterna och lät dem få bli präster i Israel. (2 Mos. 40:12–15; 4 Mos. 3:11, 12) Och Simeons stam hjälpte längre fram Judas stam att erövra ett område i det utlovade landet. (Dom. 1:3, 17)
12. Vad kan vi lära oss av Simeons och Levis exempel?
12 Vad kan vi lära oss? Vi får inte låta känslorna ta över när vi blir arga, för då kanske vi fattar dåliga beslut. Om du eller någon av dina närmaste blir illa behandlad så är det inte konstigt att du blir upprörd. (Ps. 4:4) Men vi måste komma ihåg att Jehova inte godkänner att vi säger eller gör sådant som sårar andra, även om de har behandlat oss illa. (Jak. 1:20) Vi vill alltid försöka tänka på hur Jehova vill att vi ska hantera situationen, oavsett om den som behandlat oss illa är ett vittne eller inte. Det kommer att hjälpa oss att inte säga eller göra något som gör andra ledsna. (Rom. 12:17, 19; 1 Petr. 3:9) Det finns fler saker vi kan lära oss. Om dina föräldrar gör sådant som Jehova inte tycker om, så kom ihåg att du kan välja att inte göra likadant som de. Jehova är stolt över dig när du försöker göra det som är rätt. Han ser det du gör och kommer att välsigna dig för det.
JUDA
13. Varför kan Juda ha känt sig orolig?
13 Juda var näst på tur av bröderna, och han kanske var orolig med tanke på vad Jakob hade sagt till hans äldre bröder. Juda hade ju också gjort en del allvarliga misstag i sitt liv. Han var antagligen med och plundrade staden Sikem. (1 Mos. 34:27) Och han var tillsammans med sina bröder när de sålde Josef som slav och när de sedan ljög för Jakob om det. (1 Mos. 37:31–33) Och längre fram hade han sex med sin svärdotter Tamar, eftersom han trodde att hon var en prostituerad. (1 Mos. 38:15–18)
14. Vilka bra saker hade Juda gjort? (1 Moseboken 49:8, 9)
14 Men när Jakob vände sig till Juda hade han bara bra saker att säga om honom. Han sa att det skulle gå bra för honom och hans familj. (Läs 1 Moseboken 49:8, 9.) Juda hade visat att han verkligen brydde sig om sin gamla pappa. Och han hade också varit väldigt omtänksam mot sin lillebror Benjamin. (1 Mos. 44:18, 30–34)
15. Hur uppfylldes profetian om Juda?
15 Jakob förutsade att Juda skulle ha en ledande roll bland sina bröder. Men det skulle dröja länge innan den profetian uppfylldes. Det var först omkring 200 år senare som Judas stam fick leda Israels nation genom vildmarken när de var på väg mot det utlovade landet. (4 Mos. 10:14) Flera årtionden senare var Judas stam den första stammen som fick dra upp mot kanaanéerna när israeliterna skulle inta det utlovade landet. (Dom. 1:1, 2) Och David var den första av många i Judas släktlinje som fick bli kung i Israel. Men profetian uppfylldes på fler sätt.
16. Hur uppfylldes profetian i 1 Moseboken 49:10?
16 Jakob sa att en av Judas avkomlingar skulle styra över hela mänskligheten för evigt. (Läs 1 Moseboken 49:10.) Jakob kallade honom Silo, och det syftar på Jesus Kristus. En ängel sa så här om Jesus: ”Jehova Gud ska ge honom hans förfader Davids tron.” (Luk. 1:32, 33) Jesus kallas också ”lejonet som är av Judas stam”. (Upp. 5:5)
17. Hur kan vi efterlikna Jehovas sätt att se på andra?
17 Vad kan vi lära oss? Jehova välsignade Juda trots att han hade gjort en del stora misstag. Men Judas bröder kanske undrade vad Jehova såg hos honom. Vi vet inte hur de tänkte, men det vi vet är att Jehova såg Judas fina egenskaper och välsignade honom för det. Hur kan vi efterlikna Jehova? När en broder eller syster får ett visst uppdrag kanske vi har svårt att förstå varför just han eller hon fick det. Vi kan ha lätt för att fokusera på den här personens dåliga egenskaper. Men Jehova ser personens fina egenskaper. Han väljer att se det fina hos sina vänner, och sådana vill vi också vara.
18. Hur kan vi efterlikna Judas avkomlingar?
18 Det som hände Juda visar också hur viktigt det är att ha tålamod. Jehova uppfyller alltid sina löften, men de kanske inte uppfylls på det sätt eller vid den tid som vi hade räknat med. De första som fick bli ledare i Israel var inte av Judas stam. Men Judas avkomlingar var lojala mot Jehova och gav sitt stöd åt dem som han hade valt ut, till exempel leviten Mose, efraimiten Josua och benjaminiten Saul. Det är viktigt att vi också ger vårt stöd åt dem som Jehova väljer att ge ansvar till i organisationen idag. (Hebr. 6:12)
19. Vad har vi lärt oss om Jehova i den här artikeln?
19 Vad har vi lärt oss av det Jakob sa till sina fyra äldsta söner? Vi har sett att ”Gud ser med andra ögon än människor”. (1 Sam. 16:7) Jehova har verkligen tålamod, och han är otroligt förlåtande. Han godkänner inte att vi gör sådant som är fel, men samtidigt förväntar han inte att vi ska vara fullkomliga. Han kan välsigna personer som har gjort stora misstag i livet men som ångrar sig och försöker göra det som är rätt. I nästa artikel ska vi se vad Jakob sa till sina åtta andra söner.
SÅNG 124 Helt lojala