STUDIEARTIKEL 25
SÅNG 96 Guds egen bok – en skatt
Vad kan vi lära oss av det Jakob sa till sina söner? (Del 2)
”Han gav var och en av dem en passande välsignelse.” (1 MOS. 49:28)
FOKUS
Vi ska se vad vi kan lära oss av det Jakob sa till sina åtta yngsta söner.
1. Vad ska vi gå igenom i den här artikeln?
JAKOB ligger på sin dödsbädd, och hans söner är samlade runt honom och lyssnar uppmärksamt på vad han har att säga. I den förra artikeln såg vi vad Jakob sa till Ruben, Simeon, Levi och Juda. Och det han sa måste ha varit väldigt spännande, och till och med överraskande, för dem. Så nu undrar säkert alla vad Jakob ska säga till resten av sönerna. Vi ska se vad vi kan lära oss av det Jakob sa till Sebulon, Isaskar, Dan, Gad, Aser, Naftali, Josef och Benjamin.a
SEBULON
2. Vad sa Jakob till Sebulon, och hur uppfylldes det? (1 Moseboken 49:13)
2 Läs 1 Moseboken 49:13. Jakob antydde att Sebulons avkomlingar skulle bo i närheten av havet, i den norra delen av det utlovade landet. Och mer än 200 år senare fick Sebulons stam ett område, och det låg mellan Galileiska sjön och Medelhavet. Mose sa: ”Gläd dig, Sebulon, när du drar ut.” (5 Mos. 33:18) Den här profetian kan ha syftat på att Sebulons stam skulle ha goda möjligheter till handel tack vare sitt strategiska läge. Men hur det än var så hade Sebulons avkomlingar skäl att känna sig glada.
3. Vad kan hjälpa oss att känna oss nöjda?
3 Vad kan vi lära oss? Det finns alltid sådant som vi kan vara glada över, oavsett var vi bor eller vilka omständigheter vi har. Men för att inte tappa glädjen är det viktigt att vi försöker vara nöjda med det vi har. (Ps. 16:6; 24:5) Ibland kan det vara lätt att fokusera på det vi inte har istället för på det vi faktiskt har. Så försök tänka på det som är positivt i ditt liv. (Gal. 6:4)
ISASKAR
4. Vad sa Jakob till lsaskar, och hur gick det i uppfyllelse?
4 Läs 1 Moseboken 49:14, 15. Jakob berömde Isaskar för att han arbetade hårt och jämförde honom med en stark åsna – ett djur som kan bära tung last. Jakob sa också att Isaskar skulle få ett vackert land. Och precis som Jakob sa så fick Isaskars avkomlingar en frodig och bördig del av det utlovade landet, vid Jordanfloden. (Jos. 19:22) De arbetade säkert hårt för att odla och ta hand om sitt område, men de arbetade också hårt för att hjälpa andra. (1 Kung. 4:7, 17) De ställde bland annat upp när det skulle utkämpas strider i Israel, till exempel på domaren Baraks och profetissan Deboras tid. (Dom. 5:15)
5. Hur kan vi efterlikna Isaskars avkomlingar, och varför det?
5 Vad kan vi lära oss? Jehova uppskattar när vi arbetar hårt för honom, precis som han uppskattade det Isaskars avkomlingar gjorde. (Pred. 2:24) Tänk till exempel på alla äldstebröder som arbetar hårt för att ta hand om församlingen. (1 Tim. 3:1) De här bröderna behöver visserligen inte strida bokstavligen, men de arbetar hårt för att skydda vännerna från sådant som skulle kunna skada deras relation till Jehova. (1 Kor. 5:1, 5; Jud. 17–23) De lägger också ner mycket arbete på att förbereda och hålla tal för att uppmuntra vännerna. (1 Tim. 5:17)
DAN
6. Vilket uppdrag fick Dans avkomlingar? (1 Moseboken 49:17, 18)
6 Läs 1 Moseboken 49:17, 18. Jakob jämförde Dan med en orm som angriper ett mycket större djur, till exempel en häst som är på väg ut i krig. Dans avkomlingar var modiga och beredda att strida mot Israels fiender. Under vandringen till det utlovade landet så gick Dans stam längst bak och bildade eftertrupp för att skydda de andra stammarna. (4 Mos. 10:25) Och det här var en väldigt viktig uppgift, även om ingen av de andra stammarna såg det de gjorde.
7. Hur ska vi se på olika uppgifter i organisationen?
7 Vad kan vi lära oss? Har du någon gång haft en uppgift som ingen verkade lägga märke till? Du kanske har hjälpt till att städa och underhålla Rikets sal, haft en praktisk uppgift på en sammankomst eller gjort något annat. Vad fint att du gjorde det i så fall. Du ska veta att Jehova ser och uppskattar allt du gör för honom. Och han uppskattar särskilt mycket när du gör saker för honom för att du älskar honom och inte för att få bekräftelse från andra. (Matt. 6:1–4)
GAD
8. Vilka hot ställdes Gads avkomlingar inför? (1 Moseboken 49:19)
8 Läs 1 Moseboken 49:19. Jakob förutsade att Gad skulle plundras av rövare. Över 200 år senare fick Gads avkomlingar ett landområde på östra sidan Jordan, ett område som gränsade till Israels fiender. Det här gjorde att de var i ett utsatt läge. Men Gads avkomlingar ville gärna bo där eftersom området hade bra betesmarker. (4 Mos. 32:1, 5) De var verkligen modiga. Men de litade också på att Jehova skulle hjälpa dem att försvara det område de hade fått av honom. Under många år hjälpte männen de andra stammarna att erövra resten av det utlovade landet på västra sidan Jordan. (4 Mos. 32:16–19) De litade på att Jehova skulle skydda deras familjer när de var borta. Och Jehova belönade dem för att de var så modiga och osjälviska. (Jos. 22:1–4)
9. Hur kan vi visa i vårt liv att vi litar på Jehova?
9 Vad kan vi lära oss? Vi måste lita på Jehova för att kunna fortsätta tjäna honom när saker inte är perfekta. (Ps. 37:3) Och många visar att de verkligen gör det. En del engagerar sig i byggprojekt i organisationen, andra flyttar till platser med stort behov och ytterligare andra hjälper till i organisationen på andra sätt. De är övertygade om att Jehova alltid kommer att ta hand om dem. (Ps. 23:1)
ASER
10. Vad misslyckades Asers avkomlingar med, och hur påverkade det deras tillbedjan av Jehova? (1 Moseboken 49:20)
10 Läs 1 Moseboken 49:20. Jakob förutsade att Asers stam skulle få det bra materiellt sett, och det var precis så det blev. Asers avkomlingar fick ett landområde som var väldigt bördigt. (5 Mos. 33:24) Det gränsade till Medelhavet, och i området låg även den rika hamnstaden Sidon. Men Asers avkomlingar lyckades inte driva bort kanaanéerna från landområdet. (Dom. 1:31, 32) Och det verkar som att de påverkades av kanaanéerna och började fokusera på materiella saker. Det gjorde att de inte längre var lika engagerade i tillbedjan av Jehova. När till exempel Barak ville ha israeliternas hjälp för att strida mot en kanaaneisk armé så ställde inte Asers avkomlingar upp, och därför fick de inte uppleva den mirakulösa segern ”vid Megiddos vatten”. (Dom. 5:19–21) De skämdes säkert när de hörde orden i Baraks och Deboras segersång: ”Aser satt sysslolös vid havsstranden.” (Dom. 5:17)
11. Varför vill vi ha en balanserad syn på materiella saker?
11 Vad kan vi lära oss? Vi vill såklart ge Jehova vårt bästa. Många i den här världen tycker att det är materiella saker som ger trygghet i livet. (Ords. 18:11) Men vi vill inte låta oss smittas av den inställningen, utan istället ha en balanserad syn på pengar. (Pred. 7:12; Hebr. 13:5) Vi slösar inte vår tid och energi på att försöka skaffa oss saker som vi egentligen inte behöver. Vi vill istället ge Jehova vår tid och energi, för vi vet att han kommer att ge oss ett fantastiskt liv i framtiden. (Ps. 4:8)
NAFTALI
12. Hur kan Jakobs ord till Naftali ha gått i uppfyllelse? (1 Moseboken 49:21)
12 Läs 1 Moseboken 49:21. Jakob sa att Naftali skulle tala ”smakfulla ord”. Det här kan ha syftat på Jesus. Han var ju känd för att vara en duktig undervisare, och han bosatte sig i Kapernaum, som låg i Naftalis område. (Matt. 4:13; 9:1; Joh. 7:46) Jesaja förutsade att människorna i ”Sebulons land och Naftalis land” skulle se ”ett stort ljus”. (Jes. 9:1, 2) Och Jesus beskrivs som ”det sanna ljuset, som ger alla slags människor ljus”. (Joh. 1:9) Det här uppfylldes när han undervisade människor.
13. Hur kan vi tala ”smakfulla ord”?
13 Vad kan vi lära oss? Vad vi säger och hur vi säger det är viktigt för Jehova. Så hur kan vi använda ”smakfulla ord” som Jehova tycker om? Vi måste naturligtvis tala sanning. (Ps. 15:1, 2) Vi kan också uppmuntra andra, till exempel genom att berömma istället för att klaga och kritisera. (Ef. 4:29) Och vi kan försöka bli bättre på att småprata med människor för att kanske få en chans att säga något om Jehova.
JOSEF
14. Hur gick profetian om Josef i uppfyllelse? (1 Moseboken 49:22, 26)
14 Läs 1 Moseboken 49:22, 26. Jakob var säkert väldigt stolt över Josef, för Jehova hade ju utvalt Josef bland Jakobs söner. Jakob kallade honom ”ett sidoskott av ett fruktbärande träd”. Det var Jakob som var trädet och Josef som var sidoskottet. Josef var den första son som Jakobs älskade fru Rakel fick. Och Jakob hade förutsagt att Josef skulle få det arv som Ruben, Jakobs förstfödde, egentligen skulle ha fått. (1 Mos. 48:5, 6; 1 Krön. 5:1, 2) Den här profetian uppfylldes när avkomlingarna till Josefs söner, Efraim och Manasse, fick bli två av stammarna i Israel och fick varsitt landområde. (1 Mos. 49:25; Jos. 14:4)
15. Hur reagerade Josef när han blev orättvist behandlad?
15 Jakob sa också att ”bågskyttarna” sköt mot Josef och ”gav näring åt sitt hat”. (1 Mos. 49:23) Det här syftade på när hans bröder var avundsjuka på honom och behandlade honom orättvist. Men Josef blev inte bitter, varken på sina bröder eller på Jehova. Jakob sa så här om Josef: ”Ändå höll han bågen redo, och hans händer var starka och snabba.” (1 Mos. 49:24) Josef förlät sina bröder och var omtänksam mot dem, och det här var som pilar som tog död på deras hat. (1 Mos. 47:11, 12) Under hela den här perioden litade Josef på Jehova och lät de här prövningarna göra honom till en bättre människa. (Ps. 105:17–19) Och därför kunde Jehova använda honom på ett storslaget sätt.
16. Hur kan vi efterlikna Josef?
16 Vad kan vi lära oss? Vi får aldrig låta svårigheter dra oss bort från Jehova och våra bröder och systrar. När vi fortsätter att tjäna Jehova trots prövningar så kan han öva oss. (Hebr. 12:7) Det kan till exempel hjälpa oss att bli mer omtänksamma och förlåtande. (Hebr. 12:11) Vi kan vara säkra på att Jehova kommer att belöna oss, precis som han belönade Josef.
BENJAMIN
17. Hur uppfylldes profetian om Benjamin? (1 Moseboken 49:27)
17 Läs 1 Moseboken 49:27. Jakob sa att Benjamins avkomlingar skulle vara duktiga krigare och jämförde dem med en varg. (Dom. 20:15, 16; 1 Krön. 12:2) Saul, som var från Benjamins stam, blev Israels förste kung. Det här var ”på morgonen”, alltså i själva början på eran av kungar i Israel. Saul var modig och stred mot filistéerna. (1 Sam. 9:15–17, 21) Och längre fram i historien, alltså ”på kvällen”, så räddade drottning Ester och Mordokaj israeliterna från att bli utrotade ur det persiska riket. Och båda två var från Benjamins stam. (Est. 2:5–7; 8:3; 10:3)
18. Hur kan vi efterlikna Benjamins avkomlingar?
18 Vad kan vi lära oss? Benjamins avkomlingar blev säkert väldigt stolta och glada när Saul, som var från deras stam, blev kung. Men sedan gjorde Jehova David till kung, och han var ju från Judas stam. Med tiden gav Benjamins avkomlingar David sitt stöd. (2 Sam. 3:17–19) Många år senare gjorde tio av stammarna uppror, men Benjamins stam fortsatte att vara lojal mot Judas stam och mot kungarna i Davids släktlinje. (1 Kung. 11:31, 32; 12:19, 21) Precis som Benjamins stam kan vi visa att vi vill fortsätta att vara lojala mot Jehova genom att vara lojala mot dem som Jehova har gett ansvar i organisationen. (1 Thess. 5:12)
19. Vad kan vi lära oss av Jakobs sista ord till sina söner?
19 Vi kan lära oss mycket av det Jakob sa till sina söner. När vi tänker på hur det han sa gick i uppfyllelse gör det oss ännu mer övertygade om att alla andra profetior i Bibeln också kommer att uppfyllas. Och vi lär oss också hur vi kan fortsätta göra Jehova stolt och glad.
SÅNG 128 Håll ut till slutet
a När Jakob välsignade sina fyra första söner började han med den äldste och slutade med den yngste. Men när han välsignade resten av sina söner gjorde han det inte i någon särskild ordning.